Haarlem,
16
november
2018
|
08:30
Europe/Amsterdam

‘Wat wij hier doen is peanuts voor China’

Inholland-studenten op studiereis naar Shanghai

Negen studenten Bouwmanagement en Vastgoed, Bouwkunde en Civiele Techniek hebben eind oktober een bezoek gebracht aan de universiteit in Harbin (China). Een nieuwe wereld opende zich voor de Haarlemse en Alkmaarse studenten. Tim Kuiper: “De cultuur is totaal verschillend. Chinezen werken zes tot zeven dagen in de week. Ze leven om te werken.”

In Harbin bezochten de studenten de plaatselijke universiteit. Naast een hoop verkregen informatie organiseerden ze een workshop voor de Chinese studenten. Tim: “We hebben een workshop gegeven over Nederland. Dit ging vooral over de verschillen tussen de twee landen. We hebben ze stroopwafels laten proeven en de polonaise laten lopen. In het begin liep het wat stroef, maar na verloop van tijd stelden ze zich steeds meer open.”

Naast Harbin bezochten de studenten Hongkong, Beijing en Shanghai. Tim: “Shanghai is allemaal nieuw- en hoogbouw. We zijn op de hoogste toren in de stad geweest. Dan kijk je uit over alle hoogbouw. Dat is erg indrukwekkend. Hoe ze de skyline hebben opgebouwd is bijzonder. Ze willen de grootste en beste van de wereld zijn. Bouwkrachten zijn veel goedkoper, maar er moeten wel veel meer woningen gerealiseerd worden. De projecten zijn veel grootschaliger. Wat wij hier doen is peanuts voor China.”

Eerst vertrouwen
Ook de onderlinge omgang is in China anders dan in Nederland. Tim: “In China moet je samenwerken heel anders insteken. Het gaat om eerst om relaties maken en vertrouwen wekken bij de klant. Daarna ga je pas in overleg. In Nederland zijn we meer gefocust op resultaat en tijd. Ik vond dit heel mooi, maar ik vraag mij af of dit in Nederland kan. We willen daar denk ik geen tijd voor maken. Het is wel heel bewonderingswaardig dat dit in China wel gebeurt.” Wat Tim voornamelijk opviel was de hoeveelheid smog in de Chinese steden. “Het was altijd mistig. Dat is iets wat je iedere keer wilt overbrengen. Zoveel mensen bij elkaar, die zóveel afval generen. Daar moeten we echt op blijven letten.”

Via WeChat houden de Nederlandse studenten contact met hun nieuwe vrienden uit China. Een deel van de Chinese studenten komt eind januari naar Nederland. Tim: “Wij zorgen voor de begeleiding. Aankomende studenten wil ik graag meegeven dat je open-minded het land moet bezoeken. Ik denk dat je daar heel veel van kan leren. Studenten daar zijn de enigen die een inkijkje geven hoe Chinezen leven. Zodra de Chinese studenten zich op hun gemak voelen dan zijn het hele leuke mensen om mee om te gaan en willen ze van alles laten zien.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.