Rotterdam,
11
maart
2024
|
15:25
Europe/Amsterdam

Rechtswinkel010: Juridische helden in de havenstad

Aan de Kop van Zuid, waar de Maas de stad doorkruist, staat een groep jonge juridische helden van Inholland Rotterdam klaar om inwoners uit de regio te helpen. Studenten van Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten bieden samen vanuit Rechtswinkel010 laagdrempelige juridische ondersteuning en advies.

In de klas en in de buurt
"Wij zijn geen doorsnee juridisch kantoor," zegt het team van Rechtswinkel010 met een glimlach. Ze worden overspoeld met vragen over huurtoeslagen, inkomstenbelasting en de eeuwigdurende strijd tussen huurders en verhuurders over gebreken aan woningen. Alsof dat nog niet genoeg is, behandelen ze ook arbeidsconflicten, belastingkwesties en zelfs vragen over vreemdelingenrecht. Maar hun werk beperkt zich niet tot de muren van hun rechtswinkel. De studenten geven voorlichtingspresentaties bij andere opleidingen en de begeleiders bezoeken buurtlocaties om de lokale bewoners te informeren over hun diensten. "We willen dat mensen weten dat we er zijn, zodat we iedereen kunnen helpen," zegt coördinator Roy Wittenberg.

Klantgericht en toegankelijk
Eén van de vele krachten van Rechtswinkel010 is hun bereidheid om zaken op te pakken die andere juridische instanties links laten liggen. Een re-integratiezaak, die bijna vijf maanden duurde, toont hun vastberadenheid om cliënten niet in de steek te laten. "We houden van een uitdaging!" verklaren ze trots. Wat Rechtswinkel010 echt onderscheidt, is hun klantgerichte aanpak. Cliënten worden altijd geholpen, zonder tijdsgebonden afspraken die gebruikelijk zijn bij andere instanties. "We hebben weleens een gesprek gehad van 2,5 uur", vertelt het team. Iedereen is welkom, ongeacht de omvang van het vraagstuk.

Rechtswinkel010 2

Helden in de praktijk
Voor de studenten is dit meer dan een stage of minor. Ze brengen hun kennis direct in de praktijk en leren over rechtsgebieden die ze nog niet kenden. "We hebben niet alleen te maken met het onderzoek van recht, maar ook met communicatieve vaardigheden en sociale aspecten van het werken op externe locaties bij buurthuizen," zegt één van de studenten. Met spreekuren in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam bewijst Rechtswinkel010 dat ze altijd op zoek zijn naar manieren om iedereen beter van dienst te zijn. “In het centrum weten mensen ons nog makkelijker te vinden. Dat betekent meer leermogelijkheden voor studenten, omdat er weer andere vragen op tafel gelegd worden. Studenten kunnen zich niet voorbereiden op een spreekuur, hierdoor leren ze in de praktijk meer dan tijdens een college”, aldus Roy. 
Wat het meest bevredigend is aan het werken bij Rechtswinkel010? "De dankbaarheid van onze cliënten," zegt het team unaniem. “Soms bellen ze ons op om ons te bedanken voor een simpel advies per e-mail. Of ze komen terug met andere vraagstukken. Dat herinnert ons eraan waarom we dit werk willen doen.”

Rechtswinkel010 3

 Contact met Rechtswinkel010
Ben je in regio Rotterdam en heb je juridisch advies nodig? Weet dan dat Rechtswinkel010 er is om te helpen. Via e-mail, telefonisch contact of gewoon door binnen te lopen. Van maandag tot en met donderdag. Ze hebben geen spreekuren, maar vrije inloop. Dus er staat altijd een rechtswinkelier klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bij een nieuwe lichting studenten zorgen ze voor een naadloze overdracht, zodat je altijd de beste juridische ondersteuning krijgt. Verder zijn ze ook op onderstaande locaties werkzaam, onder andere als Servicepunt Toeslagen:

  • Arcadia: Apollostraat 213, 3054 TC Rotterdam 
  • Huis van de Wijk Teldershuis: Teldersweg 239, 3052 RH Rotterdam
  • Huis van de Wijk Zevenkamp: Ambachtsplein 141, 3068 GV Rotterdam
  • Wijkhub: Petuniahof 2, 3053 ER Rotterdam
  • Huis van de Wijk Het Lage Land: Remmet van Milplaats 15, 3067 AN Rotterdam
  • Huis van de Wijk Ommoord: Sigrid Undsetweg 300, 3069 BV Rotterdam
  • Centrale Bibliotheek Rotterdam: Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam
  • Gemeente Delft, Winkelcentrum Buitenhof Vrijheidslaan 10, Delft

Met dank aan de studenten Anna Dekkers, Danny Seeram en Ebru Turkaslan.

Neem contact op

Rechtswinkel010
Posthumalaan 90
3072 AG Rotterdam
Telefoonnummer: 010 439 9031
E-mail: rechtswinkel010@inholland.nl
Instagram: rechtswinkel010
LinkedIn: Inholland Rechtswinkel010
Tiktok: Rechtswinkel010