Rotterdam,
01
februari
2021
|
15:12
Europe/Amsterdam

‘Studenten helpen elkaar door de coronacrisis heen’

RTV Rijnmond zoomt in op Studentsucces Centrum en studentbuddy’s

“Steun van elkaar lijkt iets kleins, maar je hebt het echt nodig”, zegt SJD-studente Merve Özdemir van Inholland Rotterdam in een item van RTV Rijnmond over studeren tijdens de coronacrisis. In het item zoomt de regionale omroep in op de rol van ons Studentsucces Centrum en de studentbuddy’s om studenten te helpen door de crisis heen te komen.

Aanleiding voor de reportage is het feit dat uit onderzoek blijkt dat studenten in deze tijd vooral het contact met medestudenten missen. Merve vertelt dat ze veel aan de studentbuddy’s heeft gehad en het Studentsucces Centrum. Merve volgde er bijvoorbeeld een workshop om beter met motivatieproblemen om te leren gaan.

Mees van Stee komt op RTV Rijnmond als een van de studentbuddy’s aan het woord. De student HBO Rechten is een luisterend oor voor vele studenten en deelt zijn eigen ervaringen als Inholland-student. Hij helpt bij vragen en ondersteunt waar mogelijk.

RTV Rijnmond zoomt mooi in op hoe het Studentsucces Centrum in korte tijd een aanvulling en verrijking voor het onderwijs is geworden. “Omdat we het bij Inholland belangrijk vinden dat iedereen de kans krijgt om van zijn of haar studie een succes te maken, hebben we per locatie een Studentsucces Centrum ingericht”, aldus Danijela Bajlovic, teamleider van de opleiding Finance & Control en Accountancy. “Bij ons Studentsucces Centrum in Rotterdam merk ik dat studenten het fijn vinden om een plek te hebben waar ze terecht kunnen met wat voor vraag dan ook. We zien dat het heel laagdrempelig is om een studentbuddy te benaderen. Ik ben trots op de manier waarop de studentbuddy's zich inzetten; op de één-op-één-begeleiding maar ook bij het verzorgen van verschillende workshops." 

Een ontmoetingsplek voor én door studenten
Het SSC is een fysieke en digitale ontmoetingsplek voor én door studenten om met elkaar in contact te komen en met een breed aanbod aan evenementen en activiteiten. Hierbij kun je denken aan workshops en trainingen op het gebied van persoonlijke- en studievaardigheden, studentbuddy's bij wie je als student terecht kunt, digitale ondersteuning en sociale activiteiten.

De SSC’s in Haarlem, Amsterdam/Diemen en Rotterdam zijn up and running en heel actief. Zij hebben vanaf hun start met name ingezet op het organiseren van activiteiten en het studentbuddysysteem. Bij activiteiten kun je denken aan sociale activiteiten, zoals koffiemomenten (ook digitaal) en een pubquiz. Daarnaast wordt het 'samen studeren' aangeboden, mindfulness, webinars en workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (hulp bij stress, faalangst) en studievaardigheden (beter plannen, concentreren). 

Deze drie locaties hebben een mooie pool aan studentbuddy's (ook Engelstalig). Zij zijn getraind en brengen dit nu in de praktijk door coachtrajecten aan te gaan met studenten die hulp zoeken. Dit gaat van het voeren van één gesprek tot wat meer langdurige ondersteuning. Daarnaast fungeren studentbuddy's ook als verwijspersonen, zodat studenten met hun vraag op de juiste plek of bij te juiste persoon terecht komen.

De SSC's op andere locaties van Inholland zijn volop in ontwikkeling. Neem een kijkje op de website voor het aanbod per locatie en hoe je in contact komt. 

Meer info is te vinden op www.inholland.nl/ssc (alleen toegankelijk voor Inholland-studenten en -collega’s)