Den Haag,
19
augustus
2020
|
09:38
Europe/Amsterdam

'Echte innovatie komt van vrije denkers buiten organisaties'

Studenten bedenken 5G-concepten voor T-mobile

Bezoek donderdag 3 september onze online jaaropening 2020-2021. Daar hebben we het over innovatieve projecten, waarvan de samenwerking met T-mobile een voorbeeld is. Deze projecten laat goed zien hoe samenwerking studenten vormt tot de professionals die het verschil maken. Meld je aan via inholland.nl/jaaropening

Met een relaxte glimlach lopen drie studenten van de Associate degree Crossmediale Communicatie rond in het atrium van het hoofdkantoor van T-Mobile. Ze hebben de organisatie in handen van een brainstormevent om innovatieve concepten te bedenken met 5G-technologie. Terwijl hun studiegenoten hun ideeën uitwerken, stellen de drie vast dat het event op rolletjes loopt. “Ik had dit nooit geleerd als ik in de schoolbanken was blijven zitten”, zegt een van hen. “Het smaakt absoluut naar meer.”

Leestijd +- 4 minuten

T-Mobile wil in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk uitrollen. Met de komst van 5G ontstaat er een waaier aan nieuwe technologische mogelijkheden. Denk aan toepassingen rond e-health, zelfrijdende auto’s en nog veel meer. Dit vraagt om nieuwe concepten die de wereld een beetje beter kunnen maken. Op 6 februari waren studenten van de Associate degree Crossmediale Communicatie uitgenodigd om op het hoofdkantoor van T-Mobile creatieve concepten te ontwikkelen.

Vrije denkers
“Echte innovatie komt van vrije denkers buiten organisaties”, zegt Ewout Karel, Innovatiemanager bij T-Mobile. “Mensen met een open blik, die lateraal denken, zoals studenten. Maar je hebt organisaties zoals T-Mobile nodig om innovaties verder te ontwikkelen. Op basis van gedeelde passies ontstaat de ideale match met start-ups en studenten.” Een uitgelezen kans om die match te zoeken is volgens Karel het 5G-netwerk. “Het is alsof we een volstrekt nieuw spoorwegennet aanleggen. Nu moeten we nog verzinnen wat we op dat lege spoor willen laten rijden.”

Samen met studenten
T-Mobile heeft twee onderzoekslocaties om 5G-concepten te ontwikkelen. Daarnaast werkt het telecombedrijf met studenten van verschillende hogescholen. “Nieuw is dat de studenten van Inholland het event zelf organiseren en dat doen ze bizar strak”, zegt Karel. “Daar kunnen ze in verder als ze willen.”

Ik had dit nooit geleerd als ik in de schoolbanken was blijven zitten. Het smaakt absoluut naar meer.
Jeffrey van de Velde, student Ad Crossmediale Communicatie

Uitgewerkt draaiboek
De organisatie van dit event ligt in handen van drie studenten Crossmediale Communicatie: Bo van der Werf, Floor Cremers en Jeffrey van de Velde. Terwijl hun medestudenten in het gigantische atrium van het T-Mobile hoofdkantoor aan magenta picknicktafels de wildste concepten bedenken, bespreken ze het volgende actiepunt in hun detaillistisch uitgewerkte draaiboek. Langzaamaan overheerst de trots: het event verloopt succesvol.

Wervingscampagne ontwikkelen
“Ik wilde dit event helpen organiseren,” vertelt Jeffrey. “Onder meer omdat ik later graag in de public relations werk. Oktober vorig jaar begonnen we met dit project. We zetten een campagne op om studenten te werven. Het is een lastige doelgroep om over te halen. We ontdekten dat vooral het leren brainstormen interessant voor hen is. Dat stelden we dan ook centraal in onze wervingscampagne met posters, e-mails, social media en het werven in de stad.”

Wendbaar zijn
Een uitdaging was om het evenement in relatief korte tijd op poten te zetten. “Het project viel bijvoorbeeld rond kerst weken stil en de communicatie verliep soms traag”, zegt Jeffrey. “Mooi was dat toen de tijd begon te dringen we met ons projectgroepje echt hecht samen gingen werken. En als iets niet lukte, raakten we niet in paniek, maar zochten we gewoon een andere oplossing en gingen we verder. Die wendbaarheid is heel belangrijk in de eventbranche. Ik had dit nooit geleerd als ik in de schoolbanken was blijven zitten. Het smaakt absoluut naar meer.”

Activerend onderwijs
Wie ook met een glunderend gezicht rondloopt is coach Anouk Becht. “Mijn rol is om de studenten in het organiseren van het event te ondersteunen. Bij Crossmediale Communicatie omarmen we volledig deze vormen van activerend onderwijs waarin we samenwerken met bedrijven aan concrete beroepsproducten. Ik kauw ze niet voor hoe je een event organiseert en een campagne er omheen bedenkt; dat vinden ze zelf uit. Je ziet vervolgens dat ze echt hun best doen om er een succes van te maken. Ze komen naar mij toe om vragen te stellen en feedback te krijgen, zetten zelf een Trello-omgeving op om digitaal samen te werken; net als in het echte bedrijfsleven. Met traditioneel, klassikaal onderwijs krijg je dit op deze manier niet voor elkaar. En mooi is dat Floor, Bo en Jeffrey hun ervaringen hierna delen met onze andere studenten. Zo keert dit project weer terug in ons onderwijs.”

Toeristisch Den Haag
Na de brainstormsessie pitchen de groepen studenten hun concepten voor de opdrachtgevers van T-Mobile, zoals een app om de veiligheid in uitgaansgebieden te monitoren en een platform om met een influencer te eten in duurzame restaurants en iets te doen tegen voedselverspilling. “Wij bedachten een concept om Den Haag aantrekkelijker te maken voor toeristen”, zegt student Mara Visser. “Op verschillende locaties kun je met je telefoon een digitale werkelijkheid oproepen en zien hoe die plek er bijvoorbeeld honderd jaar geleden uitzag.”

Leren brainstormen
“Het is mooi dat we de kans krijgen dit soort onderwijs te volgen”, vindt Mara. “Het is belangrijk voor mij om te leren brainstormen. Ik heb vandaag technieken geleerd om gave concepten te bedenken. Dit helpt me bij het volgende project dat ik bij Crossmediale Communicatie doe. Daarin help ik een ICT-bedrijf om content voor hun website te maken.”

Winnend concept
Student Bas Elbers kwam met zijn groep tot het winnende concept: een technologie waarmee je met je mobiele telefoon lokale artiesten in Den Haag kunt oproepen in hologrammen. Het zorgt voor promotie van deze artiesten en voor sociale cohesie tussen omstanders die zich rond de hologrammen verzamelen. “Juist om dit soort creatieve concepten te bedenken heb ik gekozen voor Crossmediale Communicatie. En de praktische aanpak van de opleiding bevalt me ook heel goed. Continu in de boeken zitten en de stof opdreunen bij tentamens, werkt niet voor mij. Zo heb ik eerder bijvoorbeeld al persona’s mogen ontwikkelen en kwaliteitsafspraken van Inholland mogen visualiseren. Je hebt het gevoel dat je al aan het werk bent. En met het 5G-concept kan het echt serieus worden. T-Mobile wil verder met ons idee. Hoe? Daar gaan we het nog over hebben.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Frans van der Reep
26
February
2020
In Zwitserland net uitstel van verdere implementatie 5G ivm onduidelijke gezondheidseffecten op burger en samenleving. Het zou inholland sieren dit aspect mee te nemen in deze items over wat T mobile innovatie noemt.
F vd Reep