Delft,
09
september
2021
|
12:20
Europe/Amsterdam

Samen tegen voedselverspilling

iPHOTO-2021-09-07-15-44-39

Samen tegen voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije week (7 t/m 13 september) wordt er aandacht gevraagd aan consumenten en organisaties om bewuster na te denken en de verspilling van voedsel tegen te gaan. Ook Hogeschool Inholland doet mee aan deze week. Samen met andere hogescholen Aeres, HAS en HZ en MBO Lentiz is er een projectvoorstel opgesteld om voedselverspilling te verminderen.

Kennis over verspilling in de verschillende ketens is beperkt beschikbaar. Het is daarom van groot belang om dit onderzoek binnen verschillende ketens uit te voeren en oplossingen aan te dragen voor het mkb. In de voedselketens is veel verborgen voedselverspilling. Naar schatting gaat in Nederland een kwart van ons voedsel verloren door verspilling, waarvan bijna 40% bij producenten. Met de ‘producent’ bedoelen we alle boeren, telers, fabrieken, productverpakkers en tussenhandelaren. Er is veel productverspilling bij groenten en fruit, wortels en knollen, graan, en zuivel en vlees in mindere mate. Kijkend naar de voedselketens hebben grotere bedrijven meer mogelijkheden om voedselverspilling te voorkomen en reststromen tot waarde te brengen dan kleinere bedrijven.

Kansrijke oplossingen
Afgelopen dinsdag vond de projectkick-off plaats in Veghel. Het betrokken onderzoeksteam van Inholland bestaat uit Woody Maijers, Gerry Kouwenhoven, Jenny Abbenbroek, Alex van der Zwart en Malou Bakuwel. Ze nemen de voedselketens als systemen onder de loep genomen om te zien waar voedselverspilling het grootst is. In samenwerking met bedrijven gaat het team op zoek naar kansrijke oplossingen, om deze door te voeren. Daarnaast wordt opgedane kennis en tools benut door het werkveld en onderwijs. Hiermee levert het groene onderwijs een bijdrage aan de actualisatie van het curriculum; studenten van o.a. de opleiding Food Commerce & Technology en Tuinbouw & Agribusiness van Inholland krijgen de kans om mee te doen met vraagstukken over deze problematiek en worden hierdoor bewust en competent gemaakt als duurzame agrarische ondernemers en professionals in de agri-foodsector.

Uiteindelijk wil niemand voedsel verspillen. Wil jij meer informatie hoe jij ook jouw steentje kan bijdrage of wil je meer informatie over dit SIA-project? Neem dan contact op met Jenny Abbenbroek: jenny.abbenbroek@inholland.nl.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.