Rotterdam,
13
oktober
2023
|
09:31
Europe/Amsterdam

'Realiseer met AI sneller je ambities'

Partner Day 5

Maakt het ons lui; makkelijk toegang krijgen tot kennis door Artificial Intelligence (AI), zoals ChatGPT? Ik denk het niet. Interessanter is de vraag op welke manier we deze technische ontwikkelingen inzetten om onze studenten beter voor te bereiden op hun (werk)leven. Dat is de nieuwe vorm van AI en onderwijs.

Google bestaat 25 jaar. Dat deed me denken aan de periode dat ik net begon aan mijn proefschrift. Voor mijn informatie moest ik toen naar bibliotheken voor boeken en artikelen. Al snel kwam toen de eerste zoekmachine. Ik tikte een zoekterm in en kreeg honderden artikelen ‘op mijn dak’. Ik durfde mijn computer niet uit te doen; straks is alles weg, dacht ik. Om dezelfde reden probeerde ik alle artikelen op te slaan.

Aan de ene kant was ik heel erg blij dat ik alles kon vinden. Aan de andere kant dacht ik: kan dit waar zijn? Hoe weet ik waar de informatie vandaan komt? Gelukkig had ik een promotor die mij goed heeft begeleid met het beoordelen van de informatie: is het feit of fabel? Hoe ga je dat valideren? Als je dat niet weet, check de referenties. Kortom, wees je bewust van wat je van internet gaat gebruiken, want je kan niet alles als waarheid aannemen. 

Angst voor technologie herken ik niet
Waar Google een slimme encyclopedie is, is ChatGPT weer een stap slimmer. Je stelt je vragen en binnen no time krijg je alle informatie die je nodig hebt, geschreven in een mooie tekst voor jou. Ik merk angst bij mensen over AI: hoe gaan we het veilig gebruiken in het onderwijs en hoe voorkomen we misbruik? Die angst bij een nieuwe technologie is begrijpelijk; 25 jaar geleden waren we bang wat Google zou doen met onze foto. Die angst deel ik niet. Ik voel juist ambitie met die technologische ontwikkelingen: hoe kunnen we het voor ons laten werken?

Laten we vooruitstrevend blijven
Gebruik technologische ontwikkelingen bijvoorbeeld om het beste uit jezelf te halen. Nederland is altijd vooruitstrevend geweest in het economische vakgebied. Alles wat we hebben bereikt, hadden we niet kunnen bereiken als we zouden denken: doe maar normaal, dan doen we gek genoeg. Heb ambitie!

Om het beste uit jezelf te halen, heb je meer nodig dan kennis, wat door AI binnen handbereik is. Behalve kennis heb je bijvoorbeeld ook een community van de school nodig, een netwerk buiten school, goed kunnen communiceren en samenwerken. Met andere woorden, het beste uit jezelf halen is in mijn ogen kennis vergaren in combinatie met andere competenties.

Hoe AI inzetten in onderwijs is de vraag
De rol van onderwijsinstellingen is om onze studenten daarmee te helpen. Op welke manier kunnen wij hen - onze nieuwe generatie - begeleiden om al die kennis uit heel de wereld te filteren en te stroomlijnen? Hoe combineren ze die bak aan beschikbare kennis met vaardigheden als netwerken, communicatie en samenwerken? Onze ambitie met AI luidt dus: we gaan dat samen met onze studenten ontdekken. 

Lees ook dit artikel van de werkgroep met de richtlijnen én kansen van AI: ChatGPT in het onderwijs? Integreren! Met oog voor kansen én risico’s (30 juni 2023)

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.