Den Haag,
29
november
2022
|
10:23
Europe/Amsterdam

Rechtswinkel070 mooie aanvulling op juridische hulpverlening

Inholland-studenten helpen Haagse inwoners met laagdrempelig juridisch advies

Angela Khubsing spreekuur in de wijk

Wie als Haagse inwoner hulp kan gebruiken bij juridische vraagstukken, belastingaangifte of het indienen van een bezwaarschrift kan terecht bij de Rechtswinkel070. Studenten van de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) en Sociaal Financiële Dienstverlening (SFD) staan klaar voor gratis advies en ondersteuning.

De Rechtswinkel070 is onderdeel van FutureWorks The Hague, de plek waar studenten hun theoretische kennis in de praktijk kunnen brengen, en de opzet is naar Rotterdams voorbeeld: Rechtswinkel010. De 070-vestiging zit direct aan het schoolplein aan de Theresiastraat, maar de studenten draaien ook spreekuren in de wijken: in Transvaal vanuit de sociale ontmoetingsplek Juliana Plaza en in Moerwijk vanuit de wijkwinkel Bij Betje. Een team van zes studenten,  werkt onder begeleiding van een docent,  via stage of keuzeonderwijs zo’n vijf maanden voor de Rechtswinkel070.  “Het is een supermooi initiatief dat ervoor zorgt dat juridische hulp toegankelijk is voor iedereen die dat nodig heeft”, aldus Angela Khubsing, student SJD. 

Angela Khubsing, student SJD

Toe nu toe waren onze casussen altijd fictief, maar nu komen er échte mensen binnen met échte problemen voor wie je écht iets kunt betekenen.

Angela Khubsing, student SJD

Persoonlijk en dichtbij 
Mariëlle Leijstra is docent recht  en coördinator van beide Rechtswinkels. “Buurtbewoners komen met allerhande kwesties op het gebied van huurrecht, arbeidsrecht, erfrecht, noem maar op. Met vragen over toeslagen, escalerende burenruzies of uithuisplaatsingen. Er is daarom nauw contact met partners uit het werkveld, om te overleggen of om gericht te kunnen doorverwijzen. De Rechtswinkel070 is een prachtige aanvulling op wat er al is. Enerzijds hebben we wat meer juridische kennis in huis dan bijvoorbeeld een wijkcentrum, anderzijds bieden we persoonlijker ondersteuning dan het Juridisch Loket. Onze studenten helpen met het schrijven van brieven, bellen instanties of vullen formulieren in en je kunt bij ons zomaar binnenlopen. Bovendien zijn we een officieel toeslagenservicepunt van de Belastingdienst, dus ook die lijntjes zijn kort.” 

In de praktijk 
In de Rechtswinkel aan de Theresiastraat krijgen we meer juridische vragen en  in de twee Haagse wijken spelen meer sociale kwesties, aldus Amal Ahabri, student SJD. “In Moerwijk doe ik tientallen aanvragen voor de Voedselbank, Bijzondere Bijstand of schuldsanering. Ook gaan schrikbarend veel hulpvragen over de huidige energiecrisis. Mensen die in Moerwijk binnenkomen, zijn vaak financieel wat zwakker, laaggeletterd of digitaal minder vaardig en dat leidt soms tot schrijnende verhalen. Zo had een 87-jarige man, zonder mobiel of computer, totaal geen idee hoe hij belastingaangifte moest doen, want zijn zoon die dit altijd voor hem regelde was onlangs overleden.  

Amal Ahabri, student SJD

We kunnen natuurlijk niet alles oplossen, maar wel signaleren welke hulp er nodig is. En dan geeft het zoveel voldoening als je iets - hoe klein ook - voor iemand kunt betekenen. 

Amal Ahabri, student SJD

Steile leercurve 
De ‘rechtswinkeliers’ vormen een hecht team, met allemaal een eigen expertise.  Angela: “Je leert hier snel en veel, van elkaar en van de docenten en professionals. Die lijntjes met andere hulpinstellingen worden steeds korter en zo bouw je als het ware een eigen netwerk op, waardoor je ook op communicatief vlak weer sterker wordt. Ook wordt je juridische kennis enorm opgekrikt, want eigenlijk tik je elk rechtsgebied wel aan. Die combinatie van (leren) omgaan met cliënten en de afwisseling in ‘cases’ levert ongelooflijk waardevolle en nieuwe inzichten op. En je wordt vanzelf wel stressbestendig door alle hectiek die we soms meemaken.” 

Toekomstplannen
Mariëlle: “Sinds kort is een student van de opleiding Business Studies bezig met het opzetten van een Ondernemersloket vanuit de Rechtswinkel070, zodat we ook vragen op het gebied van ondernemingsrecht of business- of marketingplannen kunnen onderbrengen. Daarnaast verkennen we de mogelijkheden om het aantal locaties in de wijk op te schalen. Er zijn tenslotte nog genoeg buurten die daarvoor in aanmerking komen en de ervaring die onze studenten hier in de praktijk opdoen, daar kan geen theoretische kennis tegenop.” 

Rechtswinkel070 ook voor studenten en medewerkers van Inholland
Heb je een groot of klein juridisch vraagstuk? Bij de Rechtswinkel070 ben je welkom om je verhaal te doen. Kom langs op dinsdag en donderdag van 9.30 tot 15.30 uur of neem contact op voor een afspraak:

E: rechtswinkel070@inholland.nl 
T: 088 466 4040