Amsterdam, Diemen,
27
januari
2021
|
15:01
Europe/Amsterdam

Tourism: that’s us!

Lector Wina Smeenk 1 februari te gast in livecast over Fair Tourism

Wat betekent het om een ‘fair tourist’ te zijn in het buitenland en welke impact heeft internationaal toerisme op de community’s die worden bezocht? Maandag 1 februari aanstaande verschijnt de zesde aflevering van de (online) programmareeks Fair Tourism van Pakhuis de Zwijger en Inholland Amsterdam/Diemen. Te gast is Wina Smeenk, Inholland-lector Societal Impact Design en ‘lab lead’ van het Urban Leisure & Tourism Lab. Welke verantwoordelijkheid ziet zij voor ons weggelegd als toerist en als inwoner? En welke rol spelen co-designprocessen en empathie in de ontwikkeling van fair tourism?

Wina Smeenk licht alvast een tipje van de sluier op: “Wanneer we begrijpen hoe onze meningen over toeristen in ons land worden gevormd, kunnen we ons misschien beter inleven in hoe andere landen ons zien wanneer wij bij hen op bezoek zijn. En vice versa.”

Urban Leisure & Tourism Lab
In het Urban Leisure & Tourism Lab in Amsterdam-Noord werken onderzoekers, docenten en studenten samen met de werkveldpartners (gemeente, bedrijven, non-profitorganisaties, bewoners en bezoekers) aan vraagstukken rondom bezoekerseconomie. Deze vraagstukken worden in de wijk opgehaald en men gaat met elkaar op zoek naar nieuwe toeristische en vrijetijdsconcepten. Als lector Empatisch Co-Design ligt Wina’s interesse met name in de wijze waarop partijen met behulp van participatieve en co-creatieve designtechnieken tot sociale innovaties komen.

Wina Smeenk, lector Societal Impact Design

Empathisch co-design
“Co-design is inherent aan samenwerken”, zegt Wina. “Voor mij gaat het erom dat je samen met de betrokkenen van een vraagstuk onderzoekt wat het gezamenlijke en individueel belang is om iets te veranderen. En dat begint met goed naar elkaar te luisteren. Als je niet je best doet om te begrijpen waarom een ander iets belangrijk vindt of welk belang iemand heeft, dan kom je er samen niet uit.”

“Een stapje verder dan begrip ligt empathie: je inleven. Zijn wij behalve bewoner van een gebied, stad of plek, niet net zo goed zelf ook toerist of dagjesbezoeker? En kunnen we onze eigen positieve en negatieve ervaringen niet inzetten om ons beter en bewuster te gedragen in het buitenland? En andersom, om bezoekers die hierheen komen dezelfde gastvrijheid te bieden die wij elders ontvangen?”

Een faire omgeving
Vanuit een beter begrip voor andermans behoeften kunnen we met elkaar wellicht alternatieve concepten verzinnen, aldus Wina: innovatieve producten en diensten voor de vrijetijdssector en het toerisme, die wel aansluiten bij die behoeften van mensen, maar minder overlast bezorgen. Ze denkt aan de inmiddels uit het straatbeeld verdwenen bierfiets. “Het is te makkelijk om te zeggen dat de toerist altijd maar waardevol moet zijn, terwijl het systeem eromheen vaak economisch profiteert. Ook de ondernemer die die fiets aanbiedt, heeft een bepaalde verantwoordelijkheid. Of de gemeente die de vergunning verstrekt. Ik denk dat je die verantwoordelijkheid meer met elkaar moet nemen, in plaats van te wijzen naar de toerist."