Alkmaar,
26
april
2019
|
12:50
Europe/Amsterdam

Speeddaten voor een spraakmakende stage

Sfeervol en groots Mix & Match in Grote Kerk Alkmaar

Sfeervol en groots: dat is de meest treffende omschrijving van het jaarlijkse stage-event Mix & Match. Sfeervol door het prachtige decor van de Grote Kerk in Alkmaar; groots door het deelnemen van maar liefst 70 bedrijven en zo’n 700 techniek- en ICT-studenten. Door middel van speeddates werd donderdag 25 april gezocht naar de beste match tussen bedrijf en potentieel stagiair. Daarnaast werd de Jong Ondernemen-prijs uitgereikt aan de innovatieve afstudeerders van Cyclean.

Passende stage vinden tijdens de vijfde editie
Het Mix & Match Event werd voor de vijfde keer in deze vorm georganiseerd door de Studievereniging Technische BedrijfskundeHogeschool Inholland Alkmaar en ondersteund door Ondernemend Alkmaar, BDO Accountants en gemeente Alkmaar. Studenten van 3 verschillende Inholland-vestigingen en 13 verschillende technische en ict-opleidingen gingen op zoek naar de ideale (afstudeer)stage. Ze ontmoetten 70 bedrijven uit de regio - van Tata Steel tot Sweco tot HVC - in de natuurstenen kruisbasiliek in Alkmaar.

Een laagdrempelige en veilige omgeving
“We vinden het belangrijk dat studenten zoveel mogelijk bedrijven leren kennen, in een laagdrempelige en veilige omgeving”, licht Nol Graas, coördinator en docent Technische Bedrijfskunde, toe. “Ze leren daarnaast hoe ze zichzelf kunnen presenteren, wat straks essentieel is in het bedrijfsleven.” Naast 6 ronden speeddaten was er namelijk ook ruimte voor het maken van een foto voor je cv, een sollicitatiecursus en zelfs het leren knopen van een stropdas.

Matchen op interesses en actuele vraagstukken
Onder de kroonluchters en gebrandschilderde ramen neemt Maarten Woudstra van ZON plaats aan een van de ronde tafels. Startklaar voor de speeddates. “We willen studenten warm maken voor waar wij voor staan: het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen voor gebouwen”, vertelt hij. “Op een event als dit tasten we af waar de interesses en kwaliteiten van studenten liggen. En matchen we deze met onze actuele vraagstukken. Vorig jaar hebben we via het Mix & Match Event een geschikte stagiair gevonden. Dat verwachten we dit jaar zeker weer.”

Diversiteit aan bedrijven en studenten
Derdejaarsstudent Werktuigbouwkunde Roos Berkhout geniet van de grote diversiteit aan bedrijven en studenten in de prachtige - ietwat galmende - Grote Kerk: “Het is mooi om met studenten om tafel te zitten met wie je niet dagelijks in de klas zit. Je leert van elkaars vragen. Ook heb ik geleerd van mijn eerste Mix & Match: ik heb me deze keer beter voorbereid. Ik heb gericht vragen kunnen stellen, onder meer over de begeleiding tijdens de stage. Ik vind het namelijk belangrijk dat ze de tijd voor je nemen tijdens je stageperiode.”

Speciale website voor meer kans op dé match
De eerste match tussen bedrijven en studenten werd dit jaar gelegd via de speciale website mixenmatchevents.nl. Jur Stam, voorzitter van de Studievereniging Technische Bedrijfskunde, stond aan de wieg van deze Mix & Match én van de nieuwe website: “De student geeft zijn voorkeur op en bedrijven geven op hun beurt aan waar ze naar op zoek zijn. De website zorgt hiermee voor meer sturing en meer kans op een gerichte match. We hebben vandaag al feedback gekregen van deelnemende bedrijven dat niet bij elke ronde de tafels volledig bezet waren. Dat nemen we zeker mee als verbeterpunt voor volgend jaar. Het is enorm leerzaam om zo’n groots event te organiseren, ik krijg er veel energie van.”

Jong Ondernemen-prijs voor Cyclean
De Grote Kerk bood dit jaar ook onderdak aan de prijsuitreiking van Jong Ondernemen. Drie teams van vierdejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde zetten de afgelopen zes maanden een bedrijf op, lanceerden een eigen innovatief product en pitchten deze aan de jury. Juryvoorzitter Dick Winkelhuis van Ondernemend Alkmaar benadrukte dat alle finalisten uitstekend werk afgeleverd hebben, dat vertrouwen geeft voor de toekomst. Maar uiteindelijk was de kogel door de kerk: “De winnaar heeft het simpel en doeltreffend gehouden: en die winnaar is Cyclean met een innovatief, maar vooral praktisch, duurzaam en probleemoplossend product.”

Testen, testen en ervan leren
Dat duurzame product, de Cyclean cassetteborstel, maakt de cassette van een mountainbike of wielrenfiets gemakkelijk schoon met ragers, gaat slijtage tegen én verbetert de fietsprestaties. Cyclean bestaat uit vierdejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde Orily de Joode, Denise Brakenhoff, Bastiaan Brouwer en Budch Wagenaar. “Het was een leerzaam proces om tot een goed product te komen,” vertelt marketingdirecteur Orily. “We liepen er tegenaan dat de ragers loslieten tijdens het schoonmaken. We zijn blijven testen: we hebben mensen in onze omgeving gevraagd hoe zij het zouden aanpakken, zijn langs fietsspeciaalzaken gegaan. Uiteindelijk kwamen we via een elektronicazaak tot dé oplossing.” Een mooi voorbeeld van out-of-the-boxdenken.

De winnaars ontvingen een certificaat van deelname met een eervolle vermelding en mogen een pak uitzoeken bij Strak in Pakken. Cyclean heeft naast de Jong Ondernemen-prijs van Hogeschool Inholland ook de regionale finale gewonnen van Jong Ondernemen. De afstudeerders mogen nu hun product pitchen tijdens de landelijke finale.

Organisatie
“Mix & Match Event 2019 = Geslaagd! Met de nieuwe locatie, de lancering van de website en de leuke workshops kijken wij als organisatie terug op een zeer geslaagde editie. Wij hopen volgend jaar weer zoveel studenten en bedrijven te mogen verwelkomen!”, laat Marije Bakker, bestuurslid Studievereniging Technische Bedrijfskunde, weten.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.