24
oktober
2023
|
10:52
Europe/Amsterdam

Wij Inholland award – Wie wordt Docent van het jaar 2023-2024?

De genomineerden van de Wij Inholland award – Docent van het jaar 2023-2024

Persoonlijk en dichtbij, passend bij waar wij als hogeschool met ons onderwijs voor staan. Dat is volgens de jury de manier waarop Silvana Herben, Rob van Leeuwen en Andries Kooijman lesgeven. En een van de belangrijkste redenen om ze te nomineren voor de jaarlijkse Wij Inholland award – Docent van het jaar. Maak kennis met de kandidaten en bekijk de video’s. En vanaf 30 oktober kun je laten weten wie je favoriet is!

Ieder jaar zien we bij Inholland veel collega’s die bijzonder werk verrichten. De meest indrukwekkende zetten wij in het zonnetje tijdens de uitreiking van de Wij Inholland awards. De awards voor de Docent van het jaar en Onderzoeker van het jaar 2023-2024 reiken we uit tijdens de Dag van Het Onderwijs & Onderzoek op donderdag 9 november aanstaande in Rotterdam. De genomineerden voor de Onderzoeker van het jaar maken we later deze week bekend. Stemmen op je favoriete onderzoeker en docent kun je in de week van 30 oktober.

Maak kennis met de drie kandidaten voor Docent van het jaar 2023-2024

Silvana Herben, docent Pabo en Associate degree Pedagogisch Educatief Professional, locatie Den Haag
Silvana’s reactie op haar nominatie was behoorlijk enthousiast: “Ik ging eerst even uit mijn dak, moest gillen en vond het ongelooflijk te gek! Ik denk dat ik genomineerd ben, omdat ik vol passie, energie en enthousiasme mijn lessen vormgeef. De studenten voelen mijn liefde voor het vak en de kinderen waar het uiteindelijk om is te doen.”

Silvana is van het teach what you preach; in al haar lessen laat ze studenten het belang van de waarden diversiteit en inclusie zien. Ze vindt dat in een klaslokaal ruimte moet zijn voor iedereen en een goede leerkracht daar altijd oog voor moet hebben. Zo wordt school een veilige plek waar kinderen zich kunnen spiegelen aan volwassenen die inclusief werken.

Drie jaar geleden begon Silvana als schrijfdocent op de Pabo, maar inmiddels doceert ze een heleboel andere vakken en ging ze bij de Ad-PEP aan de slag als docent, onderwijsontwikkelaar en studentenbegeleider. Ze zorgt dat al haar studenten, ook een diverse groep, blijven geloven in de haalbaarheid van hun eigen doelen. Ook als het even lastig is. Studenten kunnen altijd bij haar terecht voor een rustig en serieus gesprek. Tegelijkertijd wordt er in de buurt van Silvana ook altijd veel gelachen. Ze organiseert vaak leuke dingen met haar klas, zoals uitjes of etentjes.

Rob van Leeuwen, docent Werktuigbouwkunde, locatie Alkmaar
Toen Rob hoorde dat hij was genomineerd voor de Wij Inholland award was hij eerst verbaasd en toen vereerd. “Ik denk dat vooral de vorm waarin ik mijn onderwijs aanbied inspirerend is. Bij alle lessen, of ze nou voor eerstejaars of afstudeerders zijn, zorg ik voor een goede balans tussen praktijk, theorie en onderzoek.”

Rob is gespecialiseerd in industriële automatisering en robotica en weet alles van geautomatiseerde machinebouw. Hij heeft ook een eigen bedrijf in dit domein. Zo verbindt hij praktijk en school op een levendige manier. Dat is volgens hem een voorwaarde voor goed onderwijs. “Ik leg altijd een relatie met het beroepenveld omdat ik weet dat alleen ‘papieren lessen’ niet inspireren. Dit vak leer je in de praktijk.”

Rob is docent en kartrekker bij de minor Robotica. In deze minor werken derdejaarsstudenten aan echte vraagstukken van bedrijven. Zoals de aardbeienteler die een geautomatiseerd proces zocht om het groene kroontje van de aardbei te halen. Met deze opdracht gingen studenten voortvarend aan de slag; ze ontwikkelden een functionele toepassing die met enthousiasme ontvangen werd. Rob staat dan tussen alle trotse studenten zelf ook te glimmen. “Ik streef altijd naar een win-win-situatie en dat lukt bij deze minor heel goed; studenten hebben een fantastische praktijkervaring en de bedrijven investeren in goed opgeleide professionals waar de sector van profiteert.”

Andries Kooijman, docent Business IT & Management, locatie Alkmaar
Andries was verrast en enthousiast  toen hij hoorde dat hij was genomineerd. “Ik ben gewoon altijd lekker bezig om zo goed mogelijk les te geven en gun mijn studenten een zo succesvolle studietijd. Dat moet je breed zien. Succes is in dit verband niet alleen maar goede studieresultaten, maar ook persoonlijke groei. Balans in je leven is heel belangrijk.”   

Andries begeleidt studenten uit alle jaarlagen van de opleiding Business IT & Management. Onder zijn vleugels gaan ze aan de slag met (praktijk)opdrachten van bedrijven die resulteren in uiteenlopende eindproducten, zoals een specifiek procesadvies of een uitgebreid ‘management dashboard’. "Ik leer mijn studenten bedrijfsdata te analyseren om bedrijfsprocessen te verbeteren.” Andries zorgt ervoor dat iedere student zich thuis voelt op de opleiding en deelneemt aan een project dat bij hem of haar past. Niet iedere student heeft affiniteit met een hypercommercieel bedrijf. Door samenwerkingsverbanden aan te gaan met non-profitorganisaties is die mogelijkheid er. Hij schetst voor iedereen het brede scala aan opties in het werkveld.

Nol Graas, winnaar award 22-23

Winnaar vorig jaar
De Wij Inholland award Docent van het jaar ging vorig jaar naar Nol Graas, docent Technische Bedrijfskunde. Nol werd geprezen om de energieke wijze waarop Nol invulling geeft aan zijn docentschap. De jury: “Hij is ondernemend, innovatief en bevlogen en vervult uiteenlopende rollen, zowel binnen zijn domein als Inholland-breed.  Nol weet studenten een stem te geven, stelt het leerproces van zijn studenten centraal en weet dat praktijkgericht werken veel meerwaarde heeft voor het leerproces van studenten. Hij deelt hierbij zijn leerproces ook met zijn studenten.”

Meer weten? Alle informatie over de Wij Inholland awards vind je hier!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.