06
december
2023
|
09:24
Europe/Amsterdam

'Studentenwelzijn begint bij persoonlijke aandacht'

#3 Door de ogen van Bart

download

“Studentenwelzijn is een belangrijk onderwerp waar we al jaren hard aan werken. Ik durf wel met trots te zeggen dat we veel van onze voorzieningen voor het welzijn van onze studenten goed op orde hebben. Zo zijn er studieloopbaanbegeleiders en leercoaches bij de opleidingen, decanen, vertrouwenspersonen en natuurlijk het Studentsucces Centrum. We hebben workshops en trainingen om studenten bijvoorbeeld te leren plannen of om hun taalniveau te verbeteren. En we informeren onze studenten daar steeds beter over. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd, want studeren is veel meer dan alleen ‘school’. Allemaal zaken die bijdragen aan een fijne studietijd.”

‘Het belangrijkste verschil maken we zelf’
“Maar het belangrijkste verschil maken we zelf. Ik neem je mee naar een moment waarbij ik tussen twee afspraken door op de gang een student tegenkwam. Hij was duidelijk verdwaald en ergens naar op zoek. Hij straalde uit dat het niet goed ging, hij was in de war, gestrest, ik zag het direct. Ik sprak hem aan en vroeg of ik hem kon helpen. Het bleek een internationale student met allerlei problemen met zijn studie en vragen over huisvesting. Hij was langs het kantoor van de decanen gelopen, maar er was op dat moment niemand.“

“Hij wist niet wat hij moest doen. En eerlijk gezegd wist ik het ook niet. Ik vond het best ongemakkelijk; ik moet naar mijn volgende afspraak, maar wilde deze student ook niet zo achterlaten. Ik heb wat met hem rondgelopen en uiteindelijk hebben we via de receptie zijn slb’er bereikt.“

“Hoe het precies is afgelopen, weet ik eerlijk gezegd niet. Eigenlijk had ik dat wel willen checken, of de student uiteindelijk echt was geholpen. Wel was ik blij dat ik hem had aangesproken en hem een stukje verder kon helpen.“

‘Ons gedrag draagt bij aan welzijn’
“Ik ben altijd trots op het persoonlijke en inclusieve van Inholland. Niet omdat het op papier staat, maar omdat ik zie dat we net dat stapje extra voor elkaar en onze studenten willen zetten. En natuurlijk is dat ook wel eens moeilijk. Als we het druk hebben, of als je rondloopt door de gang, in gedachten verzonken of op weg naar je volgende les of afspraak.“

“Maar met omkijken naar elkaar kunnen we echt het verschil maken.  Begroet elkaar, maak een praatje, vraag hoe het gaat, maak verbinding en luister naar elkaar. Ons gedrag is zo belangrijk voor het welzijn van onze studenten én voor al onze collega’s. En natuurlijk doet iedereen dat op zijn eigen manier. Dat mag. Daardoor leren we van elkaar. Het gaat erom dat we elkaar écht zien en dat we ervoor zorgen dat studenten de juiste ondersteuning krijgen die zij op dat moment nodig hebben. Dan floreren onze studenten en wij zelf ook.“

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jonathan
07
December
2023
Bedankt voor je bericht Bart,

Volledig met je eens dat studentwelzijn veel aandacht verdient, hier maak ik mij sinds ik hier werk ook hard voor. Ik maak mij echter wel zorgen over dit onderwerp als ik kijk naar fit for the future.

(ik kan alleen voor mezelf spreken, maar dit geldt net zo goed voor anderen)
Hoewel ik begrijp dat een bedrijf finacieel gezond moet blijven, is het voor mij niet mogelijk om genoeg aandacht aan de studenten te geven als mijn taken zo versprokkeld worden over verschillende taken. Als mens is dit gewoon niet te bolwerken in de waan van de dag. SLB, afstuderen, doceren, onderwijs ontwerpen, mails beantwoorden, de lijst gaat maar door. Dan kan ik niet ook nog eens persoonlijk en dichtbij zijn, hoe graag ik dit ook doe.

Deze week te horen gekregen dat mijn direct collega geen contractverlenging krijgt ihkv FFF, hiervoor verlies ik 1/3 van mijn mankracht binnen de (toch al overstrekte) vakgroep. Hoe hier mee om te gaan? Zij is ook SLB'er van 2 voltijd groepen. Een andere collega die SLB'er in het 2e jaar is wordt ook niet verlengt. Hoe dit op te vangen binnnen het bestaande team?

Je schrijft "Het gaat erom dat we elkaar écht zien en dat we ervoor zorgen dat studenten de juiste ondersteuning krijgen die zij op dat moment nodig hebben." Het "hebben van een SLB" is iets anders dan "de SLB heeft voldoende tijd en aandacht voor de student". Op individuele basis kunnen we vast goede dingen doen, maar structureel klopt het gewoon niet. De stille studenten die niet opvallen en misschien wel diepere problemen hebben, die dreigen tussen wal en schip te vallen. Docenten worden overvraagd, systemen ondersteunen niet voldoende, we kunnen nog wel even blijven klagen :) Zie ook de recente enquete vanuit de HMR.

Goed, ik denk dat je/jullie dit zelf ook (voldoende) op het vizier hebt/heben, maar wil het toch even melden.
Fijne kerst alvast en een goede jaarwisseling.
Bart Combee
07
December
2023
Beste Jonathan,
Goed dat je je zorgen deelt. Die zijn natuurlijk herkenbaar. We willen heel veel en dan hoor ik vaker dat mensen spanning voelen hoe dat allemaal te doen.
Het is dus belangrijk dat te delen met elkaar en oplossingen te zoeken. Dat zal vaak als eerste in teams zelf zijn, maar ook Inholland-breed proberen we keuzes te maken of te faciliteren om zo goed mogelijk met deze problematiek om te gaan.
In mijn vlog heb ik willen aangeven waar we in elk geval ons best voor doen.
Marianne
06
December
2023
Een bericht en omschrijving wat ik van harte steun Bart. Ik werk heel graag mee aan het studentenwelzijn. Wij floreren allemaal beter als wij ons gezien en gehoord voelen. Er gaat niets boven persoonlijke aandacht.