Delft,
23
mei
2023
|
16:55
Europe/Amsterdam

Zuur op een rij: proefavontuur op wetenschapsfestival

Op woensdag 3 mei vond het wetenschapsfestival ExpeditieNEXT plaats in Middelburg. Lector Health & Food Feike van der Leij deed daar samen met studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland het onderzoek ‘Zuur op een rij’. Het onderzoek was onderdeel van het innovatieprogramma 'Kracht van smaak - Food for Happy Ageing'.  Feike en de studenten wilden ontdekken hoe goed mensen kunnen proeven en hoe dat verandert naarmate ze ouder worden.

Het onderzoek was fascinerend! Kinderen kregen de opdracht om vier bekertjes met verschillende citroenzuuroplossingen te proeven en ze in volgorde van 'minst zuur' naar 'meest zuur' te zetten. De zuurgraden varieerden van pH3,0 (zeer zuur) tot pH7,0 (water).  Sommige kinderen proefden feilloos het verschil tussen twee dicht op elkaar zittende zuurgraden. De activiteit trok veel belangstelling, mede dankzij Professor Smakeleuk (ook bekend als goochelaar Harry Vogel, tevens docent) die met zijn trucs kinderen en ouders naar de opstelling lokte.

We waren de hele dag bezig met kinderen die aanschoven om de zuurproef te doen. We hadden nauwelijks tijd voor andere zaken. Mijn taak was voornamelijk ervoor zorgen dat de bekertjes werden gevuld met oplossingen uit jerrycans. We hadden de oplossingen de dag ervoor en 's ochtends nog gecontroleerd op de juiste pH met een pH-meter. 

Lisa Duijvestein

In de tent was er ruimte voor negen kinderen tegelijk, die aan speciale sensoriektafels plaatsnamen om de bekertjes in volgorde te zetten. Buiten stonden ook nog twee grote vier-op-een-rij spellen, terwijl in de tent arcade-kasten stonden die als 'fruitmachines' dienden en het spel en de proeverij combineerden.

De opkomst was zo groot dat er extra bekertjes moesten worden gekocht en formulieren bijgedrukt. Voor de resultaten is nog enig geduld nodig: de betrokken studenten zijn bezig met het analyseren van de tests.