Den Haag,
27
maart
2019
|
11:11
Europe/Amsterdam

Q&A met betrekking tot besluit hogescholen inzake NSE 2019

Dit jaar heeft de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123 tot uitvoeringsproblemen geleid. Er zijn ernstige tekortkomingen met betrekking tot de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de responsdata geconstateerd. Dit heeft er toe geleid dat de hogescholen na zorgvuldige afweging helaas hebben moeten besluiten dit jaar niet verder mee te werken aan de uitvoering van de enquête.

Lees ook: Kwaliteit studiekeuze-informatie mag niet ter discussie staan

Waarom is het besluit genomen om medewerking vanuit de hogescholen aan de NSE 2019 op te zeggen?
Dit besluit is genomen omdat de responsdata van de NSE 2019 onbetrouwbaar zijn. Aangezien het hier om zeer belangrijke informatie gaat voor studenten die op het punt staan hun studiekeuze te maken, willen de hogescholen dat er geen enkele twijfel bestaat over de betrouwbaarheid van deze informatie.

Waarom zijn de responsdata onbetrouwbaar?
Bij de uitvoering van de NSE zijn er fouten gemaakt bij het programmeren van de vragenlijst waardoor er bijvoorbeeld onjuiste en niet langer bestaande opleidingsnamen zijn opgenomen in de enquête. Studenten hebben daardoor onjuiste opleidingen aangeklikt bij het invullen van de vragenlijst. Het hierbij door de student gegeven oordeel over zijn opleiding is dus niet relevant voor de betreffende opleiding aangezien dit oordeel nu aan een onjuiste opleiding wordt gekoppeld.

Wie heeft vastgesteld dat de responsdata onbetrouwbaar is?
Naast dat er veel signalen vanuit de hogescholen waren binnengekomen dat er veel fouten zijn gemaakt bij de uitvoering van de NSE 2019 en ook studenten hebben aangegeven dat ze de vragenlijst niet goed konden invullen heeft ook Studiekeuze123 zelf aangegeven twijfels te hebben bij de kwaliteit van de responsdata. Hiertoe heeft Studiekeuze123 een tussentijds extern onderzoek laten uitvoeren naar de datakwaliteit, waarbij de belangrijkste conclusie was dat de huidige responsedata niet geschikt zijn voor publicatie. Een door Studiekeuze123 voorgestelde hersteloptie is onder de huidige AVG-wetgeving echter niet haalbaar.

Kan de responsdata niet worden hersteld?
Voor een betrouwbaar herstel van de responsdata is het noodzakelijk voor de hogescholen om alsnog de identificeerbare studentkenmerken aan te leveren aan Studiekeuze123. De AVG-wetgeving belet dit echter. Andere methoden om tot mogelijk herstel van responsedata te komen zijn onvolledig en zullen nooit leiden tot absolute betrouwbaarheid van de enquête resultaten.

Waarom wordt dit besluit zo plots genomen?
De besluitvorming rondom de NSE 2019 is in een stroomversnelling gekomen door het recente voornemen van Studiekeuze123 om de responstermijn te verlengen. Hierbij worden studenten opnieuw uitgenodigd om aan de NSE deel te nemen. Aangezien er geen zicht is op volledig herstel van de responsdata en er dus vraagtekens blijven bestaan rondom de betrouwbaarheid van deze informatie achten de hogescholen het onwenselijk om door te gaan met het veldwerk. Het is een verkeerd signaal richting de studenten om ze opnieuw te vragen deel te nemen aan de NSE in de wetenschap dat de resultaten onbetrouwbaar en dus onbruikbaar zijn.

Was deze problematiek niet eerder te voorzien?
Al bij de aanvang van de NSE2019 is door Studiekeuze123 het risico besproken dat de beperking vanuit de AVG kan leiden tot onbetrouwbare responsedata. Het was echter niet voorzien dat deze beperking tot de huidige grootschalige problematiek zou leiden. Daarbovenop zijn uitvoeringsfouten gemaakt bij het programmeren van de vragenlijst door Ipsos (in opdracht van Studiekeuze123) waardoor de problematiek alleen maar groter is geworden.

Wat gebeurt er met de verzamelde responsdata van de hbo-studenten?
Met Studiekeuze123 is afgesproken dat de huidige responsdata van de hogeschoolstudenten niet worden gebruikt in de verdere verwerking door Studiekeuze123. De responsdata zullen vervolgens ook niet extern worden gebruikt of gepubliceerd. Om alle oneigenlijk gebruik van deze responsdata te voorkomen zal deze worden vernietigd.

Hoe moeten aankomende studenten zich nu oriënteren op hun studiekeuze?
Binnen de hogescholen bestaan er verschillende objectieve kwaliteitsinstrumenten waarmee onderwijskwaliteit en de hieraan gerelateerde studenttevredenheid continue wordt gemeten. Het ligt in de lijn der verwachting dat de hogescholen deze interne kwaliteitsinstrumenten nu ook gaan gebruiken in de voorlichting naar aankomende studenten. Daarnaast blijven de resultaten van de vorige NSE natuurlijk gewoon bestaan.

Is het nog mogelijk om dit jaar een alternatief voor de NSE te creëren?
De hogescholen zijn vrij in het initiëren van een eventueel eigen alternatief voor de NSE 2019 en zullen hiertoe ook gebruik maken van hun reeds bestaande kwaliteitsinstrumenten. Het is echter op de korte termijn niet realistisch om een grootschalige studenttevredenheidsenquête te initiëren als alternatief voor de NSE 2019. Bovendien willen we de studenten niet vragen om nogmaals massaal een dergelijke uitgebreide enquête in te vullen.

Hoe ziet de toekomst van de NSE er nu uit?
De hogescholen hechten groot belang aan betrouwbare studiekeuze-informatie. Het stopzetten van de medewerking aan de NSE 2019 is helaas onvermijdelijk. Dat laat onverlet dat hogescholen zeer hechten aan voortzetting van de NSE in de toekomst. De hogescholen werken samen met studentenorganisaties en het ministerie van OCW, constructief aan de oplossing voor de huidige problemen in de aanloop naar de NSE 2020.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.