Delft,
18
november
2021
|
10:03
Europe/Amsterdam

Van één jaar online in Nepal naar fysiek les in Nederland

Internationale student Prasiddha over zijn bijzondere start bij Inholland

IMG_6100

Tijdens de Week van de Internationale Student organiseren wij verschillende activiteiten voor alle internationale studenten van Inholland. Voor de opleiding Aeronautical Engineering komen ieder jaar weer veel studenten naar Delft. Helaas was dat vorig jaar een stuk lastiger door corona en de lockdown en moesten studenten noodgedwongen vanuit hun eigen land de lessen online volgen. Zo ook Prashiddha Koirala die tijdens zijn eerste jaar alle lessen vanuit Nepal volgde: “Het was vooral erg lastig door het tijdsverschil, soms had ik tentamens om negen uur in de avond.”

Geen stroom en een flink tijdsverschil
Online onderwijs volgen vond Prashiddha was niet altijd even fijn. Ook zijn ouders werkten vanuit huis en dan nog het tijdsverschil bijna vijf uur. Het werd vooral erg lastig toen de wintertijd inging. “Vaak waren er lessen in Nederland om vier uur ‘s middags, maar dan was het in Nepal al kwart voor acht ‘s avonds. Dit was lastig omdat ik dan eigenlijk wilde eten. Ik had ook vaak toetsen gemaakt die pas om negen uur ‘s avond van start gingen.” Niet alleen het tijdsverschil was lastig, ook de stroomvoorziening is niet altijd goed. “In Nepal kan het altijd zo zijn dat de stroom zomaar uitvalt. Dit is dus ook een keer gebeurd tijdens een tentamen. Hierdoor heb ik mijn tentamen zeven minuten te laat ingeleverd. Gelukkig heeft de examinator dit wel geaccepteerd.”

20393624_100119897354272_852605511390986240_n

Reizen met het openbaar vervoer
Na het eerste jaar te hebben afgerond wilde Prashiddha graag naar Delft komen om zijn tweede jaar fysiek te volgen. “Ik ben naar Deli in India afgereisd, daar heb ik mijn visum bemachtigd. Vervolgens heb ik de verre reis naar Nederland gemaakt.” In Nederland woonde een oom van Prasiddha die hem kon oppikken. “Nadat ik was aangekomen, moest ik van mijn oom direct met het openbaar vervoer. Dus ik ben vervolgens met een bus, tram en trein verder in Nederland afgereisd. Dit was eigenlijk wel heel fijn, zo leer je het openbaar vervoer ook direct kennen.” De oom van Prasiddha heeft hem heel erg geholpen met het settelen in Nederland. “Het vinden van een studentenhuis was nog wel een dingetje, maar hier heeft Inholland mij heel goed bij geholpen.”

Fysiek wennen
Nederland was wel even wennen voor Prashiddha. Hij volgt nu alweer een halfjaar fysiek les. “Het was vooral erg wennen dat de lessen veel interactiever zijn. Je kunt nu gewoon zien wie vragen stelt in de klas. Dit was online soms lastig te volgen omdat er veel vragen werden gesteld via de chat.” Ook vindt Prasiddha het soms lastig dat hij met veel meer mensen in een ruimte zit. Hij vertelt dat hij zich in het begin soms lastig kon concentreren, maar dat het nu veel beter gaat. De omgang met zijn klasgenoten gaat goed. “We hadden online al veel contact, daardoor heb ik al veel vrienden gemaakt. Maar het is wel echt heel erg leuk om iedereen nu fysiek te zien.”

Overal kunnen fietsen en lekker brood
Van Nepal naar Nederland, het is wel een groot cultuurverschil. Prashiddha vindt het grootste verschil toch wel dat Nederlanders heel enthousiast zijn. “Ik vind dit heel erg leuk, om elk klein dingetje zijn Nederlanders supergemotiveerd! Ook vind ik het heel fijn dat je overal naar toe kan fietsen. Je hebt hier echt hele mooie fietspaden en je bent heel snel ergens. Dit is heel anders in Nepal waar je soms over smalle bergweggetjes moet. Daar zou dit vervoersmiddel echt heel gevaarlijk zijn.”

De student Aeronautical Engineering vindt de Nederlandse boterham de meest makkelijke maaltijd die er bestaat. “Ik vind jullie brood heerlijk. In Nepal eten we het niet zo veel. Zeker als student heel handig, ook als avondeten, ”aldus Prashiddha.

Over de toekomst
Als alles volgens plan verloopt hoopt Prashiddha zijn bachelor bij Inholland binnen twee jaar af te ronden, daarna wil hij nog een masteropleiding volgen aan de TU Delft. Een echte doorzetter, die zijn hart durft te volgen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.