Haarlem,
23
februari
2023
|
09:05
Europe/Amsterdam

Sportkundecongres Inholland zet het basisschoolkind centraal

Vierdejaarsstudenten organiseren congres voor werkveld, alumni, studenten en sportprofessionals

Op 15 februari was het weer tijd voor het jaarlijkse congres van de opleiding Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem in samenwerking met Scopo Atletico. Bedoeld voor alle eerstejaarsstudenten, maar ook alumni, netwerkpartners en sportprofessionals uit de regio waren uitgenodigd om elkaar te ontmoeten, nieuwe kennis op te doen en oude kennis te delen. Het congres vond plaats bij Inholland Haarlem en de organisatie was in handen van Damian Regter, Sem van Oosten en Thomas Rasenberg, vierdejaarsstudenten Sportkunde met uitstroomprofiel Sport & Maatschappij.

Het thema was de leefstijl van het basisschoolkind. “De motorische ontwikkeling van kinderen loopt sterk terug”, licht student-organisator Damian toe. “50% beweegt te weinig of te eenzijdig en er wordt amper nog buiten gespeeld. Beweging, voeding en ontspanning zijn dan essentiële onderdelen om kinderen op een gezonde manier te helpen opgroeien. Daarom was het congres rond die drie pijlers ingericht.”

Programma
Keynote-spreker was Alexander Webb met het verhaal over KLABU, de Amsterdamse organisatie die jongeren wereldwijd helpt hun levens weer op te bouwen door sporten in vluchtelingenkampen mogelijk te maken. Daarna konden de deelnemers zelf actief aan de slag tijdens verschillende interactieve workshops. In klaslokalen, maar ook in de sporthal van Inholland Haarlem en op het Centre Court buiten. Onderwerpen waren bijvoorbeeld gamification, breed-motorische ontwikkeling en het inzetten van bekende spelers als rolmodel. Ook kwamen de rustgevende werking van de natuur (Hero Kinderopvang), gezonde groentelunches op school en op de bso (Tommy Tomato) en het creëren van een positief sportklimaat (PASS Sports Coach Academy) aan bod. In een parallel programma volgden de genodigden uit het werkveld intussen twee workshops over de dynamische schooldag en differentieel leren. Voor hen was er aansluitend een netwerkborrel georganiseerd.

Inspirerend
“Supergaaf dat iemand uit het werkveld komt vertellen wat hij precies doet”, zegt eerstejaarsstudent Lasis enthousiast over de workshop van SportSupport over aangepast sporten. “En de cijfers daarover waren echt een eyeopener! Wat kost een sportrolstoel? Hoeveel lager is de sportparticipatie bij kinderen met een beperking? En wat kun je als toekomstige professional daaraan doen? Door deze presentaties krijg je een veel duidelijker beeld van waar je met Sportkunde allemaal terecht kunt komen en je merkt bij jezelf waar je van ‘aan’ gaat. Heel fijn is dat.” Nick Zeijlmans, sportmakelaar bij gemeente Amsterdam/Nieuw-West en alumnus van Sportkunde Inholland Haarlem, noemt het congres ontzettend inspirerend. “Goed om al deze kennis zelf ook te hebben. Het stemt tot nadenken, er poppen steeds dingen op waarmee je zelf aan de slag kunt en dat zorgt weer voor allerlei nieuwe ideeën en enthousiasme.”

Bruikbare input
Denyse Goedemoed, Sportkunde-docent bij Inholland Haarlem, is trots op hoe de student-organisatoren het hebben aangepakt. “Het was een serieuze opdracht voor een behoorlijk groot evenement, waarbij zij belangrijke organisatieskills hebben opgedaan. Mooi om te zien vond ik ook hoe de eerstejaarsstudenten op professionals afstapten en telefoonnummers uitwisselden. Bovendien kregen zij op dit congres veel input aangereikt voor een project later dit jaar. Zij moeten dan een innovatieve beweegactiviteit op een basisschool organiseren, die aansluit bij de belevingswereld van het basisschoolkind. Daarvoor kunnen ze meerdere elementen uit de lezing en workshops gebruiken.”

Kruisbestuivingen
Dat het Sportkundecongres voor alle partijen interessant is, vindt ook Marco Neuvel, oprichter van Scopo Atletico. “Deze studenten zijn de nieuwe ‘opvoeders’. Het zijn de sportkundigen van de toekomst die straks weer een nieuwe generatie in beweging moeten krijgen. En wij proberen hen daarin op te leiden. Op zo’n dag krijgen zij de mogelijkheid om het beroepenveld te ontmoeten, te ontdekken wie op welk vlak actief is en ook zien ze de impact van sport in de wereld. Tegelijkertijd krijgt het huidige werkveld hier de nieuwste ontwikkelingen uit het vakgebied mee. En iedereen komt met elkaar in contact: studenten, docenten, sportprofessionals. Overal zie je mooie kruisbestuivingen ontstaan.”

Op donderdag 23 februari is dit artikel over het Sportkundecongres gepubliceerd in het Haarlems Dagblad in het katern 'Sport in Haarlem'.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.