‘Vleesindustrie slokt eiwitproductie op, zonde’
Opiniestuk van lector Feike van der Leij in vakblad Food & Agri Business

“De veldboon moet op ons bord en niet in de veevoederbak!” betoogt Feike van der Leij, lector Health & Food in vakblad Food & Agri Business. “Verandering begint bij de landbouw, dat is de start van de hele keten.”
Waarom is de veldboon een veelbelovende ontwikkeling in de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten? Niet alleen om gezondheidsproblemen, zoals obesitas en ondervoeding, te voorkomen. Maar ook omdat het een goede vervanger is van importsoja én het gewoon lokaal verbouwd kan worden. Daarmee is het simpelweg duurzamer: “Het kost minder water, minder energie en als het in de buurt geteeld kan worden, scheelt het ook in vervuilend transport.”
Wil je meer weten over de visie van Feike en de duurzame kansen van de veldboon? Luister de podcastaflevering van Onderzoekers over de Toekomst waarin Feike te gast is.