Haarlem,
13
mei
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Wij Inholland award 2019: Green Meeting Rooms

Een groen interieur vol met planten zorgt voor minder ziekte op kantoor. Dat blijkt uit het onderzoek van Tijmen Hartung, Désiree Oudenaarden, Irania Wefer, Na Zang en Peipei Wei, studenten van de Double Degree Horticulture and Agribusiness en de opleidingen Dier- en Veehouderij en Landscape and Environment Management. Tijmen:Ons hoofddoel was om te kijken hoe we de productiviteit van werknemers kunnen verhogen.”

Leestijd: +- 2 minuten.

De opdrachtgever van het project is de gemeente Rotterdam. De studenten hebben bij Inholland Delft een groene kamer met planten ingericht om te bekijken welk effect dit heeft op de productiviteit en gezondheid van een werknemer.

Wat hebben jullie onderzocht?
“Het onderzoek richtte zich op het effect van een groen interieur in vergaderruimtes. Waarin ook duurzaamheid een grote rol speelt door het positief reguleren van zuurstof, temperatuur, luchtzuivering en luchtvochtigheid. Door dit onderzoek zijn we er achter gekomen dat het toevoegen van planten en een groene kleur aan een vergaderruimte ervoor zorgt dat studenten en leraren meer op hun gemak zijn, meer ontspannen en zich minder gestrest voelen. Ook is uit dit onderzoek gebleken dat het de kans op ziekte verkleint.”

Waarom hebben jullie gekozen om hier onderzoek naar te doen?
“Bij het Green Juniors project konden wij kiezen uit achttien onderwerpen. Dit onderwerp stond ertussen. Het probleem sprak ons meteen aan. De meeste kantoren zijn niet gezond. Er zijn te weinig planten en het CO2-gehalte is te hoog. Uit onderzoek is gebleken dat een groen interieur de gezondheid, maar ook de productiviteit verbetert. Daarom geloven wij erin dat het toevoegen van groen in vergaderruimtes een belangrijk onderdeel is voor het inrichten van gebouwen. Groen in een bedrijf brengen is een creatieve manier om mensen een betere werksfeer te geven. Dit zal, wanneer toegepast een afname van het ziekteverzuim veroorzaken.”

Wat is er belangrijk bij de inrichting van een groen interieur?
“De plantensoort is belangrijk bij de inrichting. We hebben gekozen voor groene planten met bladeren. Kies je planten met pollen, dan bestaat er een kans dat mensen hier allergisch voor zijn. De planten moeten verder niet in de weg staan. Ook zijn ramen een vereiste.”

In je projectgroep werk je samen met studenten uit China, uit Curaçao en twee Nederlanders. Hoe ging die 'internationale' samenwerking?
“Klopt! De studenten uit China doen de Double Degree Horticulture and Agribusiness. Dat programma is een samenwerking van Inholland met twee universiteiten in China. We hebben weinig problemen ondervonden. Het is erg leuk juist omdat je veel leert over elkaars cultuur en manier van werken. Het viel op dat de Chinese studenten erg ijverig zijn en veel werk in één keer verzetten. Het grootste verschil zat niet tussen de culturen, maar tussen de verschillende opleidingen. Iedereen heeft andere expertises. Dit werkt in ons voordeel!”

Op welke manier heb jij je op persoonlijk vlak ontwikkeld, Tijmen?
“Ik heb geleerd om mijn eigen aanpak en werkmethode vanuit een ander licht te bekijken. De afgelopen drie jaar ben ik geschoold met een specifieke aanpak. Omdat ik nu in aanraking ben gekomen met de studenten van de andere opleidingen heb ik manieren gevonden die ik prettiger vind. Dit verhoogt mijn resultaten.”

Hoe ziet de toekomst van jullie project eruit?
“Met de Wij Inholland award proberen we meer in de aandacht te komen. Voor Inholland zou het een unieke mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld van de locatie Delft een echte groene locatie te maken. Wij willen dan ook het project voortzetten en streven ernaar dat alle Inholland-medewerkers in de toekomst 'groen' kunnen vergaderen. Het prijzengeld wil ik investeren in een testopstelling waar we ook andere materialen kunnen testen, zoals statafels en andere plantensoorten."

Wij Inholland award

Met de Wij Inholland award krijgen studenten een podium waarop zij zich met een innovatief project kunnen onderscheiden. De geselecteerde projecten zijn innovatief op één of meer van de Inholland-thema’s gezond, duurzaam en creatief. Ook zijn de projecten multidisciplinair, hebben een toegevoegde waarde voor de regio en wordt er samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende studententeam krijgt ondersteuning om het project verder te brengen en een cheque ter waarde van 2.000 euro.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.