08
april
2022
|
14:12
Europe/Amsterdam

Shaming en exposen: luister de podcast met associate lector Krista Schram

podcast_slutshamig_exposen

Slut-shaming, schaamtecultuur en exposen: Krista Schram, docent en associate lector Publiek vertrouwen en veiligheid, ging  hierover in gesprek met Sarah Achahbar van Gemeente Rotterdam en Chicks And The City. Ze namen het op in een podcast om zo hun ervaringen te delen die ze opdeden in onderzoeken en uit gesprekken met slachtoffers. Want wat voor impact heeft exposen en shaming op jongeren?

Luister de podcast hier terug.

Exposen op social media
Online zijn er zogenaamde ‘expose’-accounts actief die foto’s en video’s delen van jongeren (vaak meiden) met als doel om hen aan de schandpaal te nagelen, te intimideren of te chanteren. Volgens deze accounts gedragen de vrouwen in kwestie zich niet volgens de ‘juiste’ culturele of religieuze normen, en is het nodig om ze te ontmaskeren - oftewel: exposen

Victim blaming
Precieze cijfers over de omvang van het probleem ontbreken, omdat weinig jongeren hun verhaal delen. Ze schamen zich en vaak is er sprake van victim blaming, waarbij ze de schuld leggen bij zichzelf, het slachtoffer. Juist daarom is het van groot belang om dit onderwerp aan de kaak te stellen. In de podcast deelt Krista Schram daarom haar kennis over dit onderwerp, onder andere vanuit haar recente onderzoek naar de gevolgen van sexting en exposen voor hbo-studenten van Marokkaanse, Turkse en Hindoestaanse afkomst. 

Luister hier de volledige aflevering terug.

Brontekst: ChicksAndtheCity.nl