Delft,
28
juni
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

Voedsel verbindt

Studenten bedenken foodconcept voor ‘sticky campus’

Winnaressen en opdrachtgever Ben van der Sluijs FICA Summer Event

Een wedstrijd winnen met een project waarvan Inholland zelf opdrachtgever is. Birthe, Noor en Jinte deden het! De drie tweedejaarsstudenten Food Commerce & Technology (FCT) presenteerden de eindresultaten van hun bedrijfsopdracht tijdens het Summer Event van de Food Innovation Community Amsterdam (FICA). Ze lieten daarmee tien andere projecten achter zich. 

Op een warme junimiddag verzamelden zo’n honderd studenten, docenten, begeleiders en een vakjury zich in Amsterdam om te luisteren naar de pitches van elf groepen studenten. Presentatrice en voormalig Inholland-student Willemijn ten Hoor, nu werkzaam bij Nutricia, nam de zaal enthousiast mee langs alle projecten.

Vega borrelplank
De opdracht die Birthe, Noor en Jinte van de afdeling Facilitaire Zaken van Inholland kregen, luidde: bedenk foodconcepten die ervoor zorgen dat studenten meer tijd doorbrengen op school en daarmee bijdragen aan een ‘sticky campus. Jinte: “We zijn begonnen met desk- en fieldresearch. In interviews met studenten inventariseerden we hun behoeften. En we hebben gekeken op plekken waar studenten graag komen, zoals de bibliotheek. Wat maakt dat ze daar graag willen leren?”

Birthe: “De concepten die we daarna tijdens een brainstormsessie hadden bedacht, zijn we gaan testen. We hebben bijvoorbeeld een zelf samengestelde vega borrelplank tijdens de testweek gratis uitgedeeld; en ook nog koffiekaarten – met zo’n stempelkaart krijg je je tiende koffie gratis. Op beide concepten kregen we positieve reacties. Daarnaast lieten studenten ons weten dat ze een stimulerende omgeving belangrijk vinden. 

Sociale interactie
Noor: “Wij bevelen Inholland aan om op alle locaties een vending-machine neer te zetten waar studenten gezonde kant-en-klare maaltijden kunnen kopen. Als je langer op school blijft, is het fijn als je er ook kunt eten. Die maaltijden warm je zelf op in de magnetron en dat scheelt een hoop tijd als je weer thuis bent. Verder stellen we voor om vier verschillende borrelplanken te introduceren en aandacht te besteden aan de omgeving. Zorg voor een fijne studieruimte, een plek waar je kunt chillen en een goede koffiecorner. Die sociale interactie is heel belangrijk.” 

De studenten hopen natuurlijk dat hun aanbevelingen worden meegenomen, zowel bij de aanbesteding voor een nieuwe cateraar als in de nieuwbouw van Hogeschool Inholland in Amsterdam. De jury roemde de creativiteit van de pitch van dit drietal. Jurylid Ashley Foekens, zelf afstuderend aan de opleiding Food Commerce & Technology, daarnaast medeoprichter en eigenaar van SANO, sprak lovende woorden: “Jullie hebben heel goed meebewogen met de opdrachtgever. Tegelijkertijd moesten jullie het onderzoek goed afbakenen, omdat de inrichting van de ruimte niet jullie vakgebied is. Knap gedaan! We hopen samen met jullie dat Inholland dit verder gaat oppakken!””

Fermy 
Ook de pitch van de Delftse Inholland-studenten Tamara, Lea en Jort werd bekroond: zij wonnen de prijs voor het meest uitdagende project. Ze deden voor de start-up Proteins of Tomorrow onderzoek naar Fermy, een microproteïnepoeder. Het drietal testte hoe het poeder reageert als je het verwerkt in producten.

Bean me up!  
Een ander bijzonder project was ‘Bean me up’ van Jelle, Christian, Jade, Leroy en Elvi. Zij voerden een opdracht uit voor twee externe bedrijven, BRS en NMK Esbaco. De studenten ontwikkelden gevulde koeken met daarin banketspijs met vezelreststromen van veldbonen. Deze bonen worden gezien als een duurzaam alternatief voor soja, maar bij de verwerking van veldbonen blijft ook ‘vezelfractie’ over. Aan de studenten de opdracht om te onderzoeken of dit restmateriaal kan worden gebruikt in voedselproductie, zoals banketbakkersspijs. Het volmondige antwoord luidde: Ja!

Jade: “Wij denken wel dat er aan de korreligheid nog wat te verbeteren valt. Het mooie is dat producenten die hiermee aan de slag gaan, hun producten de claim ‘vezelrijk’ kunnen meegeven. In een tijd waarin veel mensen gezonder willen gaan eten is dat natuurlijk interessant.” 

Het bleef nog lang onrustig in Amsterdam, waar tijdens de borrel ook de borrelplanken van Birthe, Noor en Jinte werden geserveerd. Voedsel verbindt; deze studenten hebben het al bewezen…

Bekijk hier de aftermovie! 
 

Interesse of samenwerken?

Interesse in de projecten of samenwerking met de opleiding? Neem dan contact op met Malou Bakuwel voor Inholland Delft of Annemiek van Breemen voor Inholland Amsterdam