Haarlem,
04
september
2023
|
15:24
Europe/Amsterdam

Spetterende studiestart Inholland Haarlem tijdens Introductieweek 2023

“Kijk die vreugde, daar doe je het toch voor?”

In de Introductieweek 2023 gaven de nieuwe studenten van Hogeschool Inholland Haarlem een ‘kickstart’ aan hun opleiding. De verschillende studie- en studentenverenigingen zorgden voor een spetterend en afwisselend programma, zodat de kersverse eerstejaars school, studenten en stad konden leren kennen. “Ik kan me niet voorstellen dat je dit zou willen missen!”.

Elke opleiding heeft zijn eigen programma, waarbij de studenten ‘herkenbaar’ zijn aan hun eigen kleur shirt. Zo lopen de studenten Sportkunde in een roze shirt, terwijl Creative Business geel draagt. Soms hebben de studenten een gezamenlijke activiteit en vormen ze met al die shirtjes een kleurrijk geheel. Bijvoorbeeld op de woensdag, als ruim 700 introgangers en begeleidende studenten samenkomen op het Centre Court, het ‘binnenplein’ op de campus van Inholland Haarlem. Na een dag vol activiteiten in de stad staan hier de foodtrucks en koude drankjes klaar en kunnen de studenten hun voeten even rust geven na een dag vol activiteiten in stad en streek. Met de nadruk op even, want Kenneth & Andor zetten de boel al snel op stelten met hun ‘Karafotofiets’. De twee oud-studenten van Inholland Haarlem fietsten vol enthousiasme in glitterjasjes tussen de tafels door om iedereen aan het zingen te krijgen. En dat moet wel hard: pas als er met minimaal 140 decibel gezongen wordt, wordt er een foto gemaakt.

Week met impact
Dominique Caspers, student International Creative Business, kijkt het tevreden aan. Ze verzorgt samen met de rest van haar team dé introductie voor de nieuwe studenten van Creative Business: Creatro. Ook is ze eindverantwoordelijk voor het slotfeest van de Introductieweek voor alle nieuwe studenten en begeleiders in het Patronaat. “Kijk die vreugde, daar doe je het toch voor? Ik ben al een paar jaar actief in de organisatie en weet inmiddels wat voor impact zo’n week maakt. Ik heb meer dan eens terug gehoord dat studenten heel schuchter waren en in de Introweek zijn losgekomen. Het mooiste vind ik dat je het echt met elkaar doet, zowel de nieuwe studenten als wij als organisatie. We zijn niet hetzelfde, maar we hebben wel hetzelfde doel: een spetterende studiestart. Wij mogen daarin als organisatie de toon zetten.”

Bij Sportkunde-studenten Iris, Marieke en Floor lijkt dat goed geslaagd. Iris en Floor kenden elkaar al, Marieke nog niet. Maar ze zit nu tussen de andere twee in alsof de drie elkaar al jaren kennen. “We hebben al zoveel nieuwe studenten leren kennen en de begeleiders zijn heel leuk. Onze uitvalsbasis is deze week de IJsbaan Haarlem, waar we ook slapen. De eerste opdracht die we kregen was om zelf een tent op te bouwen van stokken en een stuk zeil, zonder instructie of verdere uitleg. Dat was een leuke en goede manier om al samenwerkend mensen te leren kennen.” De rest van de week was gevuld met onder meer bowlen, oud- Hollandse spelletjes, een Crazy88 door Haarlem, een proud-to-be-fout-feest en natuurlijk een kroegentocht.

Vrienden voor het leven
Andere opleidingen gingen onder meer suppen, lasergamen, roeien en bubbel-voetballen, speelden ‘Expeditie Robinson’ en volgden gastcolleges of seminars. “We beginnen al in oktober met de voorbereidingen”, vertelt Jolle Snaas. Jolle heeft net zijn opleiding Informatica afgerond, maar wilde absoluut nog meehelpen aan de organisatie van de Introweek. “Voor veel studenten is dit de eerste kennismaking met Haarlem en met het studentenleven. Ik vind het heel leuk om te zorgen dat ze dat in een veilige sfeer en omgeving kunnen doen en een onvergetelijke tijd hebben. Zelf heb ik vier jaar geleden tijdens de Introweek vrienden leren kennen waar ik nu nog mee bevriend ben. Ik heb het zo naar mijn zin gehad, dat ik dat ook voor anderen wil organiseren.”

Het zou zomaar kunnen dat Willem, één van de nieuwe studenten Bouwkunde, over een paar jaar hetzelfde zegt. Net als Jolle heeft hij al een paar mensen ontmoet waarmee het goed klikt. “Het is wel fijn dat je al voordat je in het studielokaal zit de nodige mensen kent. En ik kende Haarlem eigenlijk ook nog niet zo goed, leuk om alvast een indruk te hebben van de stad en van de school.”

Zo zit de sfeer er goed in en straalt het plezier van de gezichten. Bij de nieuwe studenten, maar zeker ook bij de organiserende ouderejaars. “Voor ons als organisatie is het ook een soort introweek”, zegt Rogier van den Berg, student Sportkunde. “Echt leuk om al die nieuwe studenten te leren kennen en de hele tijd zulke enthousiaste reacties te krijgen. De hele organisatie kost best een hoop tijd, maar je komt in een soort ritme en haalt er veel voldoening uit.”

Van studenten voor studenten
Omdat de organisatie van de Introductieweek in handen ligt van de studie- en studentenverenigingen is het echt iets ‘van studenten voor studenten’. “Dat heeft als bijkomend voordeel dat de Introweek bijdraagt aan ledenwerving”, aldus Michael de Weerd, student Business Studies en voorzitter van het Onafhankelijk Heeren Dispuut Carpe Noctem. “Naast dat je in je studententijd veel leert, is het natuurlijk ook een gezellige tijd. Zo helpen het damesdispuut O.D.D.C.N en het herendispuut O.H.D.C.N. mee en komen ze langs bij onze activiteiten en zorgen ze voor een goede sfeer. Wij houden wel van een feestje.” Michael is nog nauwelijks uitgesproken of zijn maten springen samen met een aantal eerstejaars op de tafel om mee te blêren met de Karafotofiets. “Dit is een noodgevááááál…!!!”

De Introweek werd georganiseerd door de studie- en studentenverenigingen van Inholland Haarlem:

Creatro voor de opleiding Creative Business.

-  Onafhankelijk Heeren Dispuut Carpe Noctem en studievereniging Negotium Novum voor de opleidingen Business Studies, Finance & Control en de Ad Business Studies Logistiek. In samenwerking met het Onafhankelijk Dames Dispuut Carpe Noctem.

- MoveMental voor de opleiding Sportkunde.

- De gezamenlijke studieverenigingen als Introweek Haarlem:
- Personalia (Pabo en Social Work)
- Röntgenius (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken)
Lepidoptera (Informatica en IT)
Virplaca (Bouwkunde en Bouwmanagement & Vastgoed/Ruimtelijke ontwikkeling)
Voluptuaria (Tourism Management)
- In samenwerking met ’t Haerlems Studenten Gildt en de Haerlemsche Studenten Roeivereniging Amphitrite.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Michiel Dijkstra
04
September
2023
Wat een feestje om hier samen aan te werken :)