Haarlem,
03
februari
2021
|
10:11
Europe/Amsterdam

Vervolgonderzoek Inholland in ‘groot complex mierennest’

Studenten Business Studies brengen im- en export vracht Schiphol in kaart

Op basis van een grootschalig onderzoeksproject van Inholland Haarlem is er een start gemaakt met ketenregie voor vrachtvervoer van en naar Schiphol. Als vervolg hierop gaan de studenten van Business Studies aan de slag om de gehele im- en export van vracht op de luchthaven in kaart te brengen. Ook hier met als doel om de keten efficiënter, effectiever en duurzamer te maken.

“Logistiek gezien is Schiphol één groot complex mierennest waar allerlei partijen actief zijn”, vertelt projectleider Giovanni Douven, docent en Research Fellow bij Inholland. “Het functioneert, maar alle partijen hebben zo hun eigen belang en werken met verschillende systemen, die ook nog eens aan uiteenlopende normen moeten voldoen. Een simpel voorbeeld: twee verschillende vervoerders rijden naar Schiphol om een pakje op te halen. Daar aangekomen wachten ze tot ze aan de beurt zijn, soms tot wel drie uur, en rijden vervolgens beide met een halfvolle wagen terug. Dat lijkt simpel op te lossen, maar in de praktijk is het een enorme complexe puzzel. Bij uitstek een vraagstuk voor onze studenten, die worden opgeleid tot logistieke professionals die in staat zijn om logistieke uitdagingen als deze naar IT-oplossingen te vertalen.”

Realtime informatie
“Op basis van onderzoek van onze studenten is er een overkoepelende IT-omgeving opgezet, een TruckingCDM-platform. Door daar realtime informatie te delen, sluit de planning van de genoemde vrachtvervoerder aan op die van de afhandelaar op Schiphol. Zo staat er geen truck met ronkende motoren te wachten. Bovendien hebben alle betrokken partijen steeds in beeld waar vracht is, terwijl anders de afhandelaar de vracht ‘kwijt’ is op het moment dat de laadklep van de vrachtwagen dichtgaat. Zo realiseren we een enorme slag in efficiëntie, maar ook in dienstverlening.”

Giovanni Douven, onderzoeker Business Research Centre bij Hogeschool Inholland
Op basis van onderzoek van onze studenten is er een overkoepelende IT-omgeving opgezet, een TruckingCDM-platform. Een enorme slag in efficiency.
Giovanni Douven, onderzoeker Business Research Centre bij Hogeschool Inholland

“De tweede fase van het onderzoek gaat deze maand van start. Een team van negen vierdejaarsstudenten van Business Studies, afstudeerrichting logistiek en finance, begint met het in beeld brengen van de import- en exportstromen van containers en vrachtplaten met kapitaalgoederen. Met de onderzoeksresultaten wordt het al opgezette TruckingCDM-platform verder ontwikkeld, waarna alle betrokken partijen dit kunnen implementeren in hun eigen werkwijze. Daarbij is de neutraliteit van het platform enorm belangrijk, zodat niet één partij bevoordeeld wordt. Gelukkig merken we, ondanks de concurrentiegevoeligheid die er ook is, dat steeds meer partijen de operationele noodzaak zien van deze horizontale samenwerking.”

Interessant én relevant
“Mede dankzij de positieve resultaten zien we steeds meer partners aanhaken, denk aan luchtvrachtmaatschappijen, afhandelaars zoals Menzies en dnata maar ook grote vrachtvervoerders zoals UPS en CEVA Logistics. Ook de ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland en ACN zijn betrokken. De gehele Topsector Logistiek volgt het innovatieve project op de voet. En voor onze studenten is dit natuurlijk een waanzinnig interessant én relevant project in het hart van het logistieke werkveld, met bovendien een enorme positieve en duurzame impact op de hele logistieke keten op en om Schiphol.”

Kijk voor meer informatie over dit onderzoek.

Dit artikel stond op dinsdag 2 februari op de pagina Goede Zaken in het Haarlems Dagblad.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Kasper
03
February
2021
beste interessant. Iets met logistiek en studie? Di is een opdracht van businuss studies