25
mei
2022
|
08:58
Europe/Amsterdam

Terugblik op interactieve Anna Reynvaan-livestream

Het vak verpleegkunde vieren tijdens het Anna Reynvaan-event

Studenten en docenten van de opleiding Verpleegkunde lieten zich tijdens de Anna Reynvaan-livestream inspireren door de nieuwste ontwikkelingen binnen de patiëntzorg. En door de oud-winnaar en de genomineerde van de Anna Reynvaan Studentenprijs: Levy Bakker en Larissa Dedding. Zij gaven aan waarom je zeker moet meedingen naar deze prijs. “Het is prachtig om je in een onderwerp dat heel dicht bij je staat te mogen verdiepen, over te schrijven én te presenteren. Je voelt je echt gehoord”, aldus vierdejaarsstudent Larissa.  

De livestream en de AR Studentenprijs zijn gekoppeld aan de Anna Reynvaanlezing. Dit event wordt georganiseerd door Amsterdam UMC, waarbij Hogeschool Inholland partner is. De Anna Reynvaanlezing vindt jaarlijks plaats op 12 mei, Internationale Dag van de Verpleging. Dit jaar was het centrale thema infectiepreventie. Professor dr. Stijn Blot werd over dit onderwerp geïnterviewd. Hij is overtuigd dat goede infectiepreventie veel leed kan voorkomen en dat verpleegkundigen daar een cruciale rol in spelen. 

Infectiepreventie vanuit de studio 
Voorafgaand aan de lezing was er op 11 mei voor studenten en docenten Verpleegkunde een verdiepende livestream, gehost door programmamaker Maurice Lede en HBO-V-docent Sanne Cordfunke-Krebbekx. Ook hier was infectiepreventie het centrale thema. Zoals Sanne bij de start van de livestream vermeldde: “Als verpleegkundige heb je dagelijks met de preventie van infecties te maken. Het is daarbij belangrijk dat je veilig, netjes en schoon werkt.”  

Livestream Anna Reynvaan terugkijken  Winnende foto
Specialisten uit de praktijk lieten in de livestream zien hoe zij omgaan met preventie gekoppeld aan onderwerpen als soa’s, MRSA-bacteriën en gezonde mondzorg. Ook professor dr. Stijn Blot schoof nog even aan vanuit zijn werkkamer in Vlaanderen. Tijdens de livestream konden kijkers interactief meedoen via polls en een foto-challenge. Met de opdracht ‘Maak een selfie van je gezichtsuitdrukking als je aan het woord ‘wondinfectie’ denkt’ konden studenten een klassenuitje winnen. Hiernaast zie je de winnende foto. 

Kijk de livestream terug! 

Door collega’s en studenten  
De livestream is georganiseerd door collega’s (Sanne Cordfunke-Krebbekx, Merel Bus, Carolien Smit, Louise Veenema en Inge van Gelder) en door studenten (Larissa Dedding, Rolien Bontekoning, Jolie van Meggelen en Lindsey Gooijers). “We organiseren deze livestream om studenten meer te laten verdiepen in hun vak”, geeft Sanne aan. “Deeltijdstudenten en ouderejaars zullen de onderwerpen die we bespreken direct herkennen uit de praktijk. Eerstejaars voltijdstudenten wellicht nog niet, maar we willen ze er graag mee laten kennismaken. Op een manier die het beste bij hen past. Daarom hebben we ook studenten gevraagd om input te geven over de vorm en de inhoud van de livestream. We denken nu al na over volgend jaar; wellicht in hybride vorm.” 

Ik vond het erg interessant om mee te denken in het voortraject van de livestream. Mede door onze input is de livestream een stuk interactiever geworden dan oorspronkelijk bedacht. Juist door met foto’s en polls mee te doen, moet je goed opletten en ben je meer betrokken.

Rolien Bontekoning, eerstejaarsstudent Verpleegkunde

Anna Reynvaan Studentenprijs 
Tijdens de livestream presenteerden de inzenders voor de AR Studentenprijs vanuit Inholland hun onderwerp. Genomineerde Larissa Dedding mocht dat zelfs live in de studio doen. Ze vertelde meer over haar essay ‘De psychiatrisch verpleegkundige met ervaringsdeskundigheid; multideskundigheid of onprofessioneel?’. Met de jaarlijkse Anna Reynvaanprijzen wil Amsterdam UMC het belang van professionalisering en ontwikkeling van de verpleegkunde benadrukken. Larissa zag uiteindelijk een student van hogeschool Viaa met de winst ervandoor gaan. “Maar alleen al het genomineerd zijn, laat je voelen alsof je een winnaar bent”, zegt Larissa achteraf.  

Het is heel mooi om in het zonnetje te staan met een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Ik ben soms terughoudend om over mijn ervaringsdeskundigheid te praten. Maar juist door er onderzoek naar te doen en me erover uit te spreken, gaan mensen met mij het gesprek hierover aan. Met een open blik. En dat sterkt mij enorm.

Larissa Dedding, vierdejaarsstudent Verpleegkunde en genomineerde AR Studentenprijs 2022

Van shinen op de achtergrond naar in de spotlights 
Ook Levy Bakker, oud-student Verpleegkunde en winnaar van de AR Studentenprijs 2021, was in de studio aanwezig om te vertellen wat de prijs haar gebracht heeft. “Als verpleegkundige ben je altijd aan het shinen op de achtergrond. Door mee te doen aan de Anna Reynvaan Studentenprijs mocht ik in de spotlights staan. Ik ben er echt door gegroeid, als mens en als professional. Bovendien kon ik een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg van mijn cliënt. Als kers op de taart is mijn artikel ook nog eens gepubliceerd in het vakblad TVZ.”  

Volgend jaar meedingen? 
Wil jij je ook vastbijten in een onderwerp van jouw interesse, meedingen naar de Anna Reynvaan Studentenprijs 2023 én je artikel laten publiceren in een vakblad? Laat je docent dit dan weten en werk samen toe naar een prachtig artikel. Of neem contact op met Sanne Cordfunke-Krebbekx

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.