HiPerGreen

Lectoraat
Robotica
Duur
oktober 2017 t/m oktober 2019
Locatie
Alkmaar
Contact
Cock Heemskerk

Het doel van het project 'HiPerGreen'

Het project is gericht op de ontwikkeling van nieuwe high-tech toepassingen voor siertelers om de gewas-groeiomstandigheden in hun kassen op individueel plantniveau te kunnen monitoren. Ziektes kunnen hierdoor in een vroegtijdig stadium worden herkend en de toepassing van grondstoffen, bestrijdingsmiddelen en reguleerbare omgevingsfactoren kan worden afgestemd op de ideale groeiomstandigheden. De inzet van autonoom vliegende drones die zijn voorzien van hoog sensitieve camera’s vormt de sleutel voor het beantwoorden van de centrale onderzoeksvraag: hoe kunnen we met autonoom vliegende drones de gewasopbrengst in de sierteelt verbeteren?

Onderstaande video is geproduceerd door Gomotion Productions.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

HiPerGreen betreft een doorstart van het project ‘Drones in de Kas’ (2015/2016) van studenten Luchtvaarttechnologie en Aeronautical Engineering van Hogeschool Inholland en wordt mogelijk gemaakt door een succesvolle subsidieaanvraag bij het SIA-RAAk MKB-programma. De afgelopen twee jaar heeft een team van onderzoekers en gelieerde partners intensief samengewerkt om de verschillende deskundigheidsgebieden en deelonderzoeken te dekken, waaronder:

  • het autonoom laten vliegen van de drone inclusief het opladen van de batterij;
  • het bepalen van de technische eisen van de camera om bruikbare beelden te krijgen;
  • het filteren van de relevante informatie uit de ‘Big data’ stroom;
  • het omzetten van de relevante informatie in een eenvoudig hanteerbare output voor de telers;
  • het onderzoeken van de haalbaarheid en de marktkansen van het concept, ook internationaal.

Wat is het belang voor het onderwijs?

Toonaangevend voor het HiPerGreen project is dat studenten en onderzoekers van drie verschillende domeinen (Agri Food Life Sciences, Business Finance en Law, en Technology, Design and Computer Science) samen met het werkveld aan dit innovatieve onderzoek werken. Door deze cross-over raken de studenten vertrouwd met de multidisciplinaire aanpak van complexe en innovatieve maatschappelijke vraagstukken en leveren de behaalde resultaten, oplossingen en innovaties een belangrijke bijdrage aan het werkveld en de maatschappij, ook internationaal. Tevens worden de nieuwe inzichten in het onderwijs geïmplementeerd.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

De onderzoekpartners van Inholland komen uit acht onderzoeksgroepen, drie domeinen en vier locaties. De WUR (Wageningen) ondersteunt het project met wetenschappelijk advies. Gedurende de looptijd zijn meer dan 60 studenten bij het project betrokken geweest via curriculumoefeningen, stages en afstudeeropdrachten. Meer dan 20 docenten en onderzoekers hebben geholpen bij het begeleiden, brainstormen en onderzoeken. Tenslotte hebben de gelieerde partners, van glastuinders tot partners gespecialiseerd in drone-technologieën en multi spectrale beeldvorming, hun expertise en producten ter beschikking gesteld om het project te kunnen laten slagen. 

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

De gezamenlijke inzet van alle onderzoekers levert een unieke innovatie op, in eerste instantie gericht op Fusarium-detectie in Phalaenopsis orchideeën. Door het toepassen van het droneconcept kunnen aanzienlijke kostenbesparingen en reductie van de uitval worden gerealiseerd. Applied Drone Innovations (ADI) is een startup voortkomend uit het HiPerGreen-project. Hun missie is om de uitkomst van het HiPerGreen-project verder te ontwikkelen zodat alle telers binnen de Horticultuur en andere marktsectoren van deze hightech innovatie kunnen profiteren.

"Stel je voor dat je in het AFAS-stadion elk grassprietje moet bekijken - elke dag opnieuw…"

Lucien Fesselet, student Aeronautical Engineering

De onderzoekers van HiPerGreen

Hogeschool Inholland werkt samen met:

Nieuws vanuit HiPerGreen

Werk samen met Robotica

Kom in contact en stel je vragen

Je kunt contact opnemen met Petra Arntzen. Zij ondersteunt het lectoraat Robotica en staat je graag te woord.
Telefoon
0615279989