Den Haag,
01
oktober
2021
|
17:36
Europe/Amsterdam

Pabo Den Haag en Stichting De Haagse Scholen starten zij-instroomtraject speciaal onderwijs

'Ik voelde mij meteen thuis en ben nu al blij met mijn carrièreswitch!'

GS_ZIJ 032

Ook in het speciaal (basis)onderwijs is er een nijpend lerarentekort en daarom start het bestuur van De Haagse Scholen in samenwerking met de Pabo van Hogeschool Inholland Den Haag een zij-instroomtraject voor het speciaal basisonderwijs. Er bestaat, vanuit deze samenwerking, al jaren een goedlopend zij-instroomtraject voor het reguliere basisonderwijs. Het is echter bekend dat leerkrachten in het speciaal onderwijs net even wat meer bagage nodig hebben om goed voorbereid aan de slag te gaan. Het nieuwe zij-instroomtraject richt zich dan ook specifiek op de praktijk van deze scholen.

Schrijnend tekort aan leerkrachten
Het lerarentekort loopt verder op en de zorgen over de impact op onze kinderen zijn groot. En terecht, want in sommige wijken krijgen kinderen soms een dag helemaal geen les omdat er geen leerkracht beschikbaar is. Extra schrijnend is het lerarentekort voor leerlingen in het speciaal onderwijs waar een schooldag vaak zorgt voor de nodige structuur en houvast. Voor Pabo Den Haag is het nieuwe traject daarom een logisch vervolg op de reeds bestaande samenwerking met De Haagse Scholen. “Het tekort aan leerkrachten gaat ons aan het hart, we zien het als onze maatschappelijke opdracht om alles te doen wat we kunnen om te voorkomen dat kinderen naar huis worden gestuurd omdat er geen juf of meester is. Zeker voor de doelgroep speciaal onderwijs is dat onacceptabel,” aldus opleidingsmanager Gert Mallegrom van de Pabo aan de Theresiastraat in Den Haag.

Trots op eerste lichting zij-instromers
Op 30 september was de aftrap voor de eerste klas van veertien zij-instromers in dit nieuwe traject. Pabo Den Haag en De Haagse Scholen zullen deze aankomende leerkrachten gedurende twee jaar begeleiden en opleiden waarbij ze tijdens de opleiding al voor de klas staan en tegelijkertijd hun lesbevoegdheid halen. Bovenschools directeur van De Haagse Scholen Theo Kosterink is blij met het nieuwe traject: “Wij hebben onder onze vleugels acht scholen voor speciaal (basis)onderwijs in Den Haag en ervaren de pijnlijke gevolgen van het tekort aan leerkrachten. We moeten echt alles op alles zetten om de roosters rond te krijgen. We zijn heel blij met en trots op onze nieuwe collega’s in het zij-instroomtraject.”

GS_PORTRET Laura 009

Warm welkom
Zij-instromers Laura (foto) en Marleen zijn ook heel blij met hun nieuwe stap. “Vanaf dag 1 beschouwden de kinderen mij als juf. Heel gaaf om meteen zo geaccepteerd te worden! Ook het team op de De La Rey school gaf mij een warm welkom. Ik voelde mij meteen thuis en ben nu al blij met mijn carrièreswitch!”, vertelt Laura Dijkerman. Marleen de Jongste vult aan: “Het mooiste is een bijdrage te mogen en kunnen leveren aan de ontwikkeling van een kind.”

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Debbie
21
April
2022
Beste, ik ben zelf werkzaam in het PO. Nu ben ik mij aan het oriënteren op een switch of iets erbij. Het lijkt mij ontzettend leuk om zij-instromens te begeleiden in het onderwijs. Graag zou ik willen weten of hier vacatures voor zijn of hoe ik dit kan worden? Welke opleiding is hiervoor nodig? Dank alvast, groet Debbie
Daan Stet
22
April
2022
Dag Debbie, ik adviseer je contact op te nemen met ons studie-informatiepunt: \
Studie-informatiepunt\
Telelefoonnumer: 023 - 522 32 28\
E-mail: info@Inholland.nl
Lillian Teunissen
18
March
2022
Goedemiddag,
Ik wil graag als zij-instromer in het praktijkonderwijs aan de slag. Hebben jullie hier ook ervaring mee? Dit wijkt net zoals het speciaal onderwijs ook enigszins af van het reguliere basis onderwijs.
Ik hoor graag van jullie.

Met vriendelijke groeten,
Lillian Teunissen
Daan Stet
22
April
2022
Dag Lillian, ik adviseer je contact op te nemen met ons studie-informatiepunt:
Studie-informatiepunt
Telelefoonnumer: 023 - 522 32 28
E-mail: info@Inholland.nl