Amsterdam,
12
juni
2018
|
10:50
Europe/Amsterdam

‘We hopen dat ze door ons volgend jaar weer in de Eredivisie komen!’

Foodstudenten geven Sparta-voetballers voedingsadvies op DNA-basis

Amsterdamse studenten die een Rotterdamse club adviseren in het gebruik van voeding. Het lijkt een onmogelijke combinatie, maar dit geldt niet voor Jerri van de Kerchove, Pascale van Beek, Vera van den Heuvel, Jill Ongering en Noortje Possel van de opleiding Food, Commerce & Technology bij Inholland Amsterdam. Zij werken samen met het bedrijf Analyse Me om de voetballers van Sparta van gepersonaliseerde voedingsschema’s te voorzien, op basis van hun DNA.

Pascale: “We maken gepersonaliseerde voedingsschema’s met dagrecepten voor de spelers van Sparta. Dat doen we in samenwerking met Analyse Me. We personaliseren door te kijken naar hun DNA. Daar komen bepaalde eigenschappen uit, zoals de gevoeligheid voor cafeïne of een verhoogde kans om snel obesitas te krijgen. Op basis daarvan passen we hun schema aan zodat zij optimaal kunnen presteren.” Via wangslijm wordt het DNA van de spelers geanalyseerd bij het Erasmus MC Rotterdam. Per speler ontvangen de studenten dertig eigenschappen. Bijvoorbeeld hoe een speler reageert op bepaalde vitamines, cafeïne en of het om een duur- of krachtsporter gaat. Vera: “De spelers vinden het interessant om te weten wat er met hun DNA gebeurt en wat uit de testen komt. Ze zijn er erg enthousiast over!”

Iedereen is gedreven
Er zijn ook lastige momenten. Vera: “We zijn geen diëtisten, dus het maken van voedingsschema’s sluit niet aan bij onze studie. Een proactieve houding is daarom belangrijk. We hebben regelmatig contact met Analyse Me. Daar werkt een sportdiëtist die ons regelmatig helpt. Daarnaast doen we ook veel literatuuronderzoek en hebben we onze docenten en begeleiders geraadpleegd.” Jill: “Voor mij was het vooral een uitdaging om met Sparta én Analyse Me samen te werken. Onze contactpersonen hebben het druk en wij ook, dus het is soms lastig om voldoende contact met elkaar te hebben. Gelukkig gaat het goed. Iedereen is gedreven en levert voldoende input voor dit project.”

Sparta: “We hebben het gevoel met iets innovatiefs bezig te zijn”
Rogier Hoek, hoofd medische staf van Sparta, is zeer tevreden over de studenten. Rogier: “Het is een enthousiaste proactieve werkgroep. Ze houden me goed op de hoogte van hun vorderingen en zijn goed te bereiken. Ze zijn meerdere malen bij Sparta in het stadion geweest en we hebben goed kunnen samenwerken. Ze hebben een leuk concept bedacht waar we bij Sparta echt iets aan kunnen hebben.” Volgens Rogier vinden de spelers het een interessant gegeven dat je uit wangslijm zoveel gegevens kan verkrijgen. “De meeste sporters vinden het erg belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze hebben ook het gevoel dat ze met iets innovatiefs bezig zijn, dit is voor een topsporter vaak een pre. De energiehuishouding van een sporter is essentieel, voeding is dus erg belangrijk. Elke sporter is uniek, je zal dus moet streven naar maatwerk. Innovatieve methoden om dit te bereiken zijn dan ook heel welkom. Het mooiste is als je echt iets kan toepassen en een verschil kan maken."

 

Elke sporter is uniek. Je moet dus streven naar maatwerk. Innovatieve methoden om dit te bereiken zijn dan ook heel welkom. 
Rogier Hoek, hoofd medische staf Sparta

Samen is leuker én beter
Ook Analyse Me is positief over de samenwerking. Eigenaar Sander Bast: “De studenten hebben ons zelf benaderd en laten ook in de samenwerking en communicatie een erg proactieve houding zien.” Sander gelooft in het principe dat samen leuker én beter is. “Door verschillende disciplines samen te brengen ontdek je nieuwe mogelijkheden en hebben alle partijen gelegenheid om waardevolle kennis op te doen. Een profclub als Sparta is er natuurlijk alles aan gelegen om op zoveel mogelijk vlakken te optimaliseren en de jeugdigheid/creativiteit van jonge studenten zorgt voor een frisse blik op de verschillende uitdagingen.” Er is een goede basis neergelegd volgens Sander. “Ik denk dat alle partijen baat hebben bij een goede evaluatie en vanuit hier gezamenlijk bepalen wat de beste vervolgstappen zijn. Kansen zijn er genoeg, maar hoe het in de praktijk precies werkt is nog de vraag. Het belangrijkste is dat er een constructieve samenwerking ontstaat voor de lange termijn. Waarin we leren van het verleden en samen steeds meer waarde kunnen creëren op gebied van personalised health.”

'Sparta trekt op lange termijn profijt van de resultaten'
Docent en begeleider Feike van der Leij is zeer tevreden over de inzet van de studenten. “Deze studenten ontwikkelen zich nog volop naar grotere zelfstandigheid. Het hele idee van ’personalised nutrition’ was een lastig en abstract onderwerp bij aanvang. Toch hebben ze al vrij snel handen en voeten aan kunnen geven. Inmiddels hebben ze hele concrete beroepsproducten om op te leveren. Daarmee worden ze ook meer zelfverzekerd. Het is nu heel hard werken om hun ambities waar te maken en Sparta verder te helpen. Vanuit Sparta zijn ze daarin ook goed ondersteund en met de leverancier van DNA-gegevens hebben ze een professionele relatie opgebouwd. Geweldig om te zien dat tweedejaars dat heel goed kunnen!”

Belangrijkste lessen
Uit alle ervaringen hebben de studenten belangrijke lessen gehaald. Jill: “Ik denk dat je de uitdaging aan moet gaan. Als we binnen de lijntjes waren gebleven hadden we een minder leuke opdracht gehad. We hebben tegen elkaar gezegd; we gaan er gewoon voor. Het is zo’n bijzondere kans. Als we een simpele voedingslijn hadden gemaakt, dan hadden we dat niet geleerd. We zijn trots dat we het al zover hebben geschopt, omdat we het enige groepje zijn die met meerdere partijen werken. We hopen dat ze door ons schema volgend jaar weer in de Eredivisie komen!”

Er zijn leermomenten genoeg voor de studenten. Vera: “Ik heb vooral geleerd dat het contact binnen de groep erg belangrijk is. Iedereen moet input leveren, er zijn veel contactmomenten en iedereen moet het met een beslissing eens zijn. Ook Pascale heeft veel geleerd van het samenwerken: “Ik ben individueel ingesteld. Soms wil ik iets snel afschuiven als het niet lukt. Binnen deze groep heb ik de mogelijkheid om vragen te stellen. De groep zorgt ervoor dat ik lef toon. Ik kan al mijn ideeën delen.”

Als tip aan studenten geeft Vera het volgende aan: “Gewoon mailen en contact zoeken als je een idee hebt.” Jill: “De uitdaging aangaan en een bedrijf zoeken dat je echt leuk lijkt. Hierdoor ga je er echt voor. Ik ben nooit zo’n hoogvlieger op school, maar ik vind dit echt leuk!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.