Alkmaar,
14
januari
2020
|
09:39
Europe/Amsterdam

Samen hbo-verpleegkundigen opleiden voor de zorg in de regio

‘Zoveel mogelijk in de praktijk’

De Alkmaarse opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Inholland gaat samenwerken met de Noordwest Academie van Noordwest Ziekenhuisgroep in het opleiden van hbo-verpleegkundigen. De besturen van Noordwest Ziekenhuisgroep en Hogeschool Inholland hebben hiervoor op maandag 13 januari de intentieverklaring ‘Samenwerking Hogeschool Inholland – Noordwest Academie - hbo-Verpleegkunde in de praktijk’ ondertekend. Studenten van deze opleidingsvariant kunnen na het behalen van de opleiding bij de locaties van Noordwest Ziekenhuisgroep aan de slag. Zo blijven deze hbo-geschoolde verpleegkundigen behouden voor de regio en draagt het bij aan het terugdringen van tekorten in de zorg.

Opleiden in en voor de regio
Floor Haak, lid raad van bestuur Noordwest Ziekenhuisgroep: “We hebben in heel het land in de nabije toekomst veel meer medewerkers nodig in de zorg. Hoe mooi is het dan dat we hbo-verpleegkundigen kunnen opleiden in de regio én ze gelijk een toekomstperspectief kunnen bieden bij een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland?”

Vera van Waardenburg, clustermanager Verpleegkunde opleidingen Hogeschool Inholland: “We leiden nu samen breed op voor de regio, voor Noordwest Ziekenhuisgroep en voor andere zorginstellingen. We doen het echt samen!” Patricia Kaiser, hoofd opleidingen Verpleegkunde Inholland Alkmaar vult aan: “Mooi als dit het startsein is waarop de kracht van opleiden in de zorg gebundeld wordt voor alle partners in de regio.”

Verpleegkundigen op hbo-niveau
Nieuwe hbo-studenten kunnen vanuit het voortgezet onderwijs een leerplaats bemachtigen bij Noordwest Ziekenhuisgroep. De eerste twee studiejaren vinden plaats in het voltijd onderwijs. De stages van de verpleegkundigen in opleiding vinden zowel het eerste als het tweede studiejaar bij verschillende afdelingen van het ziekenhuis plaats. Na het tweede studiejaar krijgen de studenten een leerarbeidsovereenkomst en worden ze als werknemer ingezet bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Het onderwijs op hbo-niveau wordt door docenten van beide instellingen gegeven en vindt zo mogelijk plaats in de praktijkomgeving.

De ondertekening
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vond plaats bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Bij de ondertekening waren aanwezig:

Hogeschool Inholland

 • Huug de Deugd (lid College van Bestuur)
 • Tom de Witt-Hamer (directeur Domein Gezondheid, Sport en Welzijn)
 • Richard Oerlemans (directeur Hogeschool Inholland Alkmaar en domein Techniek. Ontwerpen en Informatica)
 • Vera van Waardenburg (clustermanager Verpleegkunde opleidingen)
 • Patricia Kaiser (hoofd opleidingen Verpleegkunde Inholland Alkmaar)
 • Regula van Graas (docent en onderwijskundige opleidingen Verpleegkunde)

Noordwest Ziekenhuisgroep

 • Floor Haak-van der Lely (lid Raad van Bestuur)
 • Piet Donga (hoofd verpleegkundig onderwijs Noordwest Academie)
 • Betsy van Soelen (directeur Noordwest Academie)
 • Margit Bouma (onderwijskundige)
 • Marjan Verbart (bedrijfskundig manager Noordwest Academie)
Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.