Rotterdam,
19
juni
2020
|
08:04
Europe/Amsterdam

Succesvolle pilot honoursprogramma Make a Difference

“Jullie zochten een extra uitdaging en die kwam er wel. Niemand had voorspeld dat het coronavirus het Make a Difference-programma zó uitdagend zou maken”, spreekt begeleidende docent Rutger Boxhoorn de studenten aan tijdens de online eindpresentaties van het honoursprogramma Make a Difference. De twaalf studenten van Inholland Rotterdam gingen in twee teams met zelfgekozen projecten aan de slag om impact te maken in Rotterdam.

Leestijd: +- 2 minuten 

Design thinking
In februari startte bij Inholland Rotterdam de pilot van het honoursprogramma Make a Difference, speciaal voor studenten met ambitie die op zoek zijn naar een extra uitdaging. Het gaat om een traject van enkele maanden waarin studenten van diverse opleidingen uit de domeinen Business, Finance & Law, Creative Business en Gezondheid, Sport en Welzijn aan de slag gaan met extra projecten naast hun studie. Onder begeleiding van lector Guido Stompff gingen de teams aan de slag met de werkvorm Design Thinking. Tijdens de laatste online bijeenkomst presenteerden beide teams hoe ze met hun project het verschil wisten te maken.

Hoe voorkom je eenzaamheid en verveling bij jonge vluchtelingen
Team AZC ging aan de slag om eenzaamheid en verveling onder jonge, Rotterdamse vluchtelingen tegen te gaan. Ze zetten enquêtes uit bij het personeel van Rotterdamse AZC’s, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en VluchtelingenWerk. Aan de hand van de uitkomsten ontwikkelden de studenten een folder en een Instagram-account met Hollandse recepten, sportchallenges en Nederlandse taal- en cultuurquizjes. Een toegankelijke vorm van vermaak en educatie om eenzaamheid tegen te gaan én meer te leren over Nederland. Met succes, want de organisaties overwegen om het Instagram-account te koppelen aan de 'MyCOA-app'.

Achterstand basisschoolleerlingen voorkomen in tijden van corona
Studenten uit het team Opvoeden willen digitaal basisonderwijs zo efficiënt mogelijk inzetten om te voorkomen dat leerlingen tijdens de coronacrisis achterstand oplopen. De studenten kwamen in contact met de directeur van basisschool Het Kompas en zetten enquêtes uit onder de leerkrachten. Ze stelden een speciaal draaiboek op met praktische tips voor tijden van crisis en lockdown. Ook maakten ze infographics met richtlijnen voor leerlingen, leerkrachten en ouders, om zo bij te dragen aan rust en overzicht voor ouders en leerkrachten enigzins te ontlasten.

De opbrengsten
Make a Difference is het enige extra-curriculaire programma dat domeinoverstijgend is bij Inholland Rotterdam. Wat is de meerwaarde geweest van die verschillende opleidingen en domeinen in een team? In hoeverre heeft het de projecten versterkt en op welke manier? “Iedereen heeft een andere achtergrond en leert andere dingen op zijn of haar opleiding. Dat zorgt er toch voor dat je problemen op een andere manier benaderd. Hierin hebben we veel van elkaars invalshoeken en denkwijzen kunnen leren”, aldus Jennifer Luijks van HBO-Rechten.

Op de vraag of de studenten het als vervelend of mislukt hebben ervaren om wegens corona stappen terug moesten zetten in het proces antwoordt Dewi Neleman van Creative Business: “Ik heb het niet als vervelend ervaren en de rest volgens mij ook niet. Het is juist heel interessant hoe snel je eigenlijk omschakelt in plaats van dat je volledig in de stress raakt. Je hebt het gevoel dat je even een stapje terugzet, weer naar de kern gaat en gewoon weer verder gaat bij die stap waar je bent gebleven. Het voelde niet als falen.”

Succesvolle pilot
Inholland Rotterdam doet veel voor studenten die ondersteuning kunnen gebruiken. Met Make a Difference, vanuit plint010, is er, naast losse opdrachten, nu ook een programma met aandacht voor ambitieuze studenten die op zoek zijn naar meer uitdaging. Uit de studentevaluaties blijkt dat de pilot ook impact heeft gemaakt op de deelgenomen studenten. Zij geven aan heel blij te zijn met hun deelname aan dit bijzondere programma.

Meer weten over dit specifieke project? Mail ons via makeadifference@Inholland.nlHeb je interesse in kortere opdrachten of projecten, dan kun je mailen naar plint010@Inholland.nl of op onze website kijken.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jeremiah Mol
29
August
2020
Dag ik wild egraag meer weten over het project. Wat moet je doen om mee te werken aan het project? Waar kan ik info vinden over deelname? Zijn er eisen, voorkeuren of pre's? Wie begeleidt het project?

Dat zijn de harde vragen die ik wilde weten.

Met vriendelijke groet,

Jeremiah Mol
Daan Stet
30
August
2020
Dag Jeremiah, de contactgegevens vind je in het bericht! Vriendelijke groet, Daan Stet