Diemen/Alkmaar,
27
mei
2019
|
12:05
Europe/Amsterdam

Vorm met elkaar een internationale leergemeenschap

Think global, act local met de Inholland Summer School

In een tijd dat we 24/7 verbonden kunnen zijn met de rest van de wereld, staat ‘lokaal’ niet meer tegenover ‘mondiaal’. Zeker in onze stedelijke leefstijl, zijn we tegelijk buurtbewoners en wereldburgers. Door de globalisering krijgen we steeds meer te maken met elkaars normen en waarden, gebruiken en tradities. Dit geldt ook voor studenten en het werkveld. Think global, act local is de nieuwe norm.

Leestijd +- 2 minuten

#ondersteuningdoortechnologie #activerendonderwijs #leergemeenschappen #beroepsproducten

Precies dat staat ook centraal in de formule van de nieuwe Summer School van Hogeschool Inholland, een initiatief van docenten Business Studies Erik Hendriks en Marlies Springorum. Studenten van Inholland en studenten van buitenlandse partnerinstellingen werken en studeren samen en voeren opdrachten uit voor bedrijven. De regio ontdekken, vriendschappen sluiten en levenslessen leren. Erik: “De Summer School is een mooie manier om studenten gemotiveerd voor te bereiden op het leren en werken in de internationale omgeving van de globaliserende samenleving.”

De Summer School geeft studenten een unieke internationale leerervaring mee, waarmee ze activerend leren in een internationale omgeving. 
Erik Hendriks, docent Business Studies

Vorm een internationale leergemeenschap
Erik Hendriks, vorig jaar verkozen tot Inholland-docent van het jaar, legt uit waarom internationalisering ook bij Inholland hoog in het vaandel staat. “Door de globalisering van de samenleving gaat een toenemend aantal afgestudeerden aan de slag in een internationale omgeving. De beste manier om studenten hierop voor te bereiden is door ze er tijdens de studie kennis mee te laten maken. Niet alleen kan dit door hen de mogelijkheid te bieden zelf in het buitenland te studeren. Maar ook door het onderwijs een internationaal karakter te geven.”

Erik heeft samen met Marlies Springorum (locatie Alkmaar) de Summer School opgezet vanuit hun opleiding Business Studies. Studenten van Inholland en buitenlandse partneruniversiteiten werken en studeren samen en vormen twee weken een internationale leergemeenschap. Samen gaan ze aan de slag met vraagstukken van bedrijven en organisaties en maken ze kennis met andere culturen en ondernemen in Nederland. Vanuit Inholland zijn studenten Business Studies en andere opleidingen betrokken.

Doing business in Europe
Voor de eerste Summer School ‘Doing Business in Europe’, meldden zich vorig jaar deelnemers uit New York, Moskou, Bristol, Gent, Diemen én Alkmaar. Studenten gingen met vraagstukken aan de slag over bijvoorbeeld high-tech watermanagement en landbouw en toerisme in Amsterdam. De eerste week in Alkmaar en de tweede week in Diemen/Amsterdam. Al met al kregen ze een indruk van de toeristische highlights én internationaal Nederland. Sommige deelnemers waren nooit eerder in dit deel van Europa geweest.

Met behulp van de collega’s van de opleiding Tourism Management kregen de studenten onder andere de opdracht om een fieldtrip te doen om de beweegredenen van toeristen in Amsterdam te onderzoeken. Op de fiets naar het Vondelpark dus, om daar – zelf eigenlijk ook als toerist – andere toeristen te interviewen en dit op video vast te leggen. Hendriks: “In een stijl die bij studenten past, hebben we het project afgerond in het park, met de opdrachtgevers tijdens een barbecue. De laptop op schoot, en vertel je verhaal maar met moodboard en video. Er kwamen veel ideeën uit voort, waar de opdrachtgevers erg tevreden over waren.”

 

Maak kennis met elkaars cultuur
Kennismaken met elkaars cultuur is een belangrijk onderdeel van de Summer School. Neem alleen al het samen eten. “Dat is het leukste van het reizen. Met eten krijg je ook een deel van de symboliek van elkaars cultuur mee. Dan begrijp je elkaar, begrijp je je eigen overwegingen beter en kun je met elkaar verder. En: de belangrijkste deals worden vaak niet gedaan aan de vergader-, maar aan de borreltafel.” Maar ook kennis maken met elkaars onderwijs. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Russische systeem. Dat is heel strak gestructureerd en meer gericht op kennisvergaring. Die Russische dames en heren die hier waren. Ze bleven maar vragen stellen. Zoveel interactie, zo gaaf!”

De Summer School geeft studenten een unieke internationale leerervaring mee, waarmee ze activerend leren in een internationale omgeving. “Belangrijk ook is om aan te geven dat we dit samen doen, met meerdere opleidingen en locaties tegelijk. Een mooi voorbeeld van interprofessionaliteit en de durf om dit zo aan te pakken. Verder kijken dan je locatie en je domein. Ik hoop en droom ook dat we dit groter kunnen maken. Laten we van elkaar leren en het voor elkaar faciliteren. Dat je denkt: hier vindt iets gaafs plaats met een globaal facet én met een lokale impact. ”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.