Opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn

Deelnemer Wendy Kroonsberg over Ouderenzorg in de eerste lijn


"Mijn grootste drijfveer is kwaliteit toevoegen aan het leven van ouderen"

Wendy Kroonsberg is praktijkondersteuner ouderen bij huisartsenpraktijk Aemstelwijck in Ouderkerk aan de Amstel. Ze maakte heel bewust de keuze om na haar opleiding POH Somatiek door te gaan met de post-hbo opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn. 

"Ik werkte als doktersassistente in een huisartsenpraktijk en als triagist op de huisartsenpost. Ik vond het leuk, maar wilde graag meer uitdaging en verdieping in mijn werk. In de praktijk werd net een CVRM-spreekuur (Cardio Vasculair Risico Management) opgezet en daar zochten ze een praktijkondersteuner voor. Ik mocht de POH-opleiding gaan volgen en, met ondersteuning van de huisarts, het spreekuur opzetten. Een enorme uitdaging waar ik veel van heb geleerd.

Zaadje geplant

In het tweede jaar van de opleiding POH Somatiek merkte ik dat de begeleiding en ondersteuning van oudere patiënten goed bij mij paste. Ik besloot mijn verbeterplan te richten op de rol van de praktijkondersteuner bij zorg voor kwetsbare ouderen. Als ik erop terugkijk is het zaadje toen geplant. Hoewel ik mijn werk als praktijkondersteuner heel boeiend vond, zocht ik meer en meer de uitdaging van de complexe zorg voor ouderen.

Wat is mogelijk?

En dus heb ik me verder ontwikkeld tot praktijkondersteuner ouderen. Mijn drijfveer is om kwaliteit toe te voegen aan het leven van anderen, en in het bijzonder ouderen. Hoe kan ik ze helpen het leven te leven dat bij ze past? Daarvoor moet je verbinding maken. En ze autonomie en regie geven. Wat is wél mogelijk, ondanks een ingrijpende diagnose? Toen mijn vader in het ziekenhuis lag, zag ik hoe een oudere vrouw op zijn kamer nooit bezoek kreeg. De vraag naar mezelf was: wie zorgt er in de thuissituatie voor een vrouw zoals zij? Wie helpt haar bij moeilijke beslissingen? Voor mensen zoals zij wil ik er zijn.

Eigen leerproces

In beide opleidingen is veel ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt uitgedaagd om te reflecteren en de verantwoording te nemen voor je eigen leerproces. Wat je in de praktijk leert, komt terug in de lessen en andersom. De opleiding gaat diep in op jouw rol als praktijkondersteuner. Welke competenties heb je nodig? Ik heb mezelf dankzij deze opleidingen nog beter leren kennen. En ik heb geleerd om goed te kijken, vragen te stellen, humor te gebruiken en vooral oprecht belangstellend blijven, waarbij ik moeilijke gesprekken niet uit de weg ga.

Bevlogen docenten

De leerstof en opdrachten in de opleidingen sluiten erg goed aan bij de praktijk. Er zijn weleens situaties geweest in de praktijk die bijna uit het boekje kwamen. Enthousiast ben ik over de persoonlijke aanpak van de docenten. Je krijgt les van bevlogen mensen die precies weten wat er in de praktijk gebeurt. Ze staan open voor jou als gelijkwaardige gesprekspartner en halen zo het beste uit je.

Zingen

In mijn vrije tijd zing ik met veel plezier bij een groot popkoor in Amsterdam en een Nederlandstalig koor in Velserbroek. Ook ga ik graag op pad met onze kleinkinderen. Daarbij ben ik al 29 jaar vrijwillig weekendmanager in een Ronald McDonaldhuis en werk ik als mentor bij Stichting mentorschap. Tot slot lees en wandel ik graag, en droom ik ervan een grote reis te maken met mijn gezin, naar Amerika of Australië bijvoorbeeld."



Wendy Kroonsberg
Praktijkondersteuner ouderen bij huisartsenpraktijk Aemstelwijck in Ouderkerk aan de Amstel
oud-deelnemer opleidingen POH met voortraject en Ouderenzorg in de eerste lijn


Terug naar In het kort

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven