Haarlem,
24
november
2021
|
08:00
Europe/Amsterdam

Prestatiedruk studenten: burn-out op de loer

studiesucces

Acht op de tien studenten legt zichzelf zoveel druk op dat stress, slaaptekort en burn-out op de loer liggen. Wordt de druk te hoog, dan kunnen er zelfs psychosociale klachten ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van de onderzoekslijn Studiesucces van Inholland, dat nu met een factsheet over prestatiedruk komt.

Veel van de studenten kampen met gedachtes als ‘ik moet uitblinken’, ‘ik mag geen fouten maken’ en ‘zonder goede baan stel ik niks voor’. Naast de druk die zij vanuit zichzelf ervaren, voelt iets meer dan de helft ook druk vanuit de opleiding. Daarnaast geeft 38 procent aan dat de omgeving, bijvoorbeeld familie, hen studiestress geeft. Bij 37 procent van de studenten zijn het de instanties zoals DUO die zorgen voor prestatiedruk.

Factsfeet Prestatiedruk: uitleg, onderzoek & tips
De onderzoekslijn Studiesucces ondervroeg 2165 studenten over hoe zij prestatiedruk ervaren. Op basis van onder andere die gegevens is de factsheet Prestatiedruk: uitleg, onderzoek & tips ontwikkeld. De sheet legt uit wat prestatiedruk eigenlijk is, wat de oorzaken zijn en hoe je ermee omgaat.