Rotterdam,
15
juli
2021
|
13:45
Europe/Amsterdam

Save the date: afscheidsrede Ineke van den Berg op 28 september

Er is meer tussen hemel en aarde dan (alleen) het wetboek. De verbeelding van juristen

Lector Ineke van den Berg

Ineke van den Berg neemt afscheid als lector Toegankelijkheid van het Recht. Op dinsdag 28 september om 16.00 uur spreekt zij online bij Inholland Rotterdam haar afscheidsrede uit. Je bent van harte uitgenodigd om online hierbij aanwezig te zijn, zet de datum alvast in je agenda!

In haar afscheidsrede 'Er is meer tussen hemel en aarde dan (alleen) het wetboek. De verbeelding van juristen' gaat Ineke van den Berg in op hoe een andere - creatieve en reflectieve - mindset een waardevolle bijdrage kan leveren aan de juridische beroepspraktijk.

copyright Peter van den Heuvel

Inlevingsvermogen, maatwerk en creatief denken
De uitdagingen voor de (toekomstige) professionals zijn groot. Voor de innovatie van juridische dienstverlening en de ethische dillema’s binnen de juridische beroepspraktijk, zijn hbo’ers nodig die verder kunnen kijken dan de regels en de toepassing ervan; mensen die altijd de mens blijven zien en horen. Er zijn meer toegankelijke en rechtvaardige oplossingen nodig die zorgen voor de toegang tot recht.

Dat vergt behalve het kunnen inleven in mensen ook maatwerk, praktische wijsheid en creatief denken. Waarbij praktische wijsheid staat voor het zoeken naar antwoorden in concrete situaties waarvoor geen standaardantwoorden uit regelgeving, leerboeken en protocollen te vinden zijn. Waar juist door het opdoen van kennis en ervaring en het aansluiten bij de rechtsbehoeften van de mensen creatieve oplossingen worden gevonden, zowel om juridische problemen te kunnen oplossen, als ook te voorkomen.

Legal design omvat methoden die zowel in de praktijk als in het onderwijs toegepast kunnen worden. Het vraagt een andere, vooral creatieve en reflectieve mindset, is tegelijkertijd activerend onderwijs en is werken in en met de praktijk. De verbeelding van studenten en docenten hebben geleid tot mooie praktijken en inzichten in wat werkt.

Save the date: dinsdag 28 september!