22
januari
2024
|
09:55
Europe/Amsterdam

‘Zelfverzekerd met customized sneakers’

Start Up Campus Haarlem in gesprek met Amber Straathof

Foto Amber Straathof Hoofdfoto

Amber Straathof (20) is tweedejaars International Creative Business student in Den Haag en maakt custom sneakers met haar eigen bedrijf Customizies. Ze heeft al meer dan 200 sneakers op maat gemaakt. 

For the English version, click here

Overal waar ik kom, zie ik kansen’
“Ik ben creatief en gedreven. Overal waar ik kom, zie ik kansen. En in mijn hoofd ontstaan er jaarlijks wel weer tien nieuwe business-ideeën. Ja, ik ben écht een ondernemer.  Ik neem graag het initiatief in een project, maar kan ook prima meebewegen met een team. Het belangrijkste vind ik dat we in een goede samenwerking tot een eindresultaat komen.  In een groep breng ik positieve energie en altijd die creatieve invalshoek. Dat is echt mijn kracht. Ik ben ook wel een beetje ongeduldig en snel. Dan zeg ik wel eens tegen mezelf: ‘tone it down Amber’. Haha! 
Het grappige is, dat toen ik begon met mijn eigen bedrijf, ik daar echt full-focus mee aan de slag ging. Dan ben ik daar heel precies in. Ik stop niet totdat het écht perfect is."

Wethouder Hilbert Bredemeijer met Customizies sneakers

Haagse skyline voor de Wethouder 
“Met mijn bedrijf Customizies ben ik gespecialiseerd in het customizen van sneakers. Ik koop de sneakers in en schilder deze in opdracht. Het is echt maatwerk. Er zijn eindeloze mogelijkheden, voorbeelden zijn: Pink Blossom, Rick and Morty cartoons, Lion King, Feyenoord sneakers. Ik heb al meer dan 200 opdrachten gedaan. Een van de leukste opdrachten was een paar sneakers voor Hilbert Bredemeijer, de wethouder Onderwijs, Jeugd, Sport en Dienstverlening van de gemeente Den Haag. Tijdens de Nationale Vitaliteitsdag in september 2022 was de Haagse Sneakerdag. Op de sneakers heb ik de Haagse Skyline getekend. Ik werd uitgenodigd op het stadhuis en mocht dit paar zelf overhandigen aan hem (zie foto). Het is zo gaaf dat ik anderen de kans geef om zichzelf uit te spreken via hun sneakers. Het zijn unieke boodschappen. Zo word ik ook gevonden rondom gender reveal party’s en bruiloften. Dat ik daar onderdeel van mag zijn, vind ik heel bijzonder.’”
 

Customizies sneakers

Hier zit een markt in 
“Op mijn zestiende, tijdens de coronatijd, ging iedereen oude hobby’s oppakken. Ik begon een nieuwe! Zo ben ik gestart. Met een paar sneakers, verf en een video op TikTok. Die had direct meer dan 100k views. Toen ging mijn ondernemende brein aan: ‘hier zit een markt in’. ”

“Dat het niet meteen perfect was, dat was juist leuk. Ik experimenteerde er op los. Andere verf, verschillende sneakers, complexere ontwerpen. Eerst deelde ik dit alleen met mijn vrienden en familie. Maar social media pushte mijn video’s goed. Mijn vriend zei toen: ‘als je hier écht iets mee wil, dan moet je investeren in professionele materialen’. En dat heb ik toen gedaan. Ik volg de trends op de voet. Op een gegeven moment waren bruine tinten in. Die waren niet in de winkel te koop, maar ik kon die heel snel maken. Ik maak wat mijn eigen generatie wil. Dat slaat aan. ”

“Ik werk aan een persoonlijk product. Daar hoort ook een persoonlijk proces bij. Denk aan goed luisteren naar de wens van de opdrachtgever en tussentijds afstemmen en foto’s sturen. Ik wil dat ze echt een gevoel van trots en blijdschap ervaren als ze de sneakers aan hebben. Ik wil dat mijn klanten zelfverzekerd in hun schoenen staan. Letterlijk en figuurlijk. Dat maakt mijn werk ook zo leuk.”

Foto Amber Straathof Customizies

Gelijkwaardige sparringpartners 
"In september ben ik gestart met het Groeiprogramma bij Start Up Campus Haarlem. De maandelijkse workshops geven mij naast veel praktische informatie ook veel ideeën. Dat is zo waardevol voor mij. 
De groep zit vol met gelijkwaardige sparringpartners. Als ik een vraag stel of uitdaging heb, begint direct iedereen mee te denken. Iedereen wil helpen. Elke keer ga ik gemotiveerd en geïnspireerd weer naar huis. Daar heb ik zoveel aan."

Iedereen begint ergens 
"Aan iedereen die overweegt om te ondernemen zou ik zeggen: doe wat je leuk vindt. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan voelt het niet alsof je aan het werk bent. Ik maak vaak mensen mee die bang zijn om zichzelf te presenteren. Bij ondernemen moet je wel. Onthoud: iedereen begint ergens. Begin klein en schaam je er dan ook niet voor. Social media is een perfecte tool om naar buiten te treden met jouw business. Dat heeft voor mij echt zoveel gedaan." 

Over SUCH

Start Up Campus Haarlem is de plek voor ondernemende studenten van Hogeschool Inholland. Door een inspirerend programma van vijf maanden met events en workshops werk je aan ondernemende skills en groeit jouw netwerk razendsnel. Ondernemen begint bij Start Up Campus Haarlem! Wil je weten wanneer het volgende Start of Groeiprogramma begint? Check onze Instagram of website.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Isabel Tambach
22
January
2024
Wat lever je onwijs gaaf werk af, iets om in mijn achterhoofd te houden. Het is erg inspirerend om te lezen!
Amber Straathof
23
January
2024
Super leuk om te lezen, dankjewel Isabel!