Sportkunde voltijd

Van samenwerken in teams krijg je energie. Je bent creatief in het vinden van oplossingen om mensen in beweging te brengen.

Hbo Sportkunde

Voor wie

Jij houdt zelf van bewegen en vindt gezond zijn belangrijk. Daar wil je ook graag anderen bij helpen. Mensen inspireren om samen te sporten en gezonder te leven; daar zou jij je graag voor inzetten. In teamverband bedenk je daar creatieve oplossingen voor. Die samenwerking geeft je energie. Via Sportkunde aan Hogeschool Inholland maak jij van een gezonde levensstijl je beroep.

Heb je een mbo-4 diploma?
Dan is de breed georiënteerde hbo-opleiding Sportkunde een mooie doorontwikkeling. Je verdiept je namelijk in theorie, projectonderwijs en onderbouwing van praktijkvaardigheden op het gebied sport, gezondheid en leefstijl.

Studieprogramma Sportkunde

De vierjarige opleiding Sportkunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

 • Je gaat bij Sportkunde jongeren, ouderen, mensen met een beperking, werknemers en andere groepen begeleiden op het gebied van bewegen en een gezonde leefstijl. Je leert mensen zo gezond mogelijk te leven, wanneer zij problemen ervaren en vooral ook om preventief actie te ondernemen.
 • Naast het effectief uitvoeren van sportactiviteiten richt je je op onderzoek, projecten, het opstellen van sportbeleid, het ontwikkelen van beweeg- en gezondheidsprogramma's en innovaties op het gebied van sport, bewegen en gezonde leefstijl.
 • Je leert hoe bewegen en sport bijdragen aan gezondheid en maatschappelijk welzijn.

Studievormen
Gedurende de opleiding krijg je projectonderwijs, theorievakken, praktijkvakken en loop je stages. Je begint direct met het behandelen van vraagstukken uit de praktijk.

 • Bij projecten werk je in een groep een vraagstuk uit, samen met docenten, onderzoekers en andere studenten. Dit zijn onder meer projecten op het gebied van trainingsleer, gezondheidsvoorlichting, sportbeleid en eventmanagement.
 • Met de theorievakken kom je te weten hoe jij straks de leefstijl van mensen via een training kunt veranderen naar een gezondere, fittere leefstijl.
 • Tijdens de praktijklessen, stages en clinics maak je kennis met verschillende sporten en leer je lesgeven aan diverse doelgroepen.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding Sportkunde doe je algemene kennis en vaardigheden op die je nodig hebt als sport- en leefstijlprofessional. Daarbij volg je vakken als Inspanningsfysiologie, Trainingsleer, Anatomie, Leefstijl & Gezondheid, Eventmanagement en Sportbeleid. En je leert om sport- en beweegactiviteiten te ontwerpen en aan te bieden.

Via stages en projecten maak je kennis met je toekomstige beroep, en hoe je in jouw werk te maken hebt met andere beroepen in sport, welzijn en zorg. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de leefstijl van jongeren en je organiseert een sport- en bewegingsactiviteit voor basisschoolleerlingen.

Daarnaast begin je al direct met korte stages om snel een beeld te vormen van het werkveld. Waar liggen je interesses, en welke sector spreekt jou het meeste aan?

Onderwerpen

LeefstijlfactorenAnatomieFysiologieTrainingsleerVoedingSportdeelnameEventmanagementFinancieel managementOndernemenBeleid

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Tijdens het tweede jaar van de opleiding verdiep je je kennis, doe je nog meer ervaring op en scherp je vaardigheden aan. Je leert over wat het betekent om te werken met specifieke groepen mensen, zoals jongeren, ouderen en mensen met een beperking. Je krijgt les en voert projecten uit die onder andere gaan over sporten met beperkingen en duurzame inzetbaarheid bij medewerkers.

