Rotterdam,
14
juli
2021
|
07:06
Europe/Amsterdam

Stagiairs helpen gemeente met wervingsactie

Flyeractie

Angelo Hoppezak en Robin Henkes, twee studenten Integrale Veiligheidskunde aan Hogeschool Inholland Rotterdam, zijn de wijk in gegaan om de gemeente Rotterdam te helpen met het opbouwen van WhatsApp buurtpreventiegroepen.

Digitale buurtpreventie door de gemeente
De gemeente Rotterdam wil de veiligheid en veiligheidsbeleving van haar bewoners verbeteren en maakt hiervoor onder andere gebruik van digitale buurtpreventie. Lombardijen is een van de wijken in Rotterdam waarin alle buurten een eigen WhatsApp buurtpreventiegroep hebben. In deze groepsapps kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen en informeren over verdachte situaties. Door deze apps is bovendien directer contact mogelijk tussen bewoners en wijkprofessionals. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk buurtbewoners meedoen aan digitale buurtpreventie en daarom is op 22 april een flyeractie gehouden in de wijk om deelnemers te werven.

Een mooi initiatief
De studenten zijn erg enthousiast over het project. Robin: “Ik denk dat het een mooi initiatief is om de sociale cohesie in de buurten te verbeteren. De bewoners houden elkaar op de hoogte van de gebeurtenissen die in de buurt plaatsvinden wat betreft veiligheid. Ondanks dat de WhatsApp-groepen niet bedoeld zijn om gezellig te praten met elkaar, is de kans ook aanwezig dat buurtbewoners elkaar los hiervan opzoeken voor de gezelligheid, bijvoorbeeld om gezellige activiteiten te organiseren voor de buurt. Dit zou een mooi neveneffect kunnen zijn van deze WhatsApp-groepen. Ik hoop dat het flyeren ervoor heeft gezorgd dat meer bewoners zich hebben aangesloten voor deze groepsapps!”

Ook Angelo ziet digitale buurtpreventie als een goede manier om de veiligheid in Rotterdam te verbeteren: “Een positief punt vind ik het creëren van veiligheid. Ik vind het erg leuk dat ik heb mogen bijdragen aan een veiliger Lombardijen. Ik hoop natuurlijk dat veel mensen zich gaan aanmelden voor de WhatsApp-groepen. Zo zorgen de inwoners van Lombardijen er samen voor dat het er nog veiliger wordt. Dit zal ook bijdragen aan een goede sfeer onder buurtbewoners omdat ze er samen voor zorgen.”

Een leerzame ervaring
Het flyeren en de bijbehorende voorbereidende werkzaamheden bood de stagiairs een mooie kans om een kijkje te krijgen bij de gemeente. Angelo: “Ik ben een makkelijke prater en kan goed contact leggen met mensen. Hierdoor vond ik het erg leuk. We hebben veel mensen benaderd door heel de wijk. Over het algemeen hebben we veel leuke maar verschillende reacties gehad. Ook kregen we vaak te horen dat een persoon al lid was van een van de buurtapps. Dat was erg leuk en motiverend. Ik vond de voorbereiding ook erg interessant. Zo hebben we meerdere vergaderingen met de gemeente gehad en hebben we zelf de flyer ontworpen.”

Voor Robin was het flyeren ook een goede manier om praktijkervaring op te doen binnen zijn studie Integrale Veiligheidskunde: “Het flyeren was iets wat ik nog nooit eerder had gedaan en was zeker een leuke ervaring. Waar ik in het begin tegenaan liep tijdens het uitdelen van de flyers, is dat ik het gevoel kreeg dat ik mensen lastigviel. Na een aantal flyers te hebben uitgedeeld, realiseerde ik me dat de mensen altijd netjes bleven tegen mij. Als ze geen flyer wilden, bedankte ze vriendelijk en wensten ze mij nog een fijne dag. Voor mij was het dus leerzaam omdat ik inzag dat ik er te veel over nadacht, waardoor je juist vastliep.”

Boilerplate

Deze wervingsactie is onderdeel van een experiment met digitale buurtpreventie van de gemeente Rotterdam. Hiervoor zijn onderzoekers van Publiek Vertrouwen in Veiligheid door de gemeente gevraagd om interventies voor te stellen om de werking van buurtapps te verbeteren. De beheerders van de gemeente brengen deze interventies in de praktijk. Door middel voor- en nametingen wordt het experiment geëvalueerd. Het experiment is vorig jaar gestart en loopt tot september dit jaar.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.