Alkmaar,
14
mei
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Wij Inholland award 2019: Brandaris

‘De sociale cohesie in de Brandaris verhogen’

De Brandaris in Peldersveld, Zaandam. Een flat vol met verschillende culturen en achtergronden. Een verrijking, maar ook een uitdaging. Want hoe breng je de bewoners samen? Derdejaarsstudenten Carmen Nanninga, Lisa Munster, Puck Kloek, Nina Suliman en Esma Binici van Inholland Alkmaar deden onderzoek in opdracht van hun opleiding Social Work (minor Welzijn en Samenleving) en STIPP (Studenten in Poelenburg/Peldersveld). Het resultaat: de Brandarisdag. "Hiermee hebben wij geprobeerd de kwaliteit van wonen, onderlinge banden en sociale cohesie te verbeteren.”

Leestijd: +- 2 minuten.

“Het was de bedoeling om een activiteit te organiseren voor en door bewoners, met ondersteuning van studenten en verschillende professionals", legt Lisa uit. "Daarom hebben we de Brandarisdag georganiseerd, in samenwerking met gemeente Zaanstad, het sociaal wijkteam Hoornse-/Peldersveld, woningcorporatie Rochdale en actieve bewoners uit de flat de Brandarisdag georganiseerd. Dit om de kwaliteit van leven (én wonen) te bevorderen. Bewoners kregen tijdens de Brandarisdag de gelegenheid om onderling contact te leggen en nieuwe bindingen aan te gaan.

Wat is uit jullie onderzoek gekomen?
Lisa: “'Uit ons onderzoek zijn een aantal problemen naar voren gekomen, zoals vuiloverlast en dat de bewoners zich niet altijd veilig voelen. Ook is het verloop in de flat hoog, wat onder andere bijdraagt aan het gemis van de sociale samenhang. Door deze punten in de Brandarisdag te verwerken, hoopten wij dat dit zou bijdragen aan het verhogen van de gezondheid van de bewoners.”

Wat hebben de bewoners kunnen ervaren tijdens de Brandarisdag?
Carmen: “Het was een leuke dag met een diversiteit aan activiteiten zoals knutselen, slijm maken, de workshop ‘les je dorst’ van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en een workshop capoeira. Maar ook voorlichting van de handhaving, diverse voetbalspellen verzorgd door Sportbedrijf Zaanstad, een grabbelton, een wensenbord, een voorleeshoek (voor de jongere kinderen) en heerlijke culturele hapjes verzorgd door de bewoners zelf. Op deze geslaagde dag ontstond spontaan nog een dansles en heeft een aantal jongeren hun rap- en zangtalent laten horen.”

Klinkt goed! Hoe is de samenwerking tussen de meerdere partijen geweest?
Carmen: “Erg leerzaam! Door miscommunicatie, voelde een andere partij zich soms niet gehoord. Het was voor ons erg zoeken wie we moesten benaderen voor bepaalde onderwerpen. Elke partij denkt vanuit andere belangen. Daarom is het van belang om samen tot één geheel te komen. Duidelijk communiceren is hier essentieel.”

Wat zijn nog meer wijze lessen?
Carmen: “Dat je niet zo snel vooroordelen moet hebben als je ergens komt. Je hoort een hoop nare verhalen over Poelenburg, maar als je er komt zie je ook de andere kant van het verhaal. Dat is iets wat ik meeneem.” Volgens Lisa moet je dingen doen die je normaal niet zo snel zou doen. Lisa: “Ik ben altijd van 'het veilige'. Toch ben ik voor dit uitdagende project gegaan en regelmatig uit mijn comfortzone gekomen.  Presentaties houden voor de gemeente bijvoorbeeld. Dat is erg leerzaam.”

Welke feedback hebben jullie gehad van de begeleiding?
"Het was lastig om bewoners te motiveren en te activeren om zich in te zetten voor hun eigen flat. We probeerden zoveel mogelijk het contact met hen te zoeken, wat wel hielp. Uiteindelijk waren we blij met de bewoners die zich wel actief in wilden zetten. We hadden een vergadering met tien bewoners wat volgens de gemeente erg positief was. Je gaat met kleine stappen vooruit. Daarom is het ook belangrijk dat dit concept nu voortgezet wordt," zegt Carmen. ''Ja, klopt!'' zegt Lisa. ''De beoordeling was zeer positief. Alle samenwerkingspartners waren superenthousiast. We hebben er hard voor gewerkt en goed met de bewoners gecommuniceerd. De bewoners willen dit vaker organiseren. Er is een positieve sfeer gecreëerd."

Blijven jullie betrokken bij het Brandarisproject?
Lisa: ”STIPP gaat verder met het project en vraagt een volgende groep studenten om, weliswaar met een eigen twist, de Brandarisdag voort te zetten. De bewoners willen dit ook graag. Wij zelf lopen op dit moment stage bij een wijkteam in Heerhugowaard. Dingen die wij geleerd hebben in Zaandam nemen we nu weer mee in onze huidige stageplek. We kunnen hetzelfde concept misschien opzetten in Heerhugowaard. Als er ooit een keer de mogelijkheid komt om dit vaker te organiseren, dan zou ik dat erg graag willen doen.”

Welk advies willen meegeven aan studenten?
Carmen: “Communiceer goed! Zorg dat de opdracht duidelijk is. Stel veel vragen voor meer duidelijkheid. Verdeel de taken goed. Het is niet erg om fouten te maken, want je leert er alleen maar van. Die fouten maak je namelijk niet nog een keer.” "En", zegt Lisa tot slot, “bewaak je eigen grenzen."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.