Alkmaar/Nieuwegein,
14
november
2019
|
16:30
Europe/Amsterdam

RAAK Award 2019: HiPerGreen wint derde prijs

‘Een project met grote potentie in de praktijk’

Onder meer vanwege de doortastende aanpak van onderzoekers, studenten en docenten heeft onderzoeksproject HiPerGreen van Hogeschool Inholland de derde prijs in de wacht gesleept van de RAAK Award 2019. De jury is onder de indruk van “de doortastende aanpak en ziet grote potentie in de praktijk, niet alleen voor de autonoom vliegende drone uit dit project, maar ook voor de inmiddels vijf andere toepassingen waar het team onderzoek naar doet.”

De winnaars zijn donderdag 14 november bekendgemaakt in Nieuwegein tijdens het congres van regieorgaan SIA, de hbo-tak van wetenschapsfinancier NWO. Het project HiPerGreen (High Performance Greenhouse Farming) buigt zich over de vraag hoe siertelers met autonoom vliegende drones hun gewasopbrengst kunnen verbeteren. Onder leiding van Cock Heemskerk, lector Robotica bij Hogeschool Inholland, heeft de afgelopen twee jaar een team van onderzoekers en bedrijven samengewerkt om de verschillende deskundigheidsgebieden te dekken, van glastuinders tot partners die gespecialiseerd zijn in drone-technologieën en multispectrale beeldvorming.

‘Relevantie voor de praktijk is evident’​
“Wij zijn erg enthousiast over de betrokkenheid van zoveel verschillende disciplines in dit onderzoek”, aldus het juryrapport van de RAAK Award. “Vanaf de start zijn onderzoekers, studenten en docenten vanuit de groene, technische en businessopleidingen betrokken. Dit vraagt flexibiliteit van de deelnemers, maar zorgt ook dat direct is nagedacht over een afzetmarkt en een businesscase. Bij de betrokken bedrijven zijn de eerste prototypes zo snel mogelijk getest. Na twee jaar was er een minimal viable product en inmiddels is er een start-up die de techniek op de markt brengt. De relevantie voor de praktijk is evident, en ook het onderwijs profiteert.”

Nieuwe batterij
Vol trots neemt Cock Heemskerk de derde prijs in ontvangst. “Ik ben pas drie jaar lector, dit is mijn eerste project. En dan gelijk zo’n mooie prijs winnen, dat is toch geweldig!” Een bestemming voor het prijzengeld van € 2.500,- heeft hij ook al. “Helemaal opgeladen kan de drone ongeveer 20 minuten vliegen, daarna moet de batterij worden opgeladen in het docking station. Met een extra batterij kun je de drone veel langer door laten vliegen. Nou, die batterij kunnen we met dit geld aanschaffen. En een groep studenten gaat de komende periode onderzoek doen naar hoe de batterij automatisch verwisseld kan worden. Dan kan de drone, zonder tussenkomst van de mens, door blijven vliegen.”

 

Multidisciplinair project
De betrokken onderzoekers en docenten komen uit drie verschillende domeinen (Agri Food Life Sciences, Business Finance en Law, en Techniek, Ontwerpen en Informatica) en vier verschillende locaties (Delft, Haarlem, Diemen en Alkmaar). De WUR (Wageningen) ondersteunt het project met wetenschappelijk advies. Er zijn meer dan 60 studenten bij het project betrokken geweest via curriculumoefeningen, stages en afstudeeropdrachten. Meer dan 20 docenten en onderzoekers hebben geholpen bij het begeleiden, brainstormen en onderzoeken.

Als winnaar van de derde prijs ontvangt HiPerGreen 2.500 euro aan prijzengeld, te besteden binnen te context van het project. De RAAK Award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

Meer informatie over HiPerGreen vind je op de projectpagina.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.