Delft,
21
februari
2022
|
07:13
Europe/Amsterdam

Aquilo Delft: een eerste stap in je ruimtevaartcarrière

Daniel

Binnen Hogeschool Inholland Delft heeft een groep raketenthousiastelingen in 2014 het Aquilo-team opgestart. Wat begon als een afstudeerproject is uitgegroeid tot een waardig team. En dit team bouwt ieder jaar lichtgewicht raketten van composietmaterialen zoals glas- en koolstofvezel. Elk jaar worden er weer nieuwe gemotiveerde studenten van de opleidingen Luchtvaarttechnologie en Aeronautical Engineering toegevoegd . Daniël Oprea is dit jaar de manager van het team: “Ook dit jaar zijn we als team super gemotiveerd om de raket de lucht weer in te schieten.”

Het team heeft op dit moment 9 raketten gebouwd. En van iedere raket leert het team van de fouten die ze hebben gemaakt, met een streven naar verbeteringen voor de volgende. Ook bepaalt ieder jaar het team waar de Aquilo-raket zich op moet focussen. Daniel: “Dit jaar zijn we bezig met de ontwikkeling van een raket met twee motoren. Als de raket de lucht in wordt geschoten zal na een tijdje de eerste raket losraken. Vervolgens zal de tweede raket het overnemen.” De technologische vooruitgang gaat hand in hand met dit principe. Het team kijkt uit naar de toekomst. Niet alle doelen zijn definitief vastgesteld omdat de nieuwe leden ook de koers kunnen beïnvloeden. 

Wetenschap en techniek in het buitenland
“We werken op dit moment nog aan de Aquilo Raket VII. Deze raket zou vorig jaar gelanceerd worden, maar helaas door corona en de vele maatregelen is dit niet doorgegaan en liepen we veel vertraging op.” Daarom hoopt Daniël dat in maart 2022 de raket zal worden afgeschoten in Polen. “We hebben dit jaar voor het eerst gekozen om het in het buitenland te laten plaatsvinden. In Polen verloopt het namelijk allemaal iets gemakkelijker vanwege de regelgevingen in dit land.” Aquilo VII zal zo’n 10 kilometer de lucht in worden geschoten. Ook zal het team in oktober deelnemen aan Euroc – European Rocketry Challenge in Portugal. Hierbij krijgen 20 teams (400 studenten) de kans om hun design te laten zien en de wetenschap en de techniek te stimuleren. “We pakken hiermee de kans om ons ook in het buitenland zichtbaarder te maken.”

Meer kennis van ruimtevaart
Op dit moment bestaat het team uit 23 leden van verschillende achtergronden. “Eerst bestond het team voor 90 procent uit Nederlandse studenten, je merkt nu wel dat steeds meer internationale studenten het team aanvullen.” Daniël merkt dat er veel meer verschillende ideeën ontstaan en dat de creativiteit erg is toegenomen. “We hebben veel lol met elkaar en werken daarnaast ook heel hard. Het is echt een team van gemotiveerde studenten die naast hun studie ook kennis willen opdoen binnen de ruimtevaart.” Met de opleidingen krijgen de studenten vooral veel kennis in de luchtvaart en alles wat hiermee te maken heeft. Voor studenten die ook kennis willen verkrijgen in de ruimtevaart is Aquilo een mooie match.  

Werkervaring opdoen in composiet 
Waarom het zo fijn is om bij Aquilo te werken, is volgens Daniël vooral de werksfeer. “Ik voel me heel veilig binnen het team. Je leert om met verschillende composietmaterialen te werken in het Inholland Composietenlab. Je leert hierdoor al goed om met dit materiaal te werken en doet tegelijk werkervaring op. Deze kans krijg je vaak niet bij andere hogescholen of opleidingen.” 

Lid worden van Aquilo?
Zou jij als student ook willen deelnemen aan het Aquilo-team? Dat is zeker mogelijk. Aan het einde van het studiejaar kunnen alle studenten van de technische opleidingen in Delft zich hiervoor aanmelden op de website. 

Meer informatie?
Wil je meer informatie over Aquilo en de raket die zij op dit moment aan het bouwen zijn? Ga dan naar deze pagina voor meer informatie.