Ook in het tweede jaar loop je verschillende stages om jezelf beter voor te bereiden op het werkveld en je toekomstige derdejaarsstage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van!

Onderwerpen

LeefstijlfactorenAnatomieFysiologieTrainingsleerMedische fitnessGezond werkenBelastbaarheid medewerkersPersonal TrainingBewegingsanalyse

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de ene helft van het jaar volg je de vakken van 'Bewegen en Leefstijl'. Hier houd je je bezig met het begeleiden van individuen en groepen op het gebied van een gezonde leefstijl. Er is ook mogelijkheid om deze vakken bij onze buitenlandse samenwerkingspartners te volgen.

In de andere helft van het jaar heb je een keuze tussen:

 • Stage, waarbij je in de beroepspraktijk aan de slag gaat en leert om zelfstandig te werken. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van.
 • Stage in het buitenland, bovenstaande stage mag ook in het buitenland plaatsvinden.
 • Lab-stage, in Sport- en Beweeglab Haarlem of STIPP Zaandam
 • Inholland Impact Makers, waarbij je m.b.v. onderzoekend vermogen in een interdisciplinaire setting gaat (mee)werken aan het oplossen van een vraagstuk.
 • Leergang vakleerkracht bewegingsonderwijs pabo

Na het afronden van deze minor heb je de mogelijkheid om na het behalen van je Sportkunde diploma, de verkorte pabo te volgen. Na 6 jaar ben je dan in het bezit van twee bachelors inclusief de bevoegdheid om op basisscholen bewegingsonderwijs te geven.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar kies je een uitstroomprofiel dat aansluit bij jouw interesses en ambities.

 • Sport en Maatschappij: je gaat in op sociaal-maatschappelijke effecten van lokale sport en/of het sportbeleid, waarbij je door middel van projecten adviseert, ontwikkelt, uitvoert en evalueert.

 • Aangepast Sporten: je ontwikkelt en voert beweegprogramma’s uit zodat mensen met beperkingen en aandoeningen optimaal kunnen deelnemen aan sport- en beweegprogramma's.

  Een onderdeel binnen Aangepast sporten is de Advanced Personal Trainer (APT). Als APT kun je je verder specialiseren in de personal training aan bepaalde doelgroepen die fysiek zwaar werk doen (denk bijvoorbeeld aan brandweer, politie en marechaussee). Je kunt dan trainingsprogramma’s op maat maken zodat de prestaties van deze doelgroep wordt verbeterd.

 • Gezondheidsmanagement: je houdt je bezig met het adviseren, opzetten en uitvoeren van gezondheidsbeleid, preventie- en bewustwordingsprogramma's binnen bedrijven en organisaties.

Het uitstroomprofiel beslaat het gehele vierde jaar en dus ook het afstuderen. Het afstuderen past bij je gekozen profiel en bestaat uit een opdracht van een bedrijf, instelling of de onderzoekslijn Kracht van Sport. Daarbij maak je een analyse van het probleem en ontwikkel je een product waarmee het probleem van de opdrachtgever wordt opgelost. Zo laat je zien welke kennis, vaardigheden en inzichten je tijdens de studie hebt verworven. Ook besteed je aandacht aan je loopbaanontwikkeling.

Bachelor of Arts
Als je de opleiding Sportkunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Arts noemen!

Inholland Podcast

Tim Vreeburg, docent

Inholland-docenten staan centraal bij de nieuwe podcastserie ‘rondje om.’ In de eerste aflevering luister je naar Sportkunde-docent Tim Vreeburg. Hoe is hij docent geworden? Wat zeggen studenten over Tim? Leert hij zelf iets van studenten? En wat is zijn visie op het onderwijs van de toekomst?

Open Avond 6 november

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Sportkunde

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in Noorwegen, Portugal, Engeland en Litouwen en andere Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Curaçao, Nepal, Zuid-Afrika, Suriname, en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding Sportkunde

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Sportkunde voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228