Alkmaar,
18
mei
2022
|
09:01
Europe/Amsterdam

Team ZandZwiffer door naar finale Jong Ondernemen

De ZandZwiffer (1)

Eén vierdejaarsstudent Civiele Techniek en drie vierdejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde van Inholland Alkmaar vormen samen de studentonderneming de ZandZwiffer. Zij zijn door naar de finale van stichting Jong Ondernemen, de competitie voor Best Student Company van Nederland. Hoe verliep het traject? Wat zijn de voornaamste lessen? 

66 teams (mbo en hbo) deden mee aan de jaarlijkse competitie, twaalf bereikten de halve finale en vijf strijden op 24 mei aanstaande in het Beatrix Theather Utrecht voor de titel Student Company van het jaar. Zo ook de student-ondernemers Robin Commandeur (Civiele Techniek) en Lisa Schoenmaker, Thijs Dessing en Ivo Appelman (Technische Bedrijfskunde): “Wij hebben met de ZandZwiffer echt iets waardevols in handen. Een oplossing voor een belangrijk probleem in de bestratingswereld.” 

Product en traject 
De ZandZwiffer is een hulpmiddel voor stratenmakers, grondverzetbedrijven of doe-het-zelvers, dat het continu knielen, bukken en opstaan bij het vlakken van zand overbodig maakt. Ergonomisch verantwoord plus een grote besparing van kracht en tijd. Het idee kwam vanuit het grondverzetbedrijf van Lisa’s vader, H. Schoenmaker BV. Bij navraag onder de doelgroep bleek het concept een schot in de roos. “En dan begint het”, zegt Lisa. “Samen brainstormen, een ondernemingsplan opstellen, startkapitaal vergaren, aandeelhoudersvergaderingen beleggen. Maar ook een prototype ontwerpen en het product in de markt zetten en verkopen. Zo krijg je steeds meer inzicht in al die stappen van ondernemen.” 

WhatsApp Image 2021-09-22 at 13.37.37

Innoveren en ondernemen  
Het opzetten van een student company is onderdeel van de minor Innoveren & Ondernemen van de opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) in Alkmaar, waaraan alle opleidingen, binnen en buiten Hogeschool Inholland, kunnen deelnemen. “Door hun eigen onderneming op te starten werken studenten direct aan de competenties ontwerpen, realiseren en managen”, zegt Annemarie Hoffman, docente TBK bij Inholland Alkmaar. “Ongelooflijk leerzaam, want van plan tot product ontdekken ze dat dingen niet vanzelf gaan en ze leren daarop te anticiperen.” 

Binnen de minor wordt nauw samengewerkt met diverse partners, waaronder het eigen Inholland Innovatielab. Daarnaast krijgt ieder team een docent-begeleider, een ondernemer-begeleider en een BDO-accountant voor het financiële stuk toegewezen. Robin: “In principe kunnen we met alle vragen bij hen terecht, maar tegelijkertijd laten ze ons het zelf uitzoeken. In die zin zijn het meer coaches, die je motiveren om steeds meer uit het product én uit jezelf te halen.” 

Werken aan professioneel gedrag  
Ieder teamlid heeft een eigen rol: marketingdirecteur, productiedirecteur, financieel en algemeen directeur. Lisa: “Je moet op elkaar vertrouwen en dat is best lastig in het begin. Wel krijg je veel inzicht in je persoonlijke sterktes en zwaktes. Zo heb ik moeten leren hoe je klanten aanspreekt, hoe je met kritiek omgaat en met mensen die dingen op een andere manier aanpakken. Allemaal zaken waarmee je in een groot bedrijf ook te maken krijgt.” Om dat proces te stimuleren, reiken de docenten tools aan zoals peer assessments, voor feedback en het leren reflecteren. 

Dankzij het multidisciplinaire karakter brengt iedereen zijn eigen specifieke kennis ter tafel. Robin. “Bij TBK focussen ze veel meer op onderzoek doen, verslagleggen en het gebruik van wetenschappelijke modellen. Ook bepaalde terminologie was voor mij als Civiele Techniek-student nieuw. Heel nuttig, en die uitgebreide evaluatie neem ik zeker mee. En mijn meer technische, rekenkundige kant kwam weer goed van pas bij het ontwerpen en uitvoeren van het product.” 

WhatsApp Image 2021-09-09 at 11.03.33

Van nice to have naar must have 
Lisa: “Onze visie voor de ZandZwiffer is dat uiteindelijk geen enkele stratenmaker meer op zijn knieën hoeft te werken tijdens het vlakken van zand. Het liefst zien we een nieuwe norm, waarbij ons product sterk aangeraden of misschien zelfs verplicht gesteld wordt bij grote aanbestedingen. Die bewustwording creëren en dat goed in de markt zetten, daar draait het allemaal om.” 

Annemarie: “De ZandZwiffer-groep heeft buitengewoon zelfstandig geopereerd. Ze hebben hun stakeholders uitstekend gemanaged, hebben ons goed op de hoogte gehouden en ons ingezet wanneer dat nodig was. Ze zijn zeer professioneel, hebben alles prima op orde en ze staan voor elkaar. Daarbij zijn ze de prototypefase al ver voorbij. Op naar succes!” 

Meer informatie over de minor Innoveren & Ondernemen? Zowel studenten als toekomstige partners kunnen met vragen terecht bij Nol Graas of Annemarie Hoffman.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.