Krista Schram
Krista Schram

Krista Schram

associate lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

Werk samen met Krista

Even voorstellen

Krista Schram is associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid bij het kenniscentrum Business, Finance & Law. Daarnaast is zij als docent Onderzoeksvaardigheden en afstudeerbegeleider verbonden aan de opleiding Integrale Veiligheidskunde.

Krista onderzoekt hoe burgers de veiligheid en veiligheidszorg ervaren. Ze is gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van veldwerk in (Rotterdamse) wijken en onder moeilijk bereikbare groepen.

Samenwerken

In onderzoek werkt Krista nauw samen met studenten en andere lectoraten, zoals Diversiteitsvraagstukken en Toegankelijkheid van het Recht. De onderzoeksresultaten zijn bedoeld om ambtenaren en (veiligheids-)professionals te ondersteunen bij het ontwikkelen van beleid en interventies die aansluiten bij de zorgpunten en behoeften van burgers op het gebied van veiligheid.

Recent deed zij onderzoek naar de veiligheidsbeleving van jonge vrouwen in de Rotterdamse buitenruimte, de effecten van Whatsapp-buurtpreventie in Rotterdam, de toegankelijkheid van het recht voor Rotterdammers op Zuid en de gevolgen van sexting en ‘exposen’ voor hbo-studenten van Marokkaanse, Turkse en Hindoestaanse afkomst.

Wie is Krista Schram?

Expertise

Naast haar werk als docent Onderzoeksvaardigheden en afstudeerbegeleider aan de opleiding Integrale Veiligheidskunde werkt Krista sinds 2011 als zelfstandig projectleider en onderzoeker aan de leefbaarheid en veiligheid in (Rotterdamse) wijken.

De afgelopen jaren heeft ze zich vooral toegelegd op onderzoek naar veiligheidsbeleving in opdracht van Stichting Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties.

Sinds 2014 is Krista verbonden aan het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid en begeleid ze studenten Integrale Veiligheidskunde bij het opzetten en uitvoeren van hun afstudeeronderzoek.

Ervaring

De basis van de kennis en ervaring van Krista ligt bij FORUM – kennisinstituut voor Multiculturele vraagstukken – waar ze zes jaar werkte als projectmanager van de Interventieteams, het kennisprogramma (criminaliteits-)Preventiebeleid en het fundament legde van FORUM International.

Naast docent is ze zelf altijd gebleven in de praktijk. De afgelopen jaren als projectleider Computerwijk in Rotterdam-Feijenoord, projectleider Buurtbemiddeling in Rotterdam - Alexander en als Kwartiermaker 'Eigen Kracht & Zelfregie' bij Zorgaanbieder Cordaan in samenwerking met Radar Advies.

Haar specialisaties zijn: toegepast onderzoek, sociale veiligheid, projectmanagement, conflicthantering en afstudeerbegeleiding.

Meer over Krista

Na haar hbo-opleiding Communicatie heeft Krista Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht gestudeerd.

‘Openbare ruimte is ontworpen voor mannen, vrouwen voelen zich er onveilig’

Als man ga je er vaak schouderophalend aan voorbij: de wat ongure pleinen, donkere stegen en verlaten parken. Maar voor veel jonge meiden zijn dit plekken waar ze liever met een grote boog omheen lopen, zo blijkt uit recent onderzoek van Krista Schram naar veiligheidsbeleving van jonge vrouwen in de Rotterdamse buitenruimte. In dit onderzoek werkt Krista samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. De onderzoekers geven daarbij aan hoe straten en pleinen wat vrouwvriendelijker kunnen worden ingericht. Eén principe mag daar volgens Krista niet ontbreken: “Betrek jonge meiden bij het ontwerp van de buitenruimte.”

Meer over het onderzoek

Lees nieuwsbericht

"Voor jongeren is sexting normaal. Vraag dus ook eens ‘hoe was je online dag?’"

Opiniestuk van Krista over (ongewenste) sexting 

Uit angst voor sexting reageren volwassenen vaak te bezorgd op onlineseks. Zo bescherm je kinderen en jongeren niet tegen de risico’s, schrijven Krista Schram en Tineke Hendrikse in hun opiniestuk op Trouw.nl.

De Kindertelefoon krijgt tegenwoordig steeds meer meldingen, zelfs van tien- tot twaalfjarigen, over sexting: het ongewenst verspreiden van naaktbeelden van kinderen en jongeren via internet. Dat de zorgen hierover in de maatschappij groeien, is dan ook terecht.

 Lees verder op Trouw.nl

Krista te gast bij Onderzoekers over de Toekomst

Over de podcast

Krista schoof aan tafel bij de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst voor een gesprek over veiligheidsbeleving. Als je kijkt naar de cijfers, lijken sommige Rotterdamse wijken steeds veiliger te worden, terwijl het gevoel van veiligheid er juist afneemt. Hoe kan je daar als gemeente iets tegen doen? In opdracht van de gemeente Rotterdam deed Krista met een team onderzoekers wat beleidsmakers waardevolle inzichten geeft: de wijk in en écht in gesprek gaan met bewoners. 

In deze nieuwste podcast gaat zij dieper in op deze onderwerpen met Diana van de Giessen, afdelingshoofd Wijkveiligheid bij de gemeente Rotterdam.

Meer over de aflevering

'Ik probeer te doorgronden wat voor mensen de veiligheid in hun buurt maakt of breekt. Om het werkelijk te begrijpen moet je vaak laagje na laagje afpellen.'

Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid

Werk samen met Krista

Kom in contact en stel je vragen

Krista Schram
Telefoon
0611760372