Rotterdam,
15
november
2022
|
15:04
Europe/Amsterdam

Trek je mond open: daar worden we beter van

GS_DIRECTIE 087

Geluk op je werk heeft invloed op je geluk in je privé en sociale kring. Dat hoorde ik Erasmus-hoogleraar Guy van Liemt zeggen tijdens het laatste stadsdiner, georganiseerd door het Luxor Theater. Als collega’s kun je elkaars geluk beïnvloeden. Niet zo gek, want je brengt heel veel tijd met ze door. Ik wil niets liever dan dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat. Maar hoe ga je dan om met een kritische blik op elkaar? Bij diversiteit en inclusie hoort immers ook dat iedereen vrij zijn mening kan geven. Dat brengt ons verder.

Groot cadeau
Ik vind het altijd fijn om van collega’s te horen hoe zij tegen zaken aankijken. Ook als zij kritisch zijn. Ik heb liever dat zij hun bedenkingen uiten dan dat zij niks zeggen, zich terugtrekken en op den duur misschien afhaken. Van een kritische blik leer je vaak nog meer dan van complimenten. Ik beschouw het als een groot cadeau: ik maak het open, kijk wat het is, waarom het zo is en wat ik ervan kan leren. Onzeker word ik er niet van. 

Te fel
Of ik vaak die kritische blik heb gehad? Ja nou, honderden keren! Wat mij nog het meest is bijgebleven is die keer dat mijn collega mij waarschuwde dat ik in een gesprek soms heel boos en fel kon kijken. “Het lijkt dan alsof je je mening wil doordrukken,” zei hij. Dat ís niet zo, maar blijkbaar zie ik er dan wel zo uit. Nu ik dat weet, neem ik soms even de tijd om mijn gezichtsspieren te ontspannen en te glimlachen. 

Best spannend
Een kritische blik geven (en ontvangen) is best spannend en óók persoonlijk en dichtbij. Je neemt een risico. Dat doe je alleen als je iemand zo waardeert dat je bereid bent dat risico te lopen. Ik snap best dat sommige mensen het lastig vinden een collega ergens op te wijzen. En ik realiseer mij ook dat kritiek van mij – als leidinggevende – hard kan aankomen. Daarom ga ik er op de werkvloer voorzichtiger mee om dan bijvoorbeeld in het managementteam. Sterker nog: als MT organiseren wij onze eigen feedback door te vragen naar drie dingen die je van je collega leert en drie zaken die je niet oké vindt. Dat gaat heel goed: we moeten vaak erg lachen. Ik kan dat beter hebben dan kritiek van mijn kinderen. Die houden je een spiegel voor: ‘van wie denk je dat ik het heb?’ Och, mijn arme ouders, denk ik dan…

Spreek je uit!
Wat was ik blij om mijn collega’s van de verschillende domeinen en vestigingen te zien tijdens de Dag van het Onderwijs & Onderzoek op 10 november. Dat was echt een geluksmomentje! En wat was ik trots op de twee collega’s van Business, Finance and Law die waren genomineerd voor een onderzoeks- en onderwijsaward. Krista Schram, associate lector van het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid, werd Onderzoeker van het jaar. Een selfie hoort daar natuurlijk bij. Ook feliciteer ik Nol Graas, docent Technische Bedrijfskunde, met zijn award voor Docent van het jaar.

Tijdens deze dag hebben we met z’n allen nagedacht en gesproken over welke kant we op willen en waar we onze studenten willen brengen. Hopelijk voelde iedereen zich vrij om zijn mening te geven over de ingeslagen en gewenste koers, óók als die kritisch was. Belangrijk, want het gaat om hún onderzoek, hún onderwijs, hún studenten en hún werkgeluk. Trek je mond open; alleen zo komen we verder. Alleen zo voelt iedereen zich happy op zijn werkplek.

Zie jij een kritische blik van collega’s of leidinggevenden eerder als positief of als negatief? Durf je zelf iemand ergens op te wijzen? En heeft het invloed op het plezier in je werk? Reageer hieronder!

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ed Loeffen
16
November
2022
Mooie woorden, maar het gapende gat tussen werkvloer en MT zorgt ervoor dat kritiek vanuit de werkvloer en binnen de werkvloer niet (of vervormd) bij het MT terecht komt.
Hans Zahn
15
November
2022
Hi Nahied, in het kader van constructieve feedback: jammer dat je Nol Graas nou ook ff niet noemt. Is docent van het jaar geworden en werkt bij BFL Finance. Hij had er zo mooi bijgepast. Verders niets dan lof :)
Nahied
18
November
2022
beste Hans, Dank voor je reactie en alertheid. Wat dom van mij dat ik zo iets heb vergeten. de tekst is aangepast.
groeten, Nahied