Delft,
17
mei
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Wij Inholland award 2018: Apro

Désiree print nieuw gehemelte voor haar hond

3D-scannen en printen in de diergeneeskunde. Dit onderwerp leverde Désiree Oudenaarden een stageplek op bij de Inholland Innovation Studio van Inholland Delft. Best bijzonder, omdat nog nooit iemand van haar opleiding Dier- & Veehouderij hier stage heeft gelopen. Désiree: “Ik heb altijd de droom gehad om zelf een oplossing te bedenken voor het open gehemelte van mijn hondje.”

Samen met Elise Dalm heeft Désiree onderzoek gedaan naar 3D-scannen en -printen in de diergeneeskunde. “Ik heb zelf een 3D-printer thuis en ik heb altijd gedacht dat het mogelijk was om iets nuttigs voor dieren te maken, zoals protheses. Mijn hond heeft een open gehemelte en is daarom geopereerd. De operatie is geslaagd, maar het herstel na de operatie is fout gegaan, omdat er weefsel is afgescheurd. Toen ontstond bij mij het idee om het gehemelte in te scannen, een stuk weefsel te printen en te plaatsen in de mond van mijn hondje. Ik heb geïnformeerd bij de opleiding wat de mogelijkheden waren.”

Samenwerken met luchtvaarttechnologen
Désiree: Vanuit mijn opleiding leer ik veel over dier- en welzijn, zoals gezondheid en ethische verantwoording. Je kunt bijvoorbeeld niet iets op de markt brengen wat irriteert, dus moet je gebruik maken van ‘biocompatibel’ materiaal, zo heb ik geleerd bij mijn opleiding.” Om aan de slag te kunnen in de Innovation Studio heeft Désiree contact gezocht met frequente gebruikers, namelijk studenten en docenten van de opleiding Luchtvaarttechnologie. “Ik kon er gelijk terecht en de samenwerking ging erg goed. Ze waren heel toegankelijk en open en ik heb veel van ze geleerd.”

Toekomstplannen
Désiree wil graag verder met dit project. “De eerste stap, en die is best moeilijk, is om vervolgonderzoek te doen over weefsel printen. Ik ben dan ook op zoek naar studenten die stage willen lopen in het omzetten van ‘scanfiles’ naar bruikbare printbare bestanden. Dat is voor plastic protheses belangrijk, maar ook voor de toekomst van weefsel printen. Ik zou dit graag verder willen uitwerken, zodat ik meerdere dieren kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld al schilden printen voor schildpadden. Ik hoop, ook als ik de Wij Inholland award niet win, dat het project samenwerkingen oplevert, met andere Inholland-opleidingen, maar ook bedrijven. Dan ben ik al heel gelukkig.”

Praat erover
Als tip geeft Désiree mee dat je met een tof idee er altijd over moet praten. “Mijn project was nooit tot stand gekomen als ik nooit had verteld wat mijn ideeën waren. Dus als je ideeën hebt, spreek het uit! Bij Inholland is er veel mogelijk op meerdere vlakken. Stel dat je iets met dieren wilt doen, maar dan richting fysiotherapie. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen samenwerken met de opleiding Sportkunde.”

Wij Inholland
Wij Inholland biedt een mogelijkheid aan studenten om hun project onder de aandacht te brengen. Als student krijg je een podium waarop je je met een innovatief project kunt onderscheiden van de standaard. Het is essentieel dat een project innovatief is op één van de thema’s gezond, duurzaam of creatief. Andere criteria zijn dat het project multidisciplinair is, een toegevoegde waarde heeft voor de regio en dat er wordt samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende studententeam krijgt ondersteuning om hun project verder te brengen en een cheque ter waarde van 2.000 euro. Stem jij voor de Apro?

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.