Opleiding Schoolleider Basisbekwaam

Deelnemer Monika Holvast over o.a. Schoolleider Basisbekwaam

Monika Holvast ontwikkelde zich van leraar tot schoolleider, haar verhaal maakt de groeimogelijkheden binnen het onderwijs goed duidelijk. Achttien jaar geleden startte ze als leraar waarna ze de stap naar Ib’er, zorgcoördinator en uiteindelijk ook teamleider maakte. “Op een gegeven moment wilde ik weten wat het is om schoolleider te zijn en ben ik mezelf gaan oriënteren.”

Monika startte met de opleiding Schoolleider Basisbekwaam en is nu met Schoolleider Vakbekwaam bezig. “Deze opleidingen bestaan uit een unieke mix van persoonlijke ontwikkeling en bieden een theoretische basis, wat mij heel erg aanspreekt. Verder is het stukje persoonlijke lijn een essentieel onderdeel van je opleiding. Ook ontwikkel je tijdens de studie onderzoeksvaardigheden.”

Basiskennis

Monika wilde haar opleiding afmaken voordat ze als schoolleider aan de slag zou gaan. Het liep allemaal even anders dan gepland, want ze werkt inmiddels alweer een jaar als schoolleider in het basisonderwijs. Deze snelle ontwikkeling had zijn voordelen en gaf Monika een stukje basiskennis. “Door de opleiding kreeg ik bijvoorbeeld inzicht in mijn eigen leiderschapsstijl. Waar sta ik voor, welke waarden drijven mij en hoe wil ik mijn leiderschap vormgeven? Deze elementen komen sterk naar voren en het is als leidinggevende belangrijk om jezelf hiervan bewust te zijn,” legt Monika uit.

Doordat de lesstof en opdrachten goed bij de praktijk aansluiten, kon ze de opgedane kennis direct in haar eigen onderwijspraktijk toepassen. “Zo kon ik echt iets bereiken op mijn school. Bij de opleiding Schoolleider Vakbekwaam ga je nog dieper op de stof in. Je kijkt dan echt naar scenario’s die op jouw eigen school spelen en kan daar in de praktijk iets mee.”

Contact

Monika is eens per twee weken op locatie bij Hogeschool Inholland Rotterdam en heeft daar goed contact met de andere deelnemers. “Het zijn critical friends waar je mee kunt sparren. Tijdens de opleiding zijn hier verschillende momenten voor. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen, iedereen heeft weer andere talenten en staat anders in het onderwijs. Ook hebben we natuurlijk allemaal met verschillende situaties te maken en dat geeft je soms weer net een ander inzicht. Je geeft en krijgt tips, het is echt brengen en halen.”

Overstap

Het werk van leraar verschilt met dat van schoolleider. “Als je voor de klas staat, ben je verantwoordelijk voor je klas en nu draai je aan andere knoppen en heb je invloed op de onderwijskwaliteit. Mensen realiseren zich niet wat er op een basisschool allemaal achter de schermen speelt. Een deel van je werk is strategisch, maar je hebt bijvoorbeeld ook met HRM-zaken te maken. Tijdens de opleiding wordt de samenhang hiertussen duidelijk.”

Tips

Denk je zelf na over de stap naar schoolleider? Dan heeft Monika nog een paar tips. “Zorg dat je voor deze opleiding echt één dag in de week van je bestuur krijgt om je goed door alle opdrachten heen te werken, want het vraagt wel wat van je. Verder moet je als deelnemer niet bang zijn om dingen aan te geven en vragen te stellen. Maatwerk is mogelijk en zo kun je een verdiepingsslag maken en voor jezelf meer uit de opleiding halen. De docenten willen echt met je meedenken dus voel en neem die ruimte, daar word je echt beter van.”


Monika Holvast
deelnemer opleidingen Schoolleider Basisbekwaam en Schoolleider Vakbekwaam

Terug naar In het kort