Wina  Smeenk
Wina  Smeenk

Wina Smeenk

lector
Onderzoekslijn(en)
E-mail

 

 

 

Werk samen met Wina

Even voorstellen

Dr. ir. Wina Smeenk is sinds januari 2021 lector Societal Impact Design en daarmee onderdeel van de onderzoeksgroep Creative Business. Ze zet zich onder meer in voor het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam. Met behulp van het door haar ontwikkelde empathisch co-designkompas, haar mixed-perspectives methodologieën en de empathische hand-over methode kan zij het onderzoek binnen en de ontwerpkracht van het lab verder helpen. Met als doel: een inclusieve stad waarin toerisme en leefbaarheid in evenwicht zijn.

Samenwerken

Co-design is inherent aan samenwerken. Om tot sociale innovaties te komen voor de stad nodigt lector Wina Smeenk graag alle betrokkenen uit. Pas als de verschillende perspectieven zijn vertegenwoordigd (jezelf, de echt betrokkenen en externe experts) kun je tot betekenisvolle ontwerpoplossingen komen. In de context van het lab betekent dit automatisch de betrokkenheid van bewoners, bezoekers, studenten, overheden en andere (non-)profit organisaties.

Lectorale rede van Wina Smeenk: de wereld gekanteld

In haar lectorale rede zette Wina Smeenk uiteen hoe creatieve professionals een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. De wereld wankelt, aldus Wina, en we zullen er met z’n allen voor moeten zorgen dat hij de goede kant op kantelt. Wil je hier meer over weten? Kijk de rede terug via onderstaande video.

Download het redeboekje hier

Meer over Wina Smeenk

Expertise

Wina Smeenk werkt als lector bij Hogeschool Inholland. Daarnaast staat zij midden in de praktijk door opdrachten uit te voeren met haar eigen innovatie- en co-designbureau WiEN’s ontwerperschap. Zo zette ze haar empathisch co-design methoden in om mensen met dementie beter te begrijpen. Maar haar methode gebruikte ze bijvoorbeeld ook voor de ontwikkeling van een slimme woon- en werkwijk.

Ervaring

Wina Smeenk studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, waar ze zich specialiseerde in innovatiemanagement en user-centered design, met name gericht op kwetsbare groepen. Ze ging aan de slag als ontwerper en innovatiestrateeg voor diverse bedrijven en combineerde dit al snel met functies in het onderwijs. Zo hielp ze de faculteit Industrial Design aan de TU Eindhoven mee opbouwen als programma- en domeinmanager. In 2010 zette ze haar eigen co-designadviesbureau op om opdrachtgevers te helpen met sociale innovatietrajecten. In 2017 schreef ze samen met Agnes Willenborg Shake it! Een design thinking-spel voor innovatie en transformatie. Als buitenpromovendus aan de TU Eindhoven publiceerde ze in 2019 haar proefschrift Navigating Empathy rond praktijk- en studentencases over haar empathische methoden in co-design.

Over Wina

Wina is getrouwd, heeft twee kinderen en voelt zich thuis in het creatieve Noord-Hollandse dorp Broek in Waterland.

'Neem alle betrokkenen mee in je ontwerpoplossing en vergeet daarin vooral de kwetsbare groepen niet.'

Wina Smeenk, lector Societal Impact Design

Expertise Netwerk Systemisch Co-Design

Wina maakt deel uit van het team van het Expertise Netwerk Systemisch Co-Design (ENSCD). Daarin doen Hogeschool Inholland, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam samen ontwerpgericht onderzoek naar methodes om maatschappelijke transities te versnellen. Samen met zes lectoren van onze samenwerkende hogescholen startte zij dit netwerk om zo’n gezamenlijke aanpak te ontwikkelen. Acht jaar lang verkennen we samen aan de hand van concrete cases welke aanpak houvast biedt bij onzekere veranderprocessen.

Werk samen met Wina

Kom in contact en stel je vragen