19
mei
2022
|
10:45
Europe/Amsterdam

Lectoraat Green Biotechnology organiseert symposium Hollandse Hop

Op maandag 13 juni 2022 in Naturalis Leiden.

email_header hollandse hop 2

Hop is hip en dé essentiële smaakmaker van speciaalbier. Onze Nederlandse bierbrouwers kampen met een groeiend tekort aan hop afkomstig uit het buitenland. De terugkeer van hop geteeld op eigen bodem zou voor hen dé oplossing zijn. Maar is het wel mogelijk om hop in Nederland te telen? En is er nog oer-Hollandse hop te vinden in Nederland? Dat vroegen de hoptelers van het Hollands Hophuis zich af.

Onderzoekers van de onderzoekslijn Green Biotechnology van Hogeschool Inholland, Naturalis en de WUR gingen met het onderzoeksproject Hollandse Hop op zoek naar nieuwe hopteeltmethoden en naar de oer-Hollandse Hop in herbaria en in het wild. Samen met het Hollands Hophuis, bierbrouwers, studenten en andere partners uit het werkveld werd er in de geschiedenis van Hollandse hop gedoken en voorruit gekeken naar de toekomst van lokaal speciaalbier. Op maandag 13 juni kun je de resultaten van dit diepgravende teelt en DNA-onderzoek zien, horen én proeven.

Daarnaast vertellen gastsprekers uit binnen- en buitenland over de geschiedenis en oorsprong van hop en bier en de nieuwste DNA-technieken die gebruikt zijn voor het herkennen van de oer-Hollandse Hop.

Benieuwd naar de ontwikkeling van hop van eigen bodem? Wil je weten wat de genetische samenstelling is van historische en huidige hopplanten? Ben je benieuwd naar wat dit onderzoek ons leert over de het belang van het in stand houden van het Nederlandse cultuurlandschap? Meld je dan aan voor het symposium Hollandse Hop en proef na afloop een speciaalbiertje van eigen bodem.

We hebben ‘m gevonden! De authentieke Nederlandse hop is niet uitgestorven. Op basis van de genetische code en de wortelstokken die we hebben verzameld, kunnen lokale telers veredelde Hollandse hop maken voor lokale bierbrouwers.

Barbara Gravendeel, Botanicus en onderzoeker bij Naturalis

Programma 13 juni, Naturalis Leiden
 

8.45      Ontvangst en koffie
9.15      Welkom door Carel Krol (Hollands Hophuis) en Nelleke Kreike (Inholland)
9.30       De geschiedenis van het groene goud in Nederland – dr. Leendert Alberts (Hogeschool Utrecht)
10.00     Welke mogelijkheden heeft Hop uit de kas? – Ing. Filip van Noort (WUR)
10.30     Koffie
11.00     Viking-Hipster? Hop en bier in Scandinavië – dr. Anneleen Kool (University of Oslo)
11.30     How DNA technology can protect genetic resources: dr. Juan Viruel  (Royal Botanic gardens, Kew)
12.00    Lunch
12.45     Waar is de authentieke Hollandse Hop? – dr. Maaike Boersma (Inholland)
13.15    Horster Hop – dr. Nelleke Kreike (Inholland)
13.30    Hop uit het Zierikzee Herbarium – Drs. Aleid Offerhuis (Naturalis)
13.50     Evolutie van Hop – Prof. dr. Barbara Gravendeel (Naturalis)
14.10     Sluiting
 Aansluitend een kleine speciaalbier proeverij
15.00 – 17.00 Borrel in de Hortus botanicus Leiden

 
Meer informatie en aanmelden
Adres: 

  • Naturalis, Darwinweg 2, 2333 CR Leiden
  • Hortus Botanicus, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden (hier vindt de borrel plaats)

Ga naar de pagina van het symposium voor meer informatie .

Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan. Graag tot maandag 13 juni!