Amsterdam,
24
april
2019
|
09:46
Europe/Amsterdam

Studenten onderzoeken relatie voeding en psychische gezondheid

Tweedejaarsstudenten Biologie en Laboratoriumonderzoek deden onderzoek naar de relatie tussen voeding en de psychishe gezondheid.  Een knap stukje werk voor deze 'relatieve nieuwkomers' om op basis van de zogenaamde qPCR-techniek de darmflora-samenstelling te kunnen meten.  Laura van Groeningen, Daisy van Egmond, Kyle ten Dam, Annabelle Wiegers, Jacqueline van Rijswijk, Marit de Jonge en Hidde Haringa presenteerden hun resultaten begin deze maand voor het oog van studenten, projectingenieurs en docenten bij het Applied Research Centre Food & Dairy van hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Interessante nieuwe paden
Inholland (Domein Agri, Food & Life Sciences) en Van Hall Larenstein doen voortdurend onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid. Anouk Willems, PhD student aan Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen, promoveert op het onderwerp 'Eten voor de Wetenschap'. Samen met docent-onderzoeker Martina Sura, Van Hall-lector en Esther Nederhof (Gezonde en Duurzame Voeding en Welvaartsziekten) en hbo'ers onderzoekt zij hoe veranderingen in voedingspatronen hun weerslag hebben op de mentale en fysieke gesteldheid. Daarbij worden interessante nieuwe paden bewandeld. Op basis van de DNA-samenstelling van de darmflora (het 'darm-microbioom') is mogelijk een link te leggen tussen voeding en de psychische gezondheid. 

Feike van der Leij, docent en regiomakelaar voor het Centre of Expertise Food
Het is prachtig om te zien hoe studenten door een extern belang veel meer waarde in hun onderzoek ervaren dan in reguliere schoolopdrachten.
Feike van der Leij, docent en regiomakelaar voor het Centre of Expertise Food

Hight-tech validatiemethoden
De zeven studenten Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van Inholland hebben volop meegedraaid in het onderzoek. Tijdens hun interne stageproject hebben zij  in drie groepen een high-tech validatiemethode opgezet, waarmee de microbioombepalingen bevestigd konden worden. Op basis van gedetailleerd literatuuronderzoek en eigen ontwerpvaardigheden is het gelukt voor vier bacteriesoorten deze test van de grond te krijgen en in complexe darmmonsters de hoeveelheden van de bacteriën te meten. 

De grote lof en de levendige discussie die ontsond over de uitvoering van de lastige bepalingen, bevestigde het succes bij de bevindingen die door de studenten waren gedaan. Inholland-docent Sam van der Tuin heeft in Amsterdam de nodige ondersteuning gegeven en genoot van de sessie in Leeuwarden. Na de lunch is een uitgebreide rondleiding door het gebouw gegeven door Feike van der Leij, docent bij Inholland en lector Food Health and Safety bij Van Hall Larenstein. 

 

Martina Sura, docent Van Hall Larenstein
Dit is een mooie manier om onze expertise te bundelen. De tweedejaarsstudenten van Inholland hebben ons laten zien hoe bekwaam ze al zijn. We zijn zeer tevreden met hun resultaten.
Martina Sura, docent Van Hall Larenstein

Eten voor de wetenschap
In het promotieonderzoek Eten voor de Wetenschap werkt Esther Nederhof samen met onder andere Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en Inholland. Het onderzoek is voor een deel gefinancierd door het onlangs afgeronde Centre of Expertise Food waarin Feike van der Leij als kennismakelaar namens Inholland deelnam. Voor de studenten fungeerde Feike als 'externe' opdrachtgever in de rol van doorgeefluik vanuit Leeuwarden. Feike daarover: “Het is prachtig om te zien hoe studenten door een extern belang veel meer waarde in hun onderzoek ervaren dan in reguliere schoolopdrachten”.  Ook Martina Sura was zeer tevreden over de afloop van deze exercitie: "Dit is een mooie manier om onze expertise te bundelen. De tweedejaarsstudenten van Inholland hebben ons laten zien hoe bekwaam ze al zijn. We zijn zeer tevreden met hun resultaten."

Deelnemen
Iedereen die van plan is om zijn of haar voedingspatroon aan te passen, kan meedoen aan het project Eten voor de Wetenschap. Deelnemers hebben zelf de keuze hoe ze hun voedingspatroon wijzigen en worden daarbij gevraagd hun psychische en fysieke bevindingen door te geven. Ruim 750 deelnemers doen nu mee. Heb je interesse? Kijk dan op www.etenvoordewetenschap.nl.