Rotterdam,
12
oktober
2021
|
13:39
Europe/Amsterdam

Teddyberen voorkomen winkeldiefstallen in Rotterdam

De winnaars van de Student Safety Award willen winkeldiefstal voorkomen door een 'teddyberenzoektocht' te organiseren. Een origineel, uitvoerbaar en onderbouwd idee van Damian Sterker, Patricia Woltering, Nikita Herwig en Terri van den Brand, zo vond de jury. De vierdejaarsstudenten Integrale Veiligheidskunde (IVK) van Inholland Rotterdam willen op deze manier winkeldiefstallen op de Schiedamseweg voorkomen.

Hoe voorkomen beren diefstal?
Bij producten in de supermarkt die vaak worden gestolen worden beren neergezet. De beer heeft een zachtaardige uitstraling en hierdoor zullen potentiële dieven eerder goed gedrag vertonen, menen de studenten. Ook worden winkelpaden drukker, omdat kinderen op zoek gaan naar de beren.

Gemeente gaat ideeën uitvoeren
De winnaars werden gisteren tijdens een speciale editie van het Ondernemersontbijt Rotterdam bekendgemaakt en gehuldigd. Zo’n tweehonderd ondernemers die in meer of mindere mate bezig zijn met veiligheid waren te gast bij Inholland Rotterdam om te netwerken. De ontwerpideeën van zowel de winnende groep en de runners up worden uitgevoerd door de gemeente Rotterdam. De komende tijd wordt onderzocht hoe dat het beste kan worden aangepakt.

Geef winkeliers een gezicht
De tweede prijs was voor het idee om borden met foto’s van lokale ondernemers te plaatsen in winkelcentrum Zuidplein. Op de borden staan levensechte afbeeldingen en positieve teksten van de ondernemers. Dieven voelen door de afbeeldingen dat er op hen gelet wordt. Een ander gevolg is dat potentiële dieven zich schuldig voelen tegenover de winkeliers. Uit onderzoek blijkt onder andere dat het vaak om gelegenheidsdieven gaat waardoor hun gedrag in de winkel nog te beïnvloeden is. Studenten Ariane Roelse, Lisa Twaalfhoven, Sheila Mersch, Gilianne Tromp en Tim Ottink zijn de bedenkers.

inholland-7

Groen licht wordt geassocieerd met veiligheid
Tot slot ging de derde prijs naar het team dat met hun oplossing diefstallen op De Lijnbaan wil tegengaan. Zij willen daarvoor groene verlichting aanbrengen omdat groen licht wordt geassocieerd met veiligheid en milieu. Het idee is uitvoerbaar, want dat hebben de studenten besproken met de gemeente. Of het écht effectief zal zijn, wordt weliswaar beargumenteerd, maar nauwelijks bewezen. En dat is vooral de reden dat dit idee de derde prijs krijgt. De groep bestaat uit de studenten Lars Lagarde, Anne van Dijk, Melissa Boltjes en Shannon Zuijdeweg.

Frisse blik van studenten
De wedstrijd werd gehouden onder laatstejaarsstudenten van de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan Hogeschool Inholland. De gemeente wil studenten betrekken bij het veilig maken en houden van Rotterdam, omdat zij de professionals van morgen zijn en een frisse blik op problemen hebben.

Welke nudge werkt?
De opdracht was om via een kleine interventie of ‘nudge’ gedrag van mensen te veranderen. Nudging is een methode om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. Voordat de studenten een nudge bedachten, hebben zij eerst een uitgebreide analyse en onderzoek uitgevoerd over het probleem dat aangepakt moet worden.

De jury
De jury bestaande uit Vincent Karremans - wethouder onder andere Handhaving en loco-burgemeester, Huub de Deugd - lid College van Bestuur Inholland en Dominique van Elsacker - directeur Urban Department Store Rotterdam (UDSRotterdam) hebben alle inzendingen beoordeeld en de winnaar van de Student Safety Award bekendgemaakt.

Foto's: Tom Pilzecker

De studenten van Integrale Veiligheidskunde werken graag aan mooie opdrachten uit de praktijk. Heeft jouw organisatie een casus of een vraag over veiligheid en bijvoorbeeld over nudging? Mail naar ons Praktijkbureau om te zien of we een match zijn.