Haarlem,
24
januari
2018
|
15:56
Europe/Amsterdam

Social Work-studenten onderzoeken ervaring ouderen met e-health

Twee studenten Social Work van Inholland Haarlem doen de komende maanden een afstudeeronderzoek in het kader van eenzaamheid en participatie van kwetsbare ouderen in de gemeente Haarlem. De vraag is of e-health kan bijdragen aan het verminderen van de eenzaamheid van thuiswonende ouderen, en aan het ontlasten van de mantelzorgers.

De gemeente Haarlem heeft als aandachtspunt het thema Domotica voor ouderen. Deze maand is een pilot van start gegaan met een speciale Haarlemse editie van het Compaan-pakket dat bestaat uit de Compaan Tablet en het Compaan Portaal. De tablet is speciaal ontwikkeld om te voorzien in de behoeften van ouderen en hun omgeving. De ouderen kunnen in een afgeschermde omgeving bijvoorbeeld e-mailen, skypen, foto’s ontvangen, spelletjes doen, beeldbellen en meldingen ontvangen met betrekking tot medicijninname. De mantelzorger kan gebruikmaken van specifieke functies als medicatieherinnering, goedemorgenmelding, een gedeelde agenda en contact via het familieportaal.

Kwalitatief onderzoek
De studenten Social Work, Anouk Bijlsma en Alies van Dodewaard, analyseren met behulp van kwalitatief onderzoek de ervaringen van ongeveer vijftien ouderen (en eventueel hun mantelzorgers) met de Compaan. Anouk en Alies vinden het belangrijk om dit onderzoek te doen. Alies: "Met de vergrijzing in Nederland zullen de druk op de ouderenhulpverlening en eenzaamheid onder ouderen steeds meer toenemen. Ik denk dat eHealth een grote rol kan spelen in de aanpak van deze problemen. Anouk vult aan: “Het lijkt ons heel mooi om dit van dichtbij mee te maken en te zien of de Compaan een verschil kan maken."

Laurence Alpay, associate lector eHealth
De studenten gaan uit hun comfortzone en begeven zich op een ander terrein dan ze gewend zijn: ze durven te leren!
Laurence Alpay, associate lector eHealth

Primeur
Het lectoraat Medische Technologie van Hogeschool Inholland is samen met de gemeente opdrachtgever voor dit onderzoek. Volgens Laurence Alpay, associate lector eHealth en docent voor de master Advanced Health Informatics Practice (AHIP), is dit een primeur: “Dit is het eerste project van ons lectoraat in samenwerking met Social Work. Goed om te zien dat er vanuit een welzijnsopleiding meer belangstelling komt voor e-health. De studenten gaan uit hun comfortzone en begeven zich op een ander terrein dan ze gewend zijn: ze durven te leren! Daarnaast is het de eerste keer dat de gemeente Haarlem en Inholland samenwerken op het gebied van zorgtechnologie. Ik zie hier een mooie verbinding met het Inholland-thema De Gezonde Samenleving: empowerment, eigen regie voor ouderen, waarbij gebruik wordt gemaakt van technologische innovaties in de zorg en welzijn. De Compaan is een nieuw digitaal middel en wij gaan nu achter de schermen kijken wat je ermee kunt doen.”

Beeldbellen met Zweden
Eerder deze maand kreeg de 87-jarige mevrouw Oostdam als eerste inwoner de Haarlemse editie van de Compaan uitgereikt door wethouder Jur Botter (Wmo/Welzijn). “Eén van mijn kinderen woont in Zweden. Met beeldbellen op de tablet kan ik haar straks veel vaker spreken. Bovendien zie ik, ondanks de afstand, toch mijn achterkleinkinderen opgroeien!” Na de overhandiging van de Compaan ging mevrouw Oostdam gelijk aan de slag. Met een paar drukken op het scherm werd verbinding gelegd met haar dochter in Scandinavië. Na een half uur was ze al volledig overtuigd. “Ik ben zo blij! Contact met mijn familie wordt nu veel makkelijker.” Wethouder Jur Botter voegde toe: “Ik denk dat dit nog maar het begin is. Straks zijn nog veel meer mooie, nieuwe technieken voor ouderen toegankelijk.”

De ouderen die de Compaan het komende half jaar krijgen, worden geselecteerd door de gemeente die in contact staat met Alies en Anouk, zodat zij de senioren kunnen benaderen voor een interview. Tussen maart en juni voeren ze het onderzoek uit.

Deze week is het de nationale e-healthweek. Wil je meer weten over het onderwerp e-health en activiteiten tijdens deze week, kijk dan op de website.

De Gezonde Samenleving

Dit afstudeeronderzoek draagt bij aan De Gezonde Samenleving, een profilerend thema van Hogeschool Inholland. Dit is een samenleving waarin burgers, bij fysieke, psychische en sociale problemen, een zo gezond en sociaal mogelijk leven leiden en kunnen participeren. Een samenleving waarin mensen in hun sociale omgeving centraal staan. Waarin professionals mensen – preventief en bij problemen – activeren en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfmanagement en empowerment. Deze professionals werken interprofessioneel en maken gebruik van de laatste (technologische) innovaties.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.