14
maart
2024
|
09:00
Europe/Amsterdam

Werkgroep AI publiceert update student- en Inholland-statements AI

AI-statement

Ontwikkelingen gaan razendsnel rond AI! Zo snel dat de in 2023 gepubliceerde AI-richtlijnen niet meer actueel zijn. De toen gepubliceerde student- en het Inholland-statements zijn dan ook herijkt. De nieuwe statements 2024 geven (voor studenten en Inholland) inzicht in de risico’s van ChatGPT en andere vormen van generatieve artificiële intelligentie (AI) én de kansen die Generatieve AI het onderwijs biedt. De links naar de herijkte statements kun je onderaan vinden.

“Begin 2023 werd ChatGPT gelanceerd. We zijn inmiddels niet alleen een paar ChatGPT-versies verder maar ook vele chatbots en AI-apps,” zegt Ria Jacobi (Onderwijsbeleid) namens de werkgroep AI (voorheen werkgroep ChatGPT).  “We spreken daarom niet meer van ChatGPT maar van Generatieve AI.” Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om tekst, audio, afbeeldingen, computercode en video’s te creëren. In tegenstelling tot taakspecifieke AI die zich beperkt tot analyse van beschikbare data, richt generatieve AI zich op het creëren van nieuwe resultaten op basis van al beschikbare data. 
 
Webinar Koffie met AI op 16 april
De statements hebben als doel een basis te geven om het gesprek binnen Inholland over AI te voeren en verder te brengen. De werkgroep AI, als facilitator van de innovatiewerkplaats AI, zet zich er voor in om de initiatieven te verbinden en het gesprek te initiëren. Zo vindt dinsdag 16 april het tweede Koffie met AI webinar plaats (15.00-15.45 uur) over het schrijven van ‘prompts’. Ook in juni, de maand van AI, staan diverse webinars en/of events op het programma. 

Blog5 Bart Combee

Impact van AI op onderwijs en arbeidsmarkt
In juni wil de werkgroep bijvoorbeeld aandacht besteden aan de impact van AI op ons Inholland onderwijs en de arbeidsmarkt: hoe gaat AI banen veranderen? Hoe en met welke skills leiden we onze studenten op? Collegevoorzitter Bart Combee refereerde daar al aan in zijn blog van vorige week: AI is een machtig interessante uitdaging’

Ook bezig met AI in je onderwijs? Laat het weten!
Binnen Inholland zijn afgelopen jaar veel initiatieven rondom AI opgezet en dit gaat door in 2024. Ria Jacobi: “Vandaar de oproep: ben je al bezig met het benutten van AI in je onderwijs, op welke manier dan ook, laat dit weten! We willen graag de ontwikkelingen binnen Inholland in beeld brengen en verbinden.”

Neem contact op met één van de leden van de werkgroep, of laat het weten in de community (Team) rondom Studiedata en AI (kanaal AI). Elke collega kan lid van worden. Vraag dus toegang aan! In het team blijf je op de hoogte van de AI-(en ChatGPT)-ontwikkelingen, kun je vraagstukken delen, en heb je beschikking over documentatie. De statements zijn daar ook te vinden. En heb je voorbeelden of een initiatieven: geef dit door.  

Verspreid zoveel mogelijk de statements  in je team, opleiding of netwerken! En doe mee aan de Koffie met AI op 16 april (15 uur)!

Downloads:

Klik hier om lid te worden van de Innovatiewerkplaats (onderdeel Team Studiedata en AI).

Voor vragen of doorgeven van voorbeelden en initiatieven: neem contact op met de werkgroep AI: Ria Jacobi, Jacqueline Bloemzaad, Soumia van Bekkum (OOB-JZ), Jeroen Bottema (IVT) en Alistair Vardy (GSW). 

 

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
David Reisner
27
March
2024
@Jeroen: op welke manier kan ik AI toepassen in mijn huidige werkzaamheden? Ik ben vooral geïnteresseerd in het toepassen van functionele prompts t.a.v. het verbeteren van processen binnen mijn werkzaamheden bij het IVT Servicepunt.