Amsterdam,
17
februari
2020
|
15:45
Europe/Amsterdam

Associate lector Roos Gerritsma in NRC:

'Pijnen moet je benoemen, maar wel in dialoog met elkaar'

Het Amsterdamse stadsdeel Noord ondergaat een transformatie. De opwaardering van de buurt trekt kapitaalkrachtige nieuwe bewoners, vaak ten koste van de lagere klassen. “Dat sommigen zich hierdoor niet meer thuis voelen, is een ontwikkeling die pijn doet”, aldus associate lector Roos Gerritsma in een artikel in NRC.

De sinds kort zelf in Noord woonachtige Roos reageert in het artikel onder andere op de kritiek van actiegroep Verdedig Noord op de zogeheten gentrificatie – de opwaardering van een buurt door het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners. “Ik denk dat het goed is dat die pijnen worden benoemd, maar wel in dialoog met elkaar.” Het stadsdeel wil Noorderlingen laten meedenken en vaker zelf aan de slag laten gaan. De bewoners zijn ondertussen al twee keer als ‘denktank’ bij elkaar gekomen. Roos voegt hier nog aan toe dat ook vrijetijdsvoorzieningen een rol kunnen spelen. “Openbare pierenbadjes of festivals zijn plekken waar verschillende groepen bewoners bij elkaar komen.”

De bewoner centraal
Roos Gerritsma is als associate lector verbonden aan de Onderzoeksgroep Creative Business en het eveneens in Noord gevestigde Urban Leisure & Tourism Lab van Hogeschool Inholland. Vanuit haar achtergrond als stadssocioloog staat voor haar het perspectief van de bewoner centraal. Onlangs droegen Roos en haar collega’s bij aan een publicatie over in- en uitsluitingsmechanismen in steden en hoe die te beslechten. In het boek Our City? Countering Exclusion in Public Space - een uitgave van Stipo, een bureau gericht op stedelijke ontwikkeling – gaan zij in onder andere in op FairBNB, een alternatieve manier om woningen te delen, de vraag hoe je plekken en evenementen zo inclusief mogelijk opzet, en het retailaanbod van drie pleinen in Amsterdam Noord waar de lokale bakker plaats moet maken voor een hipsterbar met caffè lattes van 3,60 euro.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Josien Hofs
18
February
2020
pijnen benoemen. Daar krijg ik nou echt de kriebels van. Welke partij zit in de meest kwetsbare positie? Durf dan voor op te komen. Het is geen neutrale kwestie. En schakel een opbouwwerker in, die heeft daar verstand van en ervaring mee.Hartelijke groet Josien Hofs BPSW / IFSW Europe
Roos Gerritsma
24
February
2020
Dag Josien, dank voor je reactie, ik heb je zojuist een mail gestuurd.