Rotterdam,
21
juli
2021
|
15:20
Europe/Amsterdam

Profielwerkstuk maken? Inholland Rotterdam helpt!

Studenten van Hogeschool Inholland Rotterdam helpen leerlingen van middelbare scholen op een unieke manier. Ze geven een (online) workshop Profielwerkstuk, maar eigenlijk ook veel meer dan dat. Wat betekenen de studenten voor de leerlingen? Priya (26) en Mariska (21) vertellen er als workshopleiders alles over.

Hoe het allemaal begon…
Het idee voor de workshop Profielwerkstuk ontstond toen de middelbare school Wolfert Tweetalig aangaf hier behoefte aan te hebben. “Dat is ook hoe wij werken: we leveren maatwerk”, zegt Adrie Oosterom, relatiebeheerder bij Inholland Rotterdam. Hij zocht studenten om de workshop te leiden. Zij staan tenslotte dichterbij de leerlingen. Derdejaarsstudent Business Studies Mariska van Haren en vierdejaarsstudent Communicatie Priya Kathusing staken met liefde de handen uit de mouwen.

 

Ze zien in dat het maken van zo’n profielwerkstuk nog best leuk is. Dat maakt ons zo blij! Daar doen we het voor.
Priya Kathusing

Hoe ziet de workshop eruit?
De workshop start als havo- en vwo-leerlingen beginnen aan het profielwerkstuk en is opgedeeld in meerdere delen, verspreid over de periode. Mariska en Priya vertellen over het gebruik van vaardigheden zoals samenwerken en onderzoeken en het gebruik van APA bij bronvermeldingen. Ze leren de leerlingen hoe ze moeten presenteren en coachen hen de gehele periode. “Het is nieuw en spannend, dus proberen wij hun zorgen weg te nemen. We vertellen over onze eigen ervaringen, delen tips en bieden hulp”, vertelt Mariska.


Wat leren scholieren tijdens de workshop?
De vragen die tijdens de workshop aan de orde komen zijn:

  • Wat is het belang van het profielwerkstuk?
  • Welke vaardigheden zijn belangrijk?
  • Hoe komen de vaardigheden terug in het hbo?
  • Hoe vorm je een groep?
  • Hoe maak je een keuze voor een onderwerp?
  • Hoe formuleer je de hoofd- en deelvragen en maak je een plan van aanpak?

Een makkelijke overstap naar het hbo
De leerlingen zijn niet gewend om aan projecten te werken, terwijl de studenten vooral praktijkonderwijs krijgen. Met de workshop proeven de leerlingen alvast hoe het is om projectmatig te werken. Ze leren wat ze kunnen verwachten op het hbo. Ook worden ze zich ervan bewust dat het maken van het profielwerkstuk een goede voorbereiding is. De overgang van de middelbare school naar het hoger beroepsonderwijs wordt kleiner als het ware. En volgens Priya is dat het niet alleen. “Er ontstaat een band met de leerlingen. Ze mailen ons met vragen, laten weten dat het goed is gegaan en nodigen ons zelfs uit voor eindpresentaties. Ze zien in dat het maken van zo’n profielwerkstuk nog best leuk is. Dat maakt ons zo blij! Daar doen we het voor.”

Meer weten?

Wij helpen graag meer scholen en leerlingen. Interesse? Neem contact op met Adrie Oosterom.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